Unikatna mjesta Budimpešte

Posjetite unikatna mjesta koje skriva biser Dunava.

Budimpešta je grad iznimne ljepote i šarma. Glavni grad Mađarske očarava svakog posjetitelja i budi iskonsku želju za povratkom. Ovaj šarmanti grad krije mnogo mjesta i građevina koje treba otkriti, a da bi ste vidjeli sve čari grada ipak se trebate malo više potruditi.
Mi Vam donosimo 3 unikatna mjesta Budimpešte, koja su sakrivena u srcu grada.

Podzemna bolnica:
Točno ispod poznatog Castle Hilla na mađarskom Várhegya, krije se nevjerojatno mjesto koje će vas vratiti u prošlost. Bolnica Sziklakorhaz vojna je bolnica i povijesno mjesto duboko ispod zemlje i grada. Nakon Drugog svjetskog rata, bolnica je zatvorena, sve do 1953, kada se mađarska komunistička vlada odlučila na njezino ponovno otvorenje. Danas je sve unutar bolnice isto kakvo je i bilo nekoć. Mogu se vidjeti čak i kipovi od voska koji su bili pacijenti bolnice. Ovo jedinstveno mjesto za posjet svakako predstavlja izazov koji vrijedi iskušati.

Najmlađi vlak:
Zamislite vlak koji putuje samo 12 km na sat, a pokreću ga djeca u dobi od 10 i 14. Sada ga prestanite zamišljati, jer ovaj vlak zapravo postoji u Budimpešti. Vožnja željeznicom ovog malog vlaka počinje na Széchenyi-hegy stanici i završava u Hűvösvölgy. Ako se pitate kako je to jedinstveno stvoreno, jednostavno je reći da je u vrijeme Sovjetskog Saveza (SSSR) bilo izrađeno nekoliko Dječjih željeznica koje su bile konstruirane tako da su djeca mogla naučiti i usvojiti znanje za zanimanje želejzničara. Danas, mnogi od nekadašnjih sovjetskih zemalja, još uvijek imaju Dječije željeznice.

Mađarski Kip slobode:
Budimpešta također ima svoj vlastiti Kip slobode. Da posjetite ovaj spomenik, morate se popeti na jedan od najviših točaka u gradu: Gellért-hegy, koji se nalazi 235 metara iznad Dunava. Na tom brežuljku ćete pronaći Citadella, veliku utvrdu sagrađenu 1854.godine. Ovaj spomenik obilježava sovjetsko oslobođenje Mađarske od nacističkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata. Danas, kip je sjećanje na one koji su žrtvovali svoje živote tijekom rata. Sa ovog mjesta pruža se spektakularan pogled na cijeli grad.

Tekst: Azra Terzić
Slike: Shutterstock, Sxc

Facebook Like Button