Latvija

Pribaltička zemlja za uzbudljiv odmor i neobične aktivnosti.

Republika Latvija (a u hrvatskom često i Letonija) prostire se na oko 64 tisuće četvornih kilometara u središnjem dijelu Europe. Graniči s Estonijom na sjeveru, s Rusijom na istoku, s Bjelorusijom na jugoistoku, te s Litvom na jugu. Na zapadu, pak, izlazi na Baltičko more. Latvija je uglavnom ravničarska zemlja u kojoj se teritorij povisuje tek prema istoku gdje se nalazi i najviši vrh zemlje – Gaizinkalns – što se uzdiže na 312 metara nadmorske visine. Zanimljivo je spomenuti da Latvija ima i oko 3000 jezera, koja su uglavnom ledenjačkog porijekla.

U zemlji živi oko 2,5 milijuna stanovnika, od čega najviše ima Latvijaca, te Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca. Najveći i glavni grad – Riga – smjestio se na ušću Daugave u Baltičko more – u južnom dijelu Riškog zaljeva. Smatra se i najvećim gradom Baltika, te predstavlja središte kulture, financija, industrije i gospodarstva – kako u zemlji, tako i u regiji.

Gastronomija Latvije

Latvijska kuhinja temelji se mlijeku i mliječnim proizvodima, lokalno uzgojenom sezonskom povrću i voću, raznovrsnim žitaricama, mesu i ribi. Ovdje se rado jedu povrtne juhe od graška, krumpira i drugog povrća. Stanovništvo uživa u odrescima – osobito svinjskim, a na jelovniku se često nađe i raznovrstan izbor slastica. Način pripreme i izbor hrane vrlo je sličan zemljama u regiji, a jela se poslužuju uz pivo, vino te lokalno alkoholno piće Black Balsam (crni balzam), što se pripravlja od nekoliko vrsta latvijskog bilja.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Latviji:
Latvijska kultura

riga
Istražite kulturno-povijesne znamenitosti Rige. Obiđite stari dio grada pod zaštitom UNESCO-a, osobito riški dvorac i katedralu, barutnu kulu te kuću Crnoglavih. Želite li istražiti arhitekturu ovoga prostora, tradicionalne zanate i običaje uputite se u Latvijski Etnografski muzej na otvorenom nedaleko glavnog grada.

Najveći vodeni park

Posjetite i grad Jürmala na obali Baltika. Neki kažu da ovaj grad ima najdužu pješčanu plažu sjeverne Europe, pa je izležavanje uz dine i osvježenje u moru – neizbježno. U gradu se nalazi i najveći vodeni park Latvije – Livu Akvaparks – s brojnim bazenima, toboganima i tematskim vožnjama.

Dvorci Latvije

turaida
Otkrijte srednjevjekovni dvorac Turaida, koji se smjestio u istoimenom gradu u pokrajini Vidzeme. Izgrađen je početkom 13. stoljeća u gotičkom stilu, a ovdje se danas nalazi i muzej u kojem možete svjedočiti povijest ovoga prostora. U blizini grada – odvojen rijekom Gauja, razgledajte i dvorac Sigulda, koji se nalazi u istoimenom pitoresknom gradu.

Noć u zatvoru

karostas-cietums
Turisti – iznenađujuće – rado posjećuju i Karostas Cietums, ili u direktnom prijevodu vojnu luku u Karostasu, predjelu latvijskog grada Liepaja uz obale Baltika. Riječ je o kompleksu koji obuhvaća ostatke utvrda i tvrđave, vojnih postrojenja, te zatvor. Posjetite li potonji objekt, turistički djelatnici tretirat će vas kao zatvorenike, a najhrabriji mogu i prespavati jednu noć iza rešetaka.

Latvijska divljina

Zapanjujuće krajolike ove zemlje istražite u najvećem nacionalnom parku Latvije – Gauja. Park se proteže na 917 četvornih kilometara u središnjem sjevernom dijelu zemlje, a ponosi se pješčenjacima iz geološkog doba Devon, koje na nekim mjestima dosežu i 90 metara visine. Parkom dominiraju šume smreke i borovine, jezero Ungurs, te zadivljujuće vrste riba i ptica.

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: latvijski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: latvijski lat (LVL)
Viza: nije potrebna – ipak, pripazite da imate valjanu putnu ispravu (da vrijedi najmanje tri mjeseca od dana ulaska u zemlju), te da predočite ispravnu policu osiguranja koja pokriva i najozbiljnije bolesti.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Latvije jest Riga International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Neiburgs i hotel Grand Palace u glavnom gradu, odličan su izbor.
Restorani: 1221 i restoran Bellevue u glavnom gradu.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Fotografije: gato-gato-gato
Olaf Arndt
siggi mus

Facebook Like Button