Do kuda sve seže Europa

Jeste li se ikad zapitali koje su rubne točke Europe? Dokle seže taj stari kontinent s brojnim državama, nacionalnostima i kulturama?

S površinom od oko 10,2 milijuna km² Europa je dom oko 750 milijuna stanovnika. Na ovom se području tako mogu pronaći i mora i rijeke, planine, brda i nizine, plodna polja, pašnjaci i livade. Ima tu i fjordova, škrte zemlje, vinograda i jezera.

Kao granice Europe moglo bi se navesti Sjeverno ledeno more na sjeveru, Sredozemno more na jugu, Ural na istoku te Atlantski ocean na zapadu, a točke koje čine rubne kopnene dijelove nalaze se u Norveškoj, Španjolskoj, Portugalu i Rusiji.

krajnje-tocke-europe-01

Najsjevernija točka Europe

Iako se donedavno vjerovalo da je najsjevernija kopnena točka Europe rt Nordkapp, to je zapravo Kinnarodden na 71°8′2″N 27°39′00″E koji se nalazi na poluotoku Nordkinn u sjevernoj Norveškoj. Ova najsjevernija kopnena točka europskog kontinenta ujedno je i najsjevernija točka u Norveškoj, a posjećuju je ljubitelji prirode, šetnje i planinarenja.

Naime, od najbližeg sela udaljena je oko 14 kilometara zračne linije što ispadne nešto više od 20 kilometara kad se krene planinariti. Preporučuje se samo iskusnim ljudima da se upute na ovaj pohod i to za vrijeme lijepog vremena, jer kiša i magla mogu još više otežati penjanje na već i ovako zahtjevnom i teškom terenu. Do rta se može doći i brodom što predstavlja užitak i pruža uistinu prekrasan pogled.

tarifa rt spanjolska

Najjužnija točka Europe

Najjužnija kopnena točka Europe nalazi se u Španjolskoj. Zove se rt Tarifa, a nalazi se na 36°00’15″N. U Gibraltarskom tjesnacu smjestili su se tako rt i istoimeni grad Tarifa s oko 17 tisuća stanovnika. Zbog prekrasne prirode i povijesti ovdje je razvijen turizam, a mogu se pronaći i brojni restorani, pogledati zidine i uživati u arhitekturi i balkonima ispunjenima cvijećem.
Svega 14 kilometara na tom mjestu dijeli Europu od Afrike.

Najistočnija točka Europe

Najistočnija točka nalazi se na gorju Ural u Rusiji s koordinatama 68°18’37″N 66°37’05″E. U dužini od oko 2 tisuće kilometara Ural je prirodna granica između Europe i Azije, od Sjevernog ledenog mora, preko zapadne granice Rusije pa sve do Kazahstana širinom zauzima oko 150 kilometara, a najviši vrh Narodnaya nalazi se na 1.895 metara.

krajnje-tocke-europe-02

Najzapadnija točka Europe

krajnje-tocke-europe-03Najzapadnija kopnena točka Europe smjestila se u Portugalu nedaleko Lisabona, a zove se Cabo da Roca s koordinatama 38°46′55″N 9°29′56″W. Ovo je pravo turističko središte kojeg iz dana u dan posjećuje sve veći broj turista. Kod rta se nalaze kameni stup s koordinatama, svjetionik te suvenirnica u kojoj vam za uspomenu mogu izraditi potvrdu da ste kročili na najzapadniju kopnenu točku Europe.

Pogled u beskraj od kojeg zastaje dah, valovi koji se lome na hridima te okolno zelenilo ovaj prizor urezuju duboko u pamćenje čime stavljaju ovu točku na listu stvari koje svatko mora posjetiti za vrijeme života.

Kada pogledamo udaljenosti između rubnih dijelova Europe, tada je od sjevera do juga ukupno 4 tisuće kilometara, dok je između istoka i zapada više od 5 tisuća kilometara.
Na ovoj brojčano gledanoj velikoj, ali u usporedbi s drugim kontinentima maloj površini nalazi se iznimno bogatstvo ljepote i prirodnih raznolikosti u kojima svakodnevno imamo priliku uživati, stoga nema razloga da već danas ne spakiramo putne torbe i krenemo na put.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button