Bermudski trokut – Misteriozni rub izgubljenog svijeta

Tajne koje skriva poznati Bermudski trokut još uvijek nitko ne zna konkretno objasniti i obrazložiti.

Postoje razna nagađanja, teorije, ali i neka logična objašnjenja donošena na temelj činjenica kojima se raspolaže. Tajanstveno mjesto koje krije jedne od najvećih neobjašnjenih tajni i nelogičnosti, godinama je trn u oku mnogim znanstvenicima.

Poznati Bermudski trokut nosi nekoliko naziva, a neki od njih koji se još koriste su: Trokut smrti, groblje Atlantskog oceana, Vražji Trokut i Nesretni trokut.

Groblje Atlantskog oceana zauzima površinu od oko 1100 kvadratnih kilometra, a nalazi se između Floride, Bermuda i otoka Portorika u Atlantskom oceanu. Kako tako lijep mjesto može biti razlog mnogih neobjašnjenih nestanka mnogih brodova,aviona i ljudi?

ŠTO SE DOGAĐA?

Bermudski trokut nosi naziv i groblje Atlantskog oceana iz razloga jer je na tom području nestalo mnogo brodova, aviona i ljudi. Legende o neshvatljivom nestanku brodova opazio je i znameniti Kristofor Kolumbo u vrijeme svojih plovidba koji je to područje opisao kao „čudno svijetlo“.

Tada se o tome moglo malo zaključiti, međutim danas možemo vidjeti da je Kolumbo jako dobro uočio tadašnje stvari. Naziv „Bermudski trokut“ prvi puta se spominje 1964.godine, a Vincent Gaddis posvetio je cijelu knjigu ovom neobjašnjenom fenomenu.

STATISTIKA KAŽE DA JE NAVODNO NESTALO 8137 ljudi
Prema službenim analizama područje Bermudskog trokuta ne smatra se više opasnijim mjestom u moru nego od bilo koji drugi dio oceana.

Činjenica je ta da se na ovom području dogodilo mnogo neobjašnjivih događaj koje su ljudi vrlo brzo upamtili. Ukoliko gledamo statistički primijetiti ćemo da se nesreće događaju i na ostalim dijelovima otvorenog mora, međutim o njima se ne piše mnogo kao o Bermudskom trokutu.

Na navedenom dijelu zabilježeni su nizovi nestanka brodova i zrakoplova. Ono što čini sve to još više tajnovitim je činjenica da nikakvi dijelovi poslije mnogih nesreća nisu pronađeni. Postavlja se pitanje kako je to moguće i gdje su svi ostaci nestali? Prema zadnjim podacima navodno je nestalo 8137 ljudi.

the-bermuda-triangle_l

TEORIJE O BERMUDSKOM TROKUTU

Teorija is 1968.godine govori da Đavolji trokut ima povezanost s NLO oblicima, a cijelo objašnjenje opisano je u knjizi pod nazivom „Slučaj za NLO“.

Postoji nekoliko „priznatih teorije“ koje se u znanstvenim krugovima validne. Prva teorija kaže da su za neobjašnjene nestanke odgovorni moderni pirati, dok druga teorije krivnju nalazi u fizičkim silama koje nisu previše poznate znanosti.

Po njoj „nepoznata rupa“ usisava sve što se nađe i prođe na tom predjelu. Tu su i teorije nepoznatih sila i teorije Golfske struje. Za pojedine znanstvenike objašnjenje se nalazi u tajnama vode Sargaškog mora čije su nepoznate komponente odgovorne za mnoge nestanke.

Iako zvuči suludo, tu je i teorija „vremenske rupe“ koja kaže da na tom mjestu brodovi putuju u budućnost ili prošlost, a još čudnija teorija je ona koja kaže da se na tom području nalazi izgubljeni grad Atlantida.

Najpriznatija teorija je teorija o isparavanju prirodnih plinova iz podvodnih stijena koje zbog svoje snage imaju mogućnost prevrtanja objekata u moru.

ŠTO JE SVE NESTALO

Na području Bermudskog trokuta nestajali su najpoznatiji svjetski brodovi i zrakoplovi. Neki od njih su brodovi USS Insurgent, USS Pickering, Rosalie, Mary Celeste i dr. Davne 1945. godine nestalo je pet najsuvremenijih aviona TBM Avenger kao i avion koji je krenuo u potragu za njima.

Ostali nestali brodovi su: DC-3, C-124 Globemaster, tanker Sylvia L. Ossa a zrakoplovi Star Tiger, britanski transporter York, mornarički Super Constellationa, bombarder Martin Marlin, civilni teretni zrakoplov, dva Stratotankera.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button

Saznajte još: