Najpopularnija pića Engleske koje volimo i mi

Na spomen Engleske većina nas prvo pomisli na čaj s mlijekom, ali i uz čaj Engleska je dom mnogobrojnih ukusnih pića i napitaka.

Od 16. st. pa do danas, Engleska se još uvijek pridržava svojih tradicionalnih recepata za izradu mnogobrojnih pića i po tome je poznata u cijelom svijetu.

Ukoliko se nađete u Engleskoj, ovo su pića koja svakako morate probati

čaj engleski čaj

Obožavani čaj

Britanci su nacija koja je poznata po tome što vole piti puno čaja. Svaki dan, Britanci popiju oko 165 milijuna šalica čaja, te se svake godine oko 144 tisuća tona čaja uvozi.
Zanimljiva je činjenica da su prije dosta godina Britanci u šalicu prvo ulijevali mlijeko, kako ne bi oštetili porculan.

Kako se radi engleski čaj na tradicionalni način
 • prokuhajte svježu hladnu vodu
 • stavite malo vruće vode u čajnik kako bi bio topao
 • stavite jednu žličicu čaja (lišća) po osobi i dodatnu žličicu čaja u čajnik
 • ulijte ostatak vode na čaj
 • ostavite nekoliko minuta
 • poslužite
 • Poslijepodnevni čaj je lagani napitak koji se uobičajeno servira u Engleskoj između 17:00 i 18:30 sati.

  Da li ste znali?

  Ako vas netko pita “would you like a cuppa”, pitaju vas želite li šalicu čaja.
  Ako Vam netko kaže “Let me be mother” ili “Shall I be mother”, zapravo vam nude da vam natoče čaj iz čajnika u vašu šalicu.

  pivo piva

  Pivo u centru pažnje

  Britansko pivo ili gorko pivo je bilo omiljeno piće od otkrića piva s hmeljom, kvascom i šećerom, još od ranog 13. stoljeća.

  Ljubitelji piva obićno su podijeljeni u dvije skupine. Oni koji piju svijetlija lager piva i oni koji piju gorka piva, te su strastveni i znaju razlike između lokalnih pivovara.

  Piva koje su vrijedna za isprobati proizvode se u pivovarama Flowers, Sam Smith, London Pride, Greene King and Adnams.

  Da li znate što je Pimms

  Pimms je vrlo rafinirano alkoholno piće, spravljeno od voća i alkohola. Najbolji je kada ga se posluži u velikoj posudi s puno leda, rezanim voćem i s kriškama krastavca.
  Tradicionalno piće više klase sada je vrlo popularano kao ljetni napitak. Studenti ga najviše vole piti na kraju svog ljetnog roka!

  Pimms

  Gin najpopularnije alkoholno piće

  Izvanredan gin poslužuje se tradicionalno uz tonik, led i limun.U Britaniji je iznimno popularan i uvijek je na raspolaganju u svakom domu.

  gin

  Što su maslačak i čičak zajedno

  Ovo piće zagonetna je britanska zanmljivost kada su pića u pitanju i koje polako osvaja tržište u posljednjih nekoliko godina. Tradicionalno se radi od kombiniranja korijena maslačka i čičkovog lišća.
  Ima orginalan i specifični okus, kojeg vrijedi probati.

  Tradicionalna jabukovača

  Jabukovača također prolazi kroz nagli porast popularnosti. Engleska klima omogućava veliki broj voćnjaka s raznim vrstama jabuka od kojih se proizvodi jabukovača. Ovaj osvježavajući napitak najbolje je poslužiti rashlađen u ljetno doba u vrtu na travi.

  pivo od đumbira

  Savršeno đumbirovo pivo

  Đumbirovo pivo, možda i više od maslačka i čička, više od jabukovače, odlično za mlade, ima pravi okus britanskog ljeta. Potražite manje slatku verziju, koja ima intenzivniji okus đumbira. Uživajte u đumbirnim mjehurića koji Vam se polako spuštaju niz grlo.

  Slike: Shutterstock
  Tekst: Wish.hr

  Facebook Like Button