Estonija neistraženi biser Europe

Neistražen biser sjeveroistočne Europe, koji zaokuplja sva osjetila.

Republika Estonija prostire se na oko 45 tisuća četvornih kilometara na sjeveroistoku Europe. Graniči s Rusijom na istoku, s Latvijom na jugu, te ima izlaz na Baltičko more i Finski zaljev, koji je dijeli od istoimene skandinavske zemlje.

U reljefnom smislu, ovo je uglavnom ravničarska nizinska zemlja, koja se prostire na visinama od 50 do 318 metara gdje se smjestio najviši vrh Estonije – Suur Munamagi. Država je to koja ima izuzetno razvedenu obalu s oko 1500 otoka, ali se ponosi i s mnoštvom jezera.

U zemlji živi oko 1,4 milijuna stanovnika, od čega najviše ima Estonaca. Nazivaju je i najrazvijenijom baltičkom državom, jer je njezino gospodarstvo među najbržim rastućim u regiji.
Glavni grad – Tallinn – smjestio se na južnoj obali Finskog zaljeva, u sjeverozapadnoj Estoniji, a ima oblik polumjeseca. Predstavlja važno prometno, trgovačko i gospodarsko središte zemlje.

Estonska kuhinja spoj je ruskih i skandinavskih okusa. Ovdje se uglavnom jede svinjetina i riba, te se kombiniraju uz krumpir i zeleno povrće. U posljednje vrijeme u zemlji je primjetan trend vraćanja korijenima – osobito srednjevjekovnim receptima što su se jeli na ovim prostorima. Estonci rado piju lokalno proizvedeno pivo, votku, te napitak sličan pelinkovcu – Vana Tallinn.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Estoniji

Tallinn

Glavni grad

Istražite Tallinn i njegovu bogatu kulturnu baštinu. Obavezno posjetite Katedralno brdo i stari hanzeatski srednjevjekovni grad pod zaštitom UNESCO-a. Razgledajte palaču Kadriog, posjetite gradski botanički vrt i uputite se u Rocca al Mare – muzej na otvorenom – koji okuplja eksponate tradicionalne arhitekture i zanata ruralne Estonije.

Kuressaare

Estonska turistička meka

Turisti rado posjećuju i Kuressaare – glavni grad najvećeg estonskog otoka Saaremaa. Smjestio se na obali Riškog zaljeva, a datira iz 12. stoljeća.  Ponosi se brojnim plažama, ali i bogatim kulturnim spomenicima, poput gradskog srednjevjekovnog dvorca i brojnih muzeja. Osobita atrakcija otoka –  stare su vjetrenjače u mjestu Angla.

Estonija jezera

Prirodne ljepote

Ljubitelji ptica posjetit će Nacionalni park Matsalu, koji se smjestio u istoimenom zaljevu na sjeverozapadu zemlje. Svake se jeseni ovdje zaustavi na stotine vrsta ptica tijekom migracije u toplije krajeve. Ljubitelji močvarnih područja posjećuju pak Nacionalni park Soomaa na jugozapadu zemlje.

Srednjevjekovne gozbe

Otkrijte i peti najveći grad Estonije – Rakvere, koji se smjestio 20 kilometara od Finskoga zaljeva. Simbol grada utvrđeni je dvorac, koji datira iz 16. stoljeća. Ovdje se odvijaju mnogi koncerti i kulturne priredbe, a nalazi se i niz restorana koji služe jela iz srednjega vijeka.

Estonska jezera

Estonija je zemlja brojnih jezera, a najveće – Peipus – proteže se oko 3555 četvorna kilometra na istoku zemlje, te prelazi na ruski teritorij. Jezero se sastoji od tri dijela: Velikog ili Čudskog jezera, Toplog jezera i Pskovskog jezera, s maksimalnom dubinom od oko 15 metara. Ovdje možete uživati u čarobnoj estonskoj flori i fauni, ali i vrhunskom ribolovu.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: estonski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Estonije jest Tallinn International Airport  nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Schlossle i hotel Telegraaf u glavnom gradu izvrstan su odabir.
Restorani: Neh i restoran Kohvik Moon u glavnom gradu.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

fotografije: magro_kr, Aitor Salaberria, Mike Beales, Cermivelli

Facebook Like Button