Otok Rab prirodni je eliksir sreće

Iako znamo da je za sreću potrebno malo, stari su Rimljani otoku Rabu nadjenuli ime Felix Arba (sretan otok) iz potpuno suprotnog razloga.

Naime, otok ih je oduševio svojim prirodnim bogatstvom i visokim stupnjem razvijenosti. Dužinom od 22 km i širinom od 11 km, smjestio se na istočnoj obali Jadranskog mora u Kvarnerskom zaljevu – vrlo povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju.

Za razliku od ostalih kvarnerskih otoka s relativno velikim brojem naselja, otok Rab ih ima samo 8: Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga. Na čitavom otoku živi preko 9.400 stanovnika i ta se brojka stalno povećava ali ujedno i oscilira, ovisno o godišnjem dobu.

otok grad rab setnica

Povijesne i prirodne zanimljivosti

otok-rab-5Još 350. godine pr.Kr. otok su naselili Iliri, a u 1. stoljeću postaje rimski municipij koji se kasnije razvio u važno središte istočne obale Jadrana. Upravo tada, za vrijeme rimske vladavine, kralj Oktavije August izgradio je zidove i kule za obranu Raba. Najveći uspon otoka trajao je od 11. do 13. stoljeća, kada je pod upravom hrvatskih vladara i Mletačke Republike uživao status slobodne jadranske komune.

Nakon toga, u 15. stoljeću prodan je Mlecima pod čijom je vlašću ostao sve do dolaska Napoleona 1798. godine. Jedna od većih zanimljivosti otoka Raba priča je o Sv. Marinu, klesaru koji je otišao na Apeninski poluotok i tamo u 4. stoljeću osnovao Republiku San Marino. Ova enklava je poslije Vatikana i Monaka najmanja država u Europi.

Otok je prekriven raznovrsnim biljem, bujnim borovim i hrastovim šumama u kojima obitavaju zečevi, fazani i ptice grabljivice. U moru oko Lopara živi nekoliko kolonija dupina, a susjedni otok Sv. Grgur nastanjen je jelenima. Zbog silnog zelenila, Rab ponosno nosi titulu smaragdnog otoka Kvarnera. Otokom prolazi i poznata Premužićeva staza, nazvana po zaslužnom šumarskom inženjeru i velikom zaljubljeniku u planine Anti Premužiću.

Bogata kulturna baština

otok-rab-1
Još od rimskih dana, središnje mjesto kulturnog života otoka Raba pripisuje se njegovim crkvama i gradskim trgovima. Ljeti će vas osim mnogobrojnih umjetničkih ateljea i izložbi dočekati obilje koncerata domaćih i stranih glazbenika. Također, svakako posjetite nezaobilazan sajam brodogradnje Rab Nautic Passion, sudjelujte u zavjetnom hodočašću Križi čija tradicija seže sve do 15. stoljeća i pojavu kuge kada su stanovnici Raba smatrali da ih samo Bog može spasiti od sigurne smrti.

Najveće događanje na otoku je poznata Rabska fjera koja svake godine privuče više od 10.000 posjetitelja. U razdoblju od 25. do 27. srpnja rapske ulice postaju pozornicom srednjovjekovnog festivala na kojemu obrtnici prikazuju svoje umijeće i izlažu tradicionalne proizvode, a samostreličari se natječu u gađanju mete. Valja spomenuti i tradicionalne rapske plesovi tanac i pojku koji se izvode uz zvukove mihe – specifičnog puhačkog instrumenta.

otok-rab-2

Grad Rab i zaštitnik otoka

Višestruki dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu, grad Rab smjestio se na uskom komadiću zemlje okruženom drevnim zidinama. Prepoznatljivu vizuru staroga grada čine četiri zvonika, a to su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista, crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine.

Nešto dalje nalazi se prekrasan park Komrčar s brojnim vijugavim stazama koje se preko šumovitih brežuljaka spuštaju sve do pješčanih plaža. Ako želite, možete posjetiti zbirku sakralne umjetnosti u franjevačkom samostanu sv. Bernardina s dvije crkve (Sv. Eufemija i Sv. Bernardin) gdje se nalaze slike, stare knjige i mnoga dragocjena djela crkvene umjetnosti.

otok-rab-4

Štovani zaštitnik cijelog otoka Raba je Sv. Kristofor – putnik i moreplovac, zaštitnik od svih nevolja, bolesti, uragana i oluja. Narodno vjerovanje kaže kako onaj tko pogleda lik velikog sveca taj dan može putovati bilo gdje siguran da mu se na tom putu neće dogoditi ništa loše. Pojedini dijelovi njegova tijela završili su razasuti po cijelome svijetu, ali se lubanja nalazi na Rabu.

otok-rab-3

Plaže za svačiji ukus

Otok Rab isprepleten je s više od 100 kilometara pješčanih staza koje vode na 30-tak plaža među kojima lako možete pronaći onu koja će vam najviše pasati, od malih skrivenih uvala, plaža za pse do nudističkih plaža. Zanimljiv je podatak kako su se engleski kralj Edward VIII i njegova vjerna Wallis Simpson goli okupali upravo na plaži Kandarola čineći ju jednom od najstarijih nudističkih plaža na svijetu.

rajska plaza otok rab

Beskrajna pješčana Rajska plaža u Loparu svojom ljepotom zadivila je i CNN koji ju je 2012. godine uvrstio na popis deset najljepših plaža svijeta. Mel je pješčana plaža u Kamporu, poznata po vrlo sitnom pijesku. Do nje možete doći morskim putem ili automobilom, a nudi veliko parkiralište s restoranima i barovima. Plaža ima i poseban ulaz za osobe s posebnim potrebama, a južni dio je rezerviran za kućne ljubimce. Ako pak tražite nešto više, preporučujemo vam da se zaputite na poluotok Suha Punta blizu Kampora.

rajska plaza otok rab lopar

Ovaj šumoviti poluotok s prekrasnim šljunčanim i stjenovitim plažama idealan je za ljubitelje biciklizma, jer staze u hladu borova vode sve do skrivenih plaža. Ako biste radije uživali u spektakularnom pogledu na stari dio grada Raba i nezaboravnim zalascima sunca, otiđite na južni dio otoka gdje se nalazi plaža Pudarica do koje lako možete stići automobilom ili čamcem. Ako ostanete na plaži i nakon što sunce zađe, zabavu potražite u Santosu, najpoznatijem klubu na otvorenom u Hrvatskoj.

Gastronomska ponuda

otok-rab-6
Kuhinja otoka Raba tipična je mediteranska i kao takva obiluje svježim voćem i povrćem te ribom koja se priprema s maslinovim uljem i laganim začinima. U ponudi restorana ćete pronaći zdrave i lagane juhe od sezonskog povrća, poznato rapsko sočivo, kuhanu ribu ili pripremljenu na gradele, meso pirjano u umacima s vinom ili prošekom uz domaće njoke i tjesteninu.

rapska torta radionica

Posebno mjesto u gastronomiji zauzimaju tradicionalne slastice kao što je nadaleko poznata rapska torta i rapske fritule poslužene uz domaću rakiju obogaćenu mirisnim travama ili medom.

Kako doći do otoka Raba?

Na otok Rab možete doći koristeći se svim modernim prijevoznim sredstvima: automobilom, autobusom, brodom, avionom, hidroavionom i biciklom.

Facebook Like Button