Finska domovina Djeda Mraza

Zemlja tisuća jezera oduševljava poklonike prirodnih ljepota iz cijeloga svijeta.

Republika Finska prostire se na oko 338 tisuća četvornih kilometara u sjeveroistočnoj Europi. Ova skandinavska i baltička zemlja graniči sa Švedskom, Norveškom i Rusijom, te ima izlaz na Baltičko more, te Finski i Botnički zaljev. Pod njenom vlašću nalaze se i Alandski otoci uz jugozapadnu obalu, koji pak imaju autonomni status.

U geografskom smislu ova država dijeli se na tri cjeline: finska Laponiju, jezersku Finsku i primorje.

Finska

Veći dio Finske prekrivaju nizine, a njeno najveće prirodno bogatstvo su šume koje zauzimaju čak 72 posto državnog teritorija. Ne čudi stoga što su prerada drva, proizvodnja papira i namještaja njene najveće gospodarske grane.

U zemlji živi oko 5 milijuna stanovnika, od kojih najviše ima Finaca – narod koji pripada ugro-finskom govornom području.
Glavni grad i luka – Helsinki – smjestio se na obali Finskog zaljeva na jugu zemlje. Njegovo širo područje obuhvaća i gradove Espo, Vantaa i Kauniainen u kojem sveukupno živi nešto više od milijun stanovnika. Finska je između ostalog i rodno mjesto brenda Nokie, čiji stožer se nalazi u Esspo, pored Helsinkija, i time čini državu kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme

Finska kuhinja temelji se na zdravoj prehrani i godišnjim dobima. Ovdje se rado jedu žitarice, morski plodovi, ali i tradicionalne mesne prerađevine poput kobasica s dodatkom grožđica, luka, a čak i brašna borove kore. Finci, pak, najviše uživaju u rakovima – čija sezona lova započinje u lipnju. Uz obroke se pije mlijeko, lokalno pivo, finska votka (kossu), te medica.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Finskoj
Zemlja djeda Božićnjaka

Tijekom zime svi putovi vode u finsku Laponiju! Odgovorni krivac? Djed Mraz, koji  prema narodnoj legendi, živi u laponskom gradu Korvatunturi na sjeveru Finske. U njegovoj okolici moguće je vidjeti i zapanjujuću polarnu svjetlost na nebu, te odsjesti u hotelu napravljenom isključivo od snijega i leda!

djed-mraz

Glavni grad

Istražite neoklasicističke građevine Helsinkija! Na raspolaganju vam je poznata luteranska katedrala sa skulpturom Aleksandra II., pravoslavna katedrala Uspenski, kao i tvrđava Suomenlinna, koja se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

Skijaška destinacija

Područje finske Laponije prava je skijaška meka za stanovnike okolnih država, a Levi, Ruka, Saariselka i Yllas imena omiljenih skijališta. Ovdje možete unajmiti i saonice koje vuku haskiji ili sobovi, te istražiti snježne krajolike.

Jezerska čuda

Finsku nazivaju i zemljom tisuću jezera, a najviše ih se nalazi na istoku zemlje. Na raspolaganju su vam pitoreskna sela uz jezerske sisteme Saimaa, Paijanne, Nasi i Oulu, u kojima možete razgledati čudesne šume i tradicionalne zanate i običaje ovoga prostora. Najčešći običaj u ovoj zemlji što se prakticira posljednjih 15 stoljeća – posjet je sauni. Finska ima čak 2 milijuna sauna diljem zemlje!

Finska

Finska povijest

Otkrijte i nekadašnji finsku prijestolnicuTurku – koji se smjestila na jugozapadu zemlje. Ovdje možete razgledati gradsku katedralu i palaču, te druge građevine poznate po slikovitoj srednjevjekovnoj arhitekturi . Pretpostavlja se da datira iz 13. stoljeća što Turku čini i najstarijim gradom ove skandinavske zemlje.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: finski, švedski
Religija: kršćanstvo (80 posto stanovništva), druge vjere i neopredijeljeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši način – zrakoplovom; glavna zračna luka Finske jest Helsinki-Vantaa International Airport nedaleko glavnoga grada
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Najugodnije u proljeće-ljeto; skijanje i posjet Djedu Mrazu u zimskim mjesecima
Smještaj: Hotel Fabian i hotel Glo u glavnom gradu mudar su izbor.
Restorani: Luomo i restoran Demo u glavnom gradu, dobar su odabir.

Oprez!

Čuvajte se sitnih kradljivaca oko turističkih središta.

Facebook Like Button