7 naj podzemnih željeznica

Najzanimljivije činjenice vezane uz podzemnu željeznicu.

Najveća podzemna željeznica

dubai
Devetog rujna 2009. godine u 9 sati i 9 minuta puštena je u promet najveća podzemna željeznica na svijetu. Sagrađena je u gradu koji je poznati po prefiksu naj, u njemu se nalazi najviša zgrada na svijetu, a eto i najveća podzemna željeznica na svijetu. Riječ je o Dubaiju. Iako je prvotno bilo planirano utrošiti mnogo manje novca, za izgradnju ove podzemne željeznice potrošeno je ukupno 7,6 milijardi dolara. Prvi putnik bio je šeik Rašid bin Saed Al Maktum koji je na jednoj od postaja pohranio kapsulu s tajnom porukom koja će se moći pročitati 37 godina nakon pohranjivanja, odnosno 2046. godine.

Najmanji grad koji ima metro

laussane
Od 2008. godine najmanji grad koji ima kompletan metro sustav je grad Laussane u Švicarskoj. Prije je to bio grad Rennes u Francuskoj s površinom od oko 50 km², a sad je to Laussane s površinom nešto manjom od 42 km². Metro ima ukupno 2 linije, dok je treća još u planu. Metro ima 28 stanica, linije su duge oko 14 kilometara, a njima se godišnje preveze oko 41 milijun putnika.

Stanica podzemne željeznice na najvećoj dubini

kiev
Stanica podzemne željeznice na najvećoj dubini je ona u Kijevu. Najdublja stanica nalazi se na 105,5 metara dubine, a zove se Arsenalna. Otvorena je 1960. godine, a dio je Kijevskog Metro sistema i linije Sviatoshynsko-Brovarska Line. Kijevski metro inače ima ukupno tri linije i godišnje preveze više od 536 milijuna putnika.

Najstarija podzemna željeznica

london
Najstarija podzemna željeznica na svijetu otvorena je 1863. godine u Londonu. Neki je zovu i „Tube“, ima nešto manje od 300 stanica, 12 linija i oko 400 kilometara pruge. Ima podpovršinske i dubinske linije na kojima dubina ponegdje seže i do 60 metara pod zemlju. Ovaj metro koristi ukupno četiri šine, od kojih su dvije pod naponom, a kako bi pazili na svoje putnike na nekoliko mjesta i zvučnim signalima podsjećaju ih da pripaze na međuprostor između vagona i stanice poznatom rečenicom „mind the gap“ koja je toliko uobičajena da je postala svojevrsnim simbolom pa ju se može pronaći i na magnetima i drugim ukrasnim predmetima.

Najskuplja karta u podzemnoj željeznici

Po najskuplju kartu ne moramo daleko od najstarije podzemne željeznice. Ona je naime isto u Londonu. Pojedinačna karta može doći i do 5 funti, točnije 4,70, što je iznimno skupo. Tamo djeluje i sustav Oyster card, pametna kartica na kojoj se nalazi novac. Ona može biti dnevna, tjedna, itd., a puno je isplativija od pojedinačne karte. Vrijedi kako za metro, tako i za druge vrste gradskog prijevoza.

Najmnogoljudnija podzemna željeznica

tokyo
Više od milijun putnika dnevno prođe kroz podzemnu željeznicu u Tokiju. Tokyo Metro Marunouchi Line otvorena je 1954. godine, ima ukupno 28 stanica, duga je nešto manje od 30 kilometara, ali je zasigurno najfrekventnija na svijetu. Službeno ime joj je Line 4 Marunouchi Line i prva je izgrađena linija nakon 2. svjetskog rata.

Najduža galerija na svijetu

stocholm
Da podzemne željeznice mogu biti izvanredno umjetničko „platno“ pokazuje podzemna željeznica u Stockholmu. Neki ju od milja zovu „najdužom galerijom na svijetu“ jer je većina stanica ukrašena umjetničkim djelima. Oko 90 stanica i 110 kilometara ukrašavalo je 150 umjetnika. Kupnjom karte za metro dobili ste besplatnu kartu za galeriju s izvanrednim djelima među kojima se mogu pronaći skulpture, reljefi, slike i koješta drugo vrijedno vašeg pogleda. Ako vas put ikada odvede u Stockholm, kupite kartu za metro i zakoračite u ovaj čudesan, podzemni umjetnički svijet koji će vas osim u umjetničke vode odvesti i na drugi kraj grada jer to je ipak prije svega stockholmska podzemna željeznica.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button