Prvi put idete u saunu? Sauna je mjesto za opuštanje i zdravlje ali s određenim pravilima ponašanja

Uvijek je jednom za nešto prvi put pa tako i odlazak u saunu, ali ste se možda zapitali kako se treba ponašati u sauni, koji bonton ponašanja vrijedi za različite vrste sauna.

Sauna je zasigurno okrjepa za duh i tijelo na visokoj temperaturi

Sauna je kao stvorena za hladne zimske dane kada je poseban užitak pobjeći iz ledenih vanjskih temperatura na one i do stotinjak stupnjeva više te osjetiti kako se tijelo opušta u dodiru s čarobnom toplinom.

Stoga nimalo ne iznenađuje da najdulju i najslavniju tradiciju saune imaju države koje su među najhladnijima na svijetu – Rusija, države Baltika te, naravno, Finska, koja nam je i podarila tu danas internacionalno uvriježenu riječ.

U tim zemljama nemilosrdnih zima i dugih noći, sauna nije puko mjesto za relaksaciju već važni dio javnog života, mjesto koje je povezano s mnogim društvenim ritualima i običajima.

Ne treba zaboraviti ni zdravstvene dobrobiti saune, među kojima možemo ubrojiti i poboljšanje cirkulacije, jačanje kardiovaskularnog sustava i imuniteta, izbacivanje toksina i slično. Finska narodna mudrost čak nalaže da ako sauna ne može neku bolest izliječiti – ništa neće!

Blagotvorni i opuštajući učinci saune potaknuli su njenu popularizaciju diljem svijeta, pa tako danas postoji pregršt različitih načina uz koje se može uživati u čarima tople kupelji.

OVDJE saznajte za pet dobrih razloga za odlazak u saunu

Najraširenija i najpraktičnija inačica saune je suha, odnosno finska sauna

Ova sauna najčešće je drvom obložena prostorija s klupama koja je ugrijana na temperaturu od 70 do 100 Celzijevih stupnjeva, te s vlažnošću zraka koja ne smije prelaziti deset posto. Tradicija finske saune seže u daleku prošlost (između 5. i 8. st. nakon Krista), a njeguje se i danas budući da pet milijuna Finaca u zemlji raspolaže s čak dva milijuna sauna.

Izvan gradova popularne su tradicionalne dimne saune – drvene kućice koje se ugrijavaju vatrom, a u urbanim središtima u češće su moderne, električne varijante.

Sauna u Finskoj ima gotovo status svetinje u kojoj je psovanja zabranjeno, i u kojoj je nepoželjno skrenuti razgovore na kontroverzne i neugodne teme.

Zbog gotovo sterilnih uvjeta koji u njima vladaju, tu su se do sredine 20. stoljeća čak obavljali i porođaji!
Ona je društvena aktivnost u kojoj sudjeluju svi (nerijetko popraćena konzumacijom jela i pića), a koja može potrajati satima – uobičajeno je alternirati nekoliko seansi u sauni s valjanjem po snijegu i plivanjem u zaleđenom jezeru.

Mnogi Finci vole i pokazivati svoju izdržljivost što duljim boravkom u sauni, a ionako obilno znojenje dodatno se potiče udaranjem grančicom breze, poznatoj kao vasta i vihta, po vlastitom tijelu ili tijelima drugih korisnika saune. Ako boravite u Finskoj, nemojte se iznenaditi kad budete pozvani u saunu nakon kraćeg prijateljskog druženja, pa čak i nakon poslovnog sastanka – dok nije smrtna uvreda taj poziv i odbiti, vašim će domaćinima biti vrlo drago ako pristanete.

Ruske “banje”

Dok su saune u Estoniji, Latviji i Litvi veoma slične onima u Finskoj, ruske ˝banje˝, kako se one popularno nazivaju, razlikuju se po jednom veoma važnom elementu – vlažnosti.

U banji ona može doseći i sedamdeset posto, a njezini zagovornici vele da takva vlažnost predstavlja mnogo manji šok za tijelo od finske saune jer odgovara uvjetima iz vanjskog zraka.

I u banji se koriste lisnate grančice (koje u Rusiji nazivaju venik) za masažu i poticanje cirkulacije, a popularne su i kapice od filca kako bi se glava zaštitila od vrućine. U Rusiji saune mogu biti mješovite – namijenjene i muškarcima i ženama, pri čemu je potpuna golotinja prihvatljiva samo u saunama rezerviranim za jedan spol.

Duh saune “saunatonttu”

U Finskoj su saune uglavnom mješovitog tipa, a nošenje kupaćih kostima nezamisliv je čin. S time se slaže i finska narodna predaja prema kojoj se duh koji obitava u sauni – saunatonttu, veoma rasrdi ako se netko usudi ući u saunu u bilo kakvoj odjeći.

ulazak bez odjeće obavezna je u sauni i u nekolicini drugih europskih država – Njemačkoj, Austriji, zemljama Beneluksa, pa i Sloveniji i Hrvatskoj, iako su u potonje dvije nešto opuštenije u primjenjivanju tog pravila.

No, nerijetko zna doći do kulturalnih nesporazuma kada stanovnici navedenih država posjete saune u nekim drugim europskim državama poput Velike Britanije, Španjolske, Francuske i Mađarske, gdje je nošenje kupaćeg kostima u mješovitim saunama obavezno.

I ponašanje koje se očekuje od posjetitelja saune može se razlikovati od države do države, pa je u Njemačkoj razgovor u sauni nepoželjan budući da se ona smatra mjestom za mirnu relaksaciju. U Njemačkoj valja zapamtiti i da korisnici saune ne polijevaju vruće kamenje iznad peći sami, već je zato zadužena posebna osoba – Saunameister.

“Sweat lodge˝ sauna

I izvan Europe postoje mnoge tradicije čišćenja tijela i duha na visokim temperaturama, pri čemu sauna ima i istaknute religijske elemente u mnogim kulturama starosjedioca Srednje i Sjeverne Amerike.

Tako je, na primjer, poznata ritualna ˝sweat lodge˝ sauna američkih Indijanaca, koja služi kao utočište za duhovnu potragu, a sličnu funkciju ima i meksički temazcal.

Tu je i arapska institucija hammama, gdje se parna kupelj kombinira s masažom i pilingom tijela koju izvodi djelatnik hammama.

U Aziji je rasprostranjena tradicija javnih kupališta od kojih mnogi mogu sadržati i saune – u Japanu se takva kupališta nazivaju sentō, a u Južnoj Koreji kompleksi zvani jjimjilbang su popularno izletište za obitelji i parove te se diče s mnogobrojnim sadržajima – od raznoraznih sauni, bazena i masažnih prostora pa do ledenih soba i prostorija za spavanje.

U Sjevernoj Americi pak kultura saune nije razvijena izvan povremene (i često površne) upotrebe unutar fitness centara, osim u područjima gdje je prisutnija finska nacionalna manjina.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button