London u jednom danu

Jedna od prvih asocijacija na London jest konstantna kiša, sivilo te uštogljenost.

Oh, kako li se samo varate! London, kao glavni i jedan od najvećih gradova Engleske i Ujedinjenog kraljevstva sa više od 7 milijuna stanovnika nas je dočekao veselo, vedro i najvažnije od svega..sunčano! Pošto je London toliko velik i raznolik s mnoštvom poznatih povijesnih zgrada, slavnih muzeja i još zanimljivije kulture upregnuli smo svoje ruksake i krenuli na jedinstveno jednodnevno razgledavanje jednog od najljepših gradova Europe.

Očekivala nas je naporna ali životno mijenjajuća avantura. Najjeftinija opcija putovanja, napominjem turistima, po Londonu jest podzemna željeznica ili takozvani The Tube čija prihvatljiva cijena od 12 funti ( oko 80-ak hrvatskih kuna) Vam omogućava vožnje u bilo kojem smjeru u 6 dopuštenih zona po Londonu cijeli dan. Metro je dosta velik i vrlo je lako izgubiti se u njemu ali je dokazano najbrža opcija putovanja po tako velikome gradu. Druga alternativa jest putovanje autobusima koji vas brzo dovoze na kraće relacija s isto tako
prihvatljivom cijenom i veoma dobrom uslugom. Veliki busevi na dva kata vam pružaju pravu tradicijsku britansku vožnju i nezaboravan osjećaj.

Što se tiče povijesnog dijela prva postaja su nam bili muzeji. Za većinu muzeja koje smo posjetili ulaz je bio besplatan, ostatak je, na žalost, bio preskup za vaše standarde ili jednostavno nije bio u našem planu obilaska. Započeli smo s Nacionalnom galerijom te Nacionalom Potretnom Galerijom jer se nalaze blizu ( na Trafalgar Squareu). Kasnije smo posjetili i svjetski poznati Tate Modern muzej.
Napominjem da su to muzeji ogromnih razmjera i da samo razgledavanje jednog krila traje više od 2 sata tako da ako želite kvalitetno razgledati ove fantastične galerije trebao bi Vam čak jedan cijeli dan da razgledate maksimalno dva muzeja ili galerije. Svoj umjetnički dio razgledavanja smo zaokružili razgledavanjem The Globe kazališta ( poznatog po Williamu Shakespearu).


Nadalje smo svoje razgledavanje usmjerili na poznate građevine te nakon šetanja središtem Londona i odmaranjem na najpoznatijem i najvećem trgu u gradu – Trafalgar squareu svoje razgledavanje smo premjestili na južnu obalu Temze gdje smo svoj pogled upotpunili iz jedne od najvećih svjetskih kotača- London eyea.

Uz ovu obalu Temze najbolje je prošetati se jer vam se upravo odatle nudi prelijep pogled na Tower bridge, Big Ben, i sjeverni dio Londona-uduž i poprijeko. Pješice smo se vratili preko mosta Hungeford, sjeli na bus i zaputili se prema Buckinghamskoj palači. Nakon malo duže vožnje i upijanja okoline koju smo vidjeli kroz bus zaputili smo se prema jednoj od najpoznatijih palača u svijetu. Na našu veliku žalost, toga dana svjetski najpoznatije i najomiljenije obiteljske straže nije bilo izvan niti ispred palače jer je obitelj bila odsutna. Razočarani tom informacijom svratili smo u lokalni kafić na brzi obrok, nimalo britansko tipični, te se zaputili natrag prema jednom od najljepših željezničkih koldovora u svijetu- Waterloo, natrag prema mjestu gdje smo odsjedali.


Zaključili smo da je London jedan od najljepših gradova u svijetu koji vam nudi hrpu zanimljivosti za vidjeti, okusiti, doživjeti i iskusiti. Jedan dan definitivno nije dostatan niti za površan obilazak Londona jer većinu stvari nismo imali vremena vidjeti. Preporučamo, ako Vam je želja vidjeti ovaj prekrasan grad ili se spremate otići tamo, da si obavezno izdvojite tjedan dana za obilazak i upozavanje ove nimalo tumorne i sive kulture.

Autor : Petra Mikloš
Slike: privatan album

Facebook Like Button