Tallinn dragulj sjeverne Europe

Kraljice, zmajevi, prinčevi i vještice su likovi koje možda očekujete kada prvi puta ugledate Tallinn, no tamo ih nećete pronaći. Na samom ulasku u ovaj prekrasni glavni grad Estonije, dočekati će vas izuzetno ljubazni i prijateljski raspoloženi mladići i djevojke odjeveni u srednjovjekovnu odjeću.

Tallinn je drugačiji od svih mjesta i nadasve poseban. Smješten je daleko na sjeveru Europe, na najsjevernijem dijelu Baltika.

Ovaj grad je bogat kamenim uličicama u kojima se skrivaju odlični barovi, nevjerojatni restorani, kazališta, umjetničke galerije i živa glazba. Čuvane tajne kriju se u Starome gradu, čija se srednjovjekovna gradska jezgra nalazi pod zaštitom UNESCO-a.
Već 17. ožujka možete krenuti u otkrivanje živopisne bajke i to izravnim letom Croatia Airlinesa iz Zagreba.

tallin-1

Kao što svaki grad ima svoje autohtono piće, tako ga ima i Tallinn. Vana Tallinn je slatki liker koji je izumljen 60-tih godina, a pije se hladan ili topli te ga možete piti samog ili u kombinaciji s kavom ili koktelom. Vana Tallinn je pomalo gorkog okusa, ali glatkog s aromom karamele, toplih začina, cimeta i limuna te je napravljen od prirodnih sastojaka.

Prilikom posjete Tallinnu obavezno posjetite najstariji kafić u Estoniji Maiasmokk, koji je otvoren još od davne 1864. godine. Prijevod naziva kafića glasi sladokusac, što nije čudno obzirom da ćete u njemu moći uživati u pravim domaćim slatkišima. Unutrašnjost kafića je skoro netaknuta, a ukoliko ste ljubitelj marcipana možete posjetiti i istoimeni muzej koji se nalazi u sklopu šarmantnog kafića.

tallin-2

U srednjem vijeku, grad je imao svog krvnika. Legenda kaže kako je loša sreća ići mu ususret, stoga mu je napravljen crveni plašt, kako bi se isticao u gomili. Pazite da ga ne sretnete.
U gradu možete posjetiti najstariju gradsku saunu koja radi još od 1928. godine te glasi kao sauna s dušom i dugom povijesti. Sauna se nalazi u Kalamaji, a zove se Kalma. Ovakvu saunu teško ćete pronaći u bilo kojem wellness & spa centru.

Mada Tallinn nije poznat po plažama, ako ga posjetite za vrijeme ljeta, možete se opuštati uz odmor na plaži. Pirita District nudi 2 kilometra netaknutih pješčanih plaža s čarobnim pogledom na Baltičko more.

tallin-4

Najveća zgrada u Tallinnu i čitavoj zemlji Teletorn se nalazi na visini od 314 metara te pruža poglede na obale Finske, panoramski pogled na Stari grad i Baltičko more.
Još od 19. stoljeća dimjačari u Tallinnu nose uniforme, čije mjedene gumbe trebate dotaknuti ukoliko ih sretnete, kako bi vam donijeli sreću.

Dominikanski manastir Svete Katarine je najstarija zgrada u Tallinnu, a datira još iz 1246. godine. Nalazi se u samom centru te je jedna od nabolje čuvanih tajni u gradu.

tallin-3

Tijekom jeseni postoje jazz događaji, a ukoliko grad posjetite 1. listopada s domaćinima možete proslaviti Dan glazbe. Taj dan se pop nastupi održavaju na neobičnim mjestima poput javnog prijevoza, vojarni ili trgovačkih centara.

Na svakom mjestu možete pronaći popularne i poznate znamenitosti, no za neke od njih malo tko zna. Baš takve znamenitosti kriju se u bajkovitom Tallinnu, u kojem možete saznati zabavne legende i ostale priče koje vas očekuju na putovanju u Estoniju od 17. do 19. ožujka po last minute cijeni za samo 2.190 kn po osobi.

tallin-5

Tekst: Atlas

Facebook Like Button