Prošetajte najljepšim trgovima svijeta

Oni su turistička atrakcija, sjecišta tradicije i suvremenog života, užurbana trgovačka središta. Od davnih vremena trgovi su predstavljali središta zbivanja, mjesta važnih odluka i proglasa, društvenih događanja…

Urbanistički gledano, trg je planirano otvoreno područje u gradu, obično četverokutna oblika.

Trgovi pričaju priče, bilo kroz povijesne činjenice događanja koja su ih obilježila, bilo kroz specifičnu i određenim područjima karakterističnu arhitekturu.
Ili pak samo pogledom na život koji se u trenutku na njima događa.

Piazza del Campo, Siena, Italija

piazza-del-campo-siena

Ovaj se trg specifična oblika nalazi u živopisnoj Toscani te se smatra jednim od najljepših srednjovjekovnih trgova. Svjetski je poznat zbog svojeg jedinstvena školjkastog oblika, okružen raskošnim palačama bogatih obitelji.

Na tom se trgu dva puta godišnje održavaju utrke konja (tzv. Palio di Siena), a za tu se prigodu trg prekriva zemljom. I u prošlosti su se tu održavale brojne natjecateljske igre, a u 16. stoljeću i borbe bikova.

Još u 13. stoljeću na trgu se nalazila tržnica, a iz tog stoljeća potječe i gradska vijećnica kojoj je prizemlje obloženo kamenom, a katovi prekriveni ciglom. Danas se na njemu nalazi Fontana radosti koja datira iz 1419. godine.
Tu je i zvonik izgrađen u 14. stoljeću, na tornju koji je nastao iz “kaprica” tornju u susjednoj Firenzi, kako bi ga nadvisio.

Trg Rynek Glowny, Krakow, Poljska

trg Rynek Glowny Square

Rynek Glowny najveći je europski srednjovjekovni trg, a danas najpopularniji u Krakowu. Smješten je u starogradskoj jezgri, a izgrađen u 13. stoljeću.

Za njega se s punim pravom može reći da priča priču iz prošlosti jer ga okružuju brojne povijesne građevine, palače, crkve… Trg krasi i spomenik Adamu Mickiewiczu, slavnome poljskom pjesniku iz 19. stoljeća.

Središnjim dijelom trga dominira renesansna građevina Sukiennice (Cloth Hall), jedan od simbola Krakowa.
Izgrađena je u 16. stoljeću te je osmišljena kao mjesto razmjene roba i usluga.

Već su se tada tamo mogli pronaći i kupiti za ono vrijeme egzotični proizvodi poput svile, voska, začina… Zanimljivo je da ispod trga postoje podzemni tuneli, a jedan od njih povezuje zvonik gradske vijećnice (jedini preostali od planirano uništene, zbog proširenja trga, stare gradske vijećnice 1820.) i Sukiennice.

Danas je trg društveni centar Krakowa i centralno mjesto brojnih događanja.

Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb, Hrvatska

trg-bana-josipa-jelacica-zagreb

Prema istraživanju jednog od najpopularnijih belgijskih blogova, središnji zagrebački trg uvršten je među 20 europskih trgova pa bi bilo nepravedno izostaviti ga iz ovog izbora.

Središnjim zagrebačkim trgom dominira kip bana Josipa Jelačića autora Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. godine prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru, prema Mađarskoj.

Kip je uklonjen nakon Drugog svjetskog rata 1947., a 1990., nakon osamostaljenja Hrvatske, svečano je vraćen na trg. Od 1947. do 1990. trg je nosio ime Trg republike.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku, Trg bana Jelačića postao je najužim dijelom grada.

Crveni trg, Moskva, Rusija

moskva crveni trg
Crveni trg je najpoznatiji moskovski gradski trg. Trg odvaja Moskovski kremlj, nekadašnju carsku, a današnju službenu rezidenciju ruskoga predsjednika, od stare povijesne trgovačke četvrti Kitaj-gorod (kineski grad).

Kako se glavne moskovske ulice upravo odavde šire u svim smjerovima, Crveni trg se često smatra središnjim moskovskim trgom i srcem cijele Rusije. To je mjesto na kojem se održavaju mnoge državne ceremonije u Moskvi, a prostire se uz istočni zid Kremlja.

Na Crvenom trgu nalaze se dvije vjerojatno najpoznatije moskovske građevine – katedrala Sv. Vasilija Blaženog i Lenjinov mauzolej. Zahvaljujući svojoj arhitekturi Crveni trg smatra se najljepšim trgom u Europi.

Kroz povijest je mijenjao ime mnogo puta, da bi u 17. stoljeću dobio svoje sadašnje ime Krasnaya – Crveni, što na staroruskom jeziku znači divan, lijep. Godine 1991. Crveni trg je, zajedno s Kremljem, uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Times Square, New York, Sjedinjene Američke Države

Times Square new york

Iako će netko reći da možda i ne pripada ovom popisu najljepših trgova, njujorški Times Square svakako se može podičiti titulom najpoznatijeg svjetskoga trga i najposjećenijom turističkom atrakcijom.

Smješten na Manhattanu, ovaj uvijek živ trg prepun je šarenih reklama i svjetala te monumentalnih videozidova. I dok jedni kažu da je mjesto koje se mora vidjeti i nezaobilazna turistička destinacija, nekome zbog vječite gužve predstavlja turističku noćnu moru.

Svoj naziv nosi od 1904. godine kada se The New York Times preselio u nov visoki neboder (danas poznat kao One Times Square). Zanimljivost je, s obzirom na današnji status, da je sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća ovaj trg slovio kao prilično opasno i slabo osvijetljeno mjesto koje je, posebice noću, bolje izbjegavati.

Doček Nove godine turistička je atrakcija koja zadnjih godina broji oko milijun ljudi. Vrhunac večeri je kada se minutu prije ponoći velika blistava kugla spušta 23 metra po jarbolu nebodera One Times Squarea i zaustavlja na dnu točno u ponoć.

Tinanmenski trg, Peking, Kina

Pekng trg Tinanmen Square

Tiananmenski trg ili Trg nebeskoga mira velik je trg u središtu Pekinga, iznimnog kulturološkog značaja te mjesto nekoliko važnih događanja u kineskoj povijesti.

Nažalost, taj je trg izvan Kine poznatiji po prosvjedima 1989. godine, kada se na studentskim prosvjedima pojavilo oko milijun ljudi, zahtijevajući uvođenje demokracije, što je bio snažan udarac kineskoj komunističkoj vlasti. Tom je prilikom život izgubilo oko 2000 do 3000 ljudi. Trenutačno je to najveći svjetski trg.

Grand Place (Grote Markt), Bruxelles, Belgija

grand-place-bruxelles

Na ovom trgu pod UNESCO-ovom zaštitom nalazi se nekoliko poznatih građevina, poput Gradske vijećnice i Maison du Roija, tj. ‘kraljevske kuće’ koja je taj naziv dobila u 15. stoljeću kad je bila sjedište kraljevske administracije.

Zanimljivo je da se na flamanskom jeziku ta ista zgrada naziva ‘krušna kuća’ zbog pekara koji su tu boravili u 13. stoljeću. Živopisne okolne ulice popločene kamenom još uvijek odaju dojam nekih starih vremena, a mnoge od njih nose naziv proizvoda kojima su se obrtnici bavili kroz prošlost – meso, maslac, sir ili ugljen.

Trg je izgrađen u karakterističnom flamanskom stilu, a svake druge godine za blagdan Velike Gospe dobiva svoj ‘cvjetni pod’, kad je doslovno preplavljen brojnim šarenim lončanicama.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Giorgos, Hannah Swithinbank, Miroslav Vajdic, Mariano Mantel, Nicolas Vollmer, Gane, Andy Enero, Antonio Ponte

Facebook Like Button