Otok Vis i viško more se pamte

Na površini od oko 90 četvornih kilometara smjestio se otok Vis. Dvije velike uvale, jedna na sjeveru, luka Sv. Jurja, i druga na zapadu otoka, Komiški zaljev, usjekle su se duboko u trapezasti oblik Visa.

Karakterizira ga jadranski tip sredozemne klime – vruća i suha ljeta te blage i vlažne zime, srednja godišnja temperatura iznad 16°C – prosječna temperatura je ljeti stupanj do dva niža nego na kopnu, a zimi stupanj do dva viša.

Prosječna godišnja količina padalina je oko 800 mm po m2, što je nešto manje nego na susjednim otocima i kopnu, dok zbog svoje geološke građe otok ima više izvora pitke vode negoli susjedni otoci.

Ipak, najbolje o viškoj klimi govore nasadi palmi, naranče i limuni, oleandri i aloji, indijske smokve i drugo suptropsko bilje…
Ako vas je privukao već ovaj opis, čitajte dalje i sigurni smo, “nova ljubav” je na pomolu.

Plaže i uvale

Kako je većini nas pri pomisli na ljetovanje ipak na prvome mjestu uživanje u moru i suncu, kupanje na Visu pružit će vam izniman doživljaj baš zbog čistoće pučinskog mora koje ga oplakuje. Zbog brojnih fascinantnih plaža i uvala jedini će vam problem na Visu biti – odabrati onu najljepšu.

vis-1

Prema nekim tvrdnjama, plaža Zaglav ne samo da je najljepša na Visu, nego i jedna od najljepših na cijelom Jadranu. Izrazito svijetao i sjajan pijesak te uvijek ugodno, zapadnim kurentom ohlađeno more, dobitna su kombinacija.

No titulu najpoznatije viške plaže ipak nosi Srebrna, plaža koja je dobila ime po srebrnom sjaju njenih velikih oblutaka za mjesečine. Bogata hladom borove šume, Srebrna je najčešći izbor za obitelji s djecom.

Velika i prostrana kamena ploča koja se blago spušta u najfinije žalo na zapadnom kraju plaže dijelom je natkrivena borovima.

Za ljubitelje pijeska odredište je Milna – pješčana plaža u dnu zaljeva istoimenog turističkog naselja na jugoistočnoj strani otoka. Iako prirodnog hlada prije kasnijeg poslijepodneva nema, moguć je najam suncobrana i ležaljki.

Plićak do koljena prostire se i do trideset metara od same plaže pa na Visu stoga nema bolje plaže za picigin ili slične igre loptom.
Do Milne vode dvije ceste: stara preko Podstražja i nova preko Stončice.

vis-5

Nudisti pak svoj kutak mogu pronaći na Punti od biskupa, nudističkoj plaži koja se od uvale Stonca do otočića Host prostire po kosim kamenim pločama i stijenju sjeverozapadnog kraka luke Sv. Jurja. Prilaz joj je osiguran makadamskim putem cijelom njenom dužinom.

Otok krije i brojne druge plaže i uvale koje ostavljamo da sami istražite. Zanimljivo je da do svih otočkih plaža postoji pristup s kopnene strane, a penjanjem po sikama, tzv. škrapingom, može se otkriti brodom nedohvatljive komade obale.

Unutrašnjost otoka

U rijetkim danima kad nebo “zaškuri” i oblaci sakriju sunce, unutrašnjost Visa nudi zanimljive rute kako biste upoznali i “srce” otoka. Vis je gusto premrežen cestama, makadamskim putevima i pješačkim stazama, tako da na njemu nema nedostupnog ili neprohodnog dijela.

Moć civilizacije preobrazila je svaki njegov kutak i kamen. Osobito njegova unutrašnjost čuva neispisanu i nepoznatu povijest čovjeka na otoku načinjenom po njegovoj mjeri.

Višani kažu da doći na Vis i orijentirati se samo na njegovo more i obale ”privilegij” je zagriženih moreplovaca koji izlaze na kopno jedino kad obavljaju nužnu nabavu.
Nekoliko je pješačkih staza koje nude pogled na različite kutke otoka. Ne zaboravite da se u pješačenje ne kreće po jakom suncu i bez potrebne opreme.

vis-2

Grad Vis

Grad Vis je okrenut kopnu, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima. Danas, kada se početkom kolovoza navečer spuštate starom cestom prema Visu, on izgleda poput velegrada.

Njegovo blještavilo širi se s rive sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu. Na zapadu poput prigradskog naselja svijetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut.

U gradu se nalaze hoteli Issa, Tamaris i San Giorgio.

vis-7

Grad Komiža

Na sunčanoj strani otoka, dobro zaklonjena od hladnih sjevernih vjetrova, u dnu najvećeg zaljeva otoka Visa, zbijena u uskim kaletama i vitkim kućama, stoji Komiža, po svojim ribarima najpoznatije mjesto Jadrana.

Komiža gleda na jugozapad, prema otvorenom moru, a horizont joj omeđuju dva pučinska otoka – Bišev i Svetac. Zimi, kad kiša ispere nebo, a bura otjera oblake, između Biševa i Sveca, u sutonu se ukaže, kao novi otok, Majela, brdo iz Italije.
U Komiži trajekt ne pristaje (pristaje u Visu), a do nje vodi deset kilometara duga cesta preko najnižeg od komiških vrhova, Sv. Mihovila.

vis otok

U mjestu je nekoliko lijepih šljunčanih plaža, od kojih je najpoznatija Kamenice, plaža s izvorima ledeno hladne vode iz kamena, bogata hladom tamarisa.
Hotel je jedan, Biševo, i u njemu je mjesta za dvjestotinjak gostiju.

U svakodnevnoj turističkoj ponudi Komiže brojni su izleti na pučinske otoke: Biševo (Modra špilja), Svetac i Brusnik, legendarnu Palagružu i najudaljeniji hrvatski otok: vulkansku Jabuku.

vis-3

Nautički raj…

Upravo su nautičari najzaslužniji za otkriće Visa kao top destinacije u jedriličarima najdražoj, srednjodalmatinskoj ruti. Uvala Sv. Jurja dobro je razvedena i duboko usječena luka na sjevernoj strani otoka Visa.

Brdima je zaklonjena od južnih vjetrova, a štiteći je dijelom od tramontane, sa sjeverne strane je zatvara otočić Host. Za jake bure najzaštićenija je uvala Stonca, sjeverno od poluotoka Prirova, gdje se sidri na dubini od deset metara.

Iako nema marinu, već nautičarima nudi čitavu svoju rivu, a time i mogućnost da postanu dio zajedničkog života maloga mista, grad Vis je postao nezaobilazna točka u krstarenju srednjom i južnom Dalmacijom.

Najviše je vezova na rivi u Luci. Od istočnog početka rive, pa do pedesetak metara iza carinskog gata nalaze se murinzi. Na obali su ormarići s priključcima za struju i vodu.

Murinzi idu daleko od obale pa se na njih mogu vezati brodice i do šesnaest metara duljine. Dubina mora uzduž ovog dijela rive je između 2,5 i 3,8 metara. Na vezu smetaju jedino vjetrovi iz smjera sjevera i sjeveroistoka, a manje je zaštićen istočni dio rive. Moguće se vezati i na rivi u Kutu.

Opremljena je murinzima, vodom i stujom, a njezin kapacitet je trideset jahti. Obala uz koju se vežu brodovi duboka je od 1,5 do 2,8 metara. I ovaj je dio viške luke otvoren vjetrovima iz sjevera i sjeveroistoka, ali naročito onima iz sjeverozapada i zapada odakle se treba čuvati ljetnih neverina.

vis-6

i gastronomski raj…

Samo u Gradu Visu šesnaest je restorana, uključujući pizzerije i klasične gostionice. Konoba Darinka, konoba Vatrica, konoba Kantun, konoba Kod Paveta… priuštit će užitak Vašem nepcu i izbor bogatstva Jadrana na tanjuru.

… ali i vinski raj

Bugava je najpoznatiji viški vinski brand, čuveno vino od istoimene sorte bijelog grožđa, poznato po mednom okusu, raskošne punoće za koje se često kaže da se više jede nego pije.
Ipak, viški je plavac, vrhunsko vino najstarije poznate sorte crnog grožđa, plavca malog, vino o kojem je pisao i grčki kroničar Agarthid iz Knida, 300 p.n.e. ustvrdivši da je “u usporedbi sa svim drugima najbolje”. I stvarno, nigdje se kao u plavcu iz pješčanih terena istočnoga Visa ne može osjetiti tako intenzivan okus divljeg badema.

Ako krenete “vinskim putima”, svratite u vinarije Lipanović, Poduje, Vladušić… i ponesite kući koju bocu izvornog viškog tekućeg blaga.

vis-4

Otok bogat kulturnim događanjima

Ljeto na Visu, po već ustaljenoj tradiciji sastoji se od niza kulturnih zbivanja, koje cjelokupni otočni prostor u najsunčanije doba godine na poseban način oživljava i čini aktivnim.

Malo tko nije čuo za Viško kulturno ljeto. Ovogodišnji program Viškog kulturnog ljeta promovira Vis na način koji mu jedino i pristaje – kao vrhunsku destinaciju kulturnog turizma: tijekom šezdeset dana na različitim će se lokacijama održati brojna tradicijska, edukativna, kulturno-umjetnička, zabavna i gastro događanja, uz promenadu pop, rock, world, klasičnih, jazz domaćih i međunarodnih izvođača.

Od 1. srpnja, kada je manifestacija svečano otvorena, pa do 8. 9. Vis se pretvara u platformu različitih kulturno-umjetničkih izričaja.

Dakle, Vis je idealan izbor ako tražite mjesto koje će Vam ponuditi tišinu i osamu, ali i zabavne i kulturne sadržaje kad se poželite društva i “šušura”.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Mario Fajt, Yacht Rent

Facebook Like Button