Što i kako se pije u Engleskoj

Na spomen Engleske svi prvo pomislimo samo na čaj s mlijekom, ali i uz čaj Engleska je također dom mnogobrojnih pića.

Od 16. st. do danas, Engleska se još uvijek pridržava svojih tradicionalnih recepata, i po tome su poznati u cijelom svijetu. Ukoliko se nađete u Engleskoj, ovo su pića koja svakako morate probati.

Obožavani čaj

Britanci su nacija koja je poznata po tome što vole piti puno čaja. Svaki dan, Britanci popiju oko 165 milijuna šalica čaja, te se svake godine oko 144 tisuća tona čaja uvozi.
Zanimljiva je činjenica da su prije dosta godina Britanci u šalicu prvo ulijevali mlijeko, kako ne bi oštetili porculan.

Kako se radi čaj na tradicionalni način

  • prokuhajte svježu hladnu vodu
  • stavite malo vruće vode u čajnik kako bi bio topao
  • stavite jednu žličicu čaja (lišća) po osobi i dodatnu žličicu čaja u čajnik
  • ulite ostatak vode na čaj
  • ostavite nekoliko minuta
  • poslužite

Poslijepodnevni je čaj lagani obrok koji se uobičajeno servira između 17:00 i 18:30 sati.

Da li ste znali?
Ako vas netko pita “would you like a cuppa”, pitaju Vas želite li šalicu čaja.
Ako Vam netko kaže “Let me be mother” ili “Shall I be mother”, zapravo vam nude da vam natoče čaj iz čajnika u vašu šalicu.

Pivo u centru pažnje

Britansko pivo ili gorko pivo je bilo omiljeno piće od otkrića piva s hmeljom, kvascom i šećerom, još od ranog 13. stoljeća.

Ljubitelji piva obićno su podijeljeni u dvije skupine. Oni koji piju svijetlija lager piva i oni koji piju gorka piva, te su strastveni i znaju razlike između lokalnih pivovara.

Piva koje su vrijedna za isprobati proizvode se u pivovarama Flowers, Sam Smith, London Pride, Greene King and Adnams.

Da li znate što je Pimms

Pimms je vrlo rafinirano alkoholno piće, spravljeno od voća i alkohola. Najbolji je kada ga se posluži u velikoj posudi s puno leda, rezanim voćem i s kriškama krastavca.
Tradicionalno piće više klase sada je vrlo popularano kao ljetni napitak. Studenti ga najviše vole piti na kraju svog ljetnog roka!

Gin najpopularnije alkoholno piće

Izvanredan gin poslužuje se tradicionalno uz tonik, led i limun.U Britaniji je iznimno popularan i uvijek je na raspolaganju u svakom domu.

Što su maslačak i čičak zajedno

Ovo piće zagonetna je britanska zanmljivost kada su pića u pitanju i koje polako osvaja tržište u posljednjih nekoliko godina. Tradicionalno se radi od kombiniranja korijena maslačka i čičkovog lišća.
Ima orginalan i specifični okus, kojeg vrijedi probati.

Tradicionalna jabukovača

Jabukovača također prolazi kroz nagli porast popularnosti. Engleska klima omogućava veliki broj voćnjaka s raznim vrstama jabuka od kojih se proizvodi jabukovača. Ovaj osvježavajući napitak najbolje je poslužiti rashlađen u ljetno doba u vrtu na travi.

Savršeno đumbirovo pivo

Đumbirovo pivo, možda i više od maslačka i čička, više od jabukovače, odlično za mlade, ima pravi okus britanskog ljeta. Potražite manje slatku verziju, koja ima intenzivniji okus đumbira. Uživajte u đumbirnim mjehurića koji Vam se polako spuštaju niz grlo.

Slike: Shutterstock
Tekst: Wish.hr