Tajne Antarktika – svačija i ničija zemlja

Antarktika je najjužniji svjetski kontinent djelomično polaže pravo mnogo država, no na njemu ne živi nitko osim čudnih i izdržljivih znanstvenika.

Za iskonsku ledenu divljinu vrijedi kratak ali učinkovit ugovor koji potpisnike obvezuje da Antarktika nikada neće biti poprište ili predmet međunarodnog sukoba.

tuljani antarktika

Ekstremna izoliranost i klima držale su ljude podalje od Antarktike do početka 20. stoljeća. Kada je napredak tehnologije omogućio bolji pristup polovicom 20. stoljeća, postupno su počeli dolaziti znanstvenici i istraživači te je sagrađeno nekoliko stalnih postaja.

antarktika

Godine 1957./1958. 12 država Argentina, Australija, Belgija, Čile, Francuska, Japan, Novi Zeland, Norveška, JAR, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i tadašnji SSSR, sudjelovalo je u istraživačkom projektu Međunarodna geofizička godina.

Međutim, već je tada nekoliko država postavljalo teritorijalne zahtjeve koji su ugrožavali buduću mirnu znanstvenu suradnju. Iako je devet od dvanaest uključenih zemalja imalo ili rezerviralo prava na teritorijalne zahtjeve na Antarktici, uspjeh istraživačkog projekta naveo ih je na dogovor da političke nesuglasice ne bi ugrozile buduća istraživanja.

Rezultat je bio Ugovor o Antarktici koji su potpisale sudionice projekta 1. prosinca 1959. godine, a radi se o potpunoj predanosti mirnodopskoj znanstvenoj suradnji i dogovaranju o korištenju kontinenta.

OVDJE saznajte još neke sjajne zanimljivoti Antarktike

Luda Antarktika i zanimljivosti koje će vas iznenaditi
Antarktika nova meka dijamanata

antarktika-1

Četrnaest članaka ugovora obvezuje potpisnice na brojna važna obećanja kao što su zabrana vojnih aktivnosti, uključujući nuklearna testiranja, potvrda da neće biti nikakvih aktivnosti koje će ugroziti prije stečene teritorijalne pozicije, tu je i mjera koja omogućava promatračima kontrolu poštivanja članaka ugovora, i obveza da se sve ekspedicije najave.

Ugovor o Antarktici mogu potpisati sve članice UN-a, a broj potpisnica narastao je s početnih 12 na današnjih 46.

Mozaik knjiga
Iz knjige: Kako je sve počelo

Facebook Like Button