Što kriju najbolje destinacije za odmor na Jadranu

U ovom preciznom vodiču zavirili smo u najljepše dalmatinske gradove, jadranske otoke i njihove prirodne i kulturne tajne kako biste s lakoćom odabrali svoje najpoželjnije mjesto pod suncem za ovogodišnje ljetovanje. Vodimo vas kroz najzanimljivije destinacije Jadrana i raskošne Dalmacije.

Zakoračite u bajkoviti hvarski Starigrad i najljepšu uvalu za kupanje na Hvaru – Dubovicu

dubovica

Kristalno čista uvala Dubovica na Hvaru
Potpuno zaštićena od direktnih pogleda iznutra, ljetnikovac Kasandrić, vlasnika Ive plemenitog Kasandrića, zrcali se u tirkizno plavom moru i dominira cijelom uvalom Dubovica koja magično privlači svakog tko se uputi na južni dio otoka Hvara.

Starosjedioci ljetnikovca iznimno ljubomorno čuvaju staze i strme prilaze oko dobro očuvanog zdanja, jer im smetaju mnogobrojni znatiželjnici koji u ljetnim mjesecima okupiraju neveliku plažu.

Stari Grad dragulj Hvara

Ljepotu Starog Grada čine njegova mediteranska priroda, čisto more, opušteni otočki život, karakteristične popločane uske uličice i crkve koje odolijevaju stoljećima.

UNESCO je još 2008. godine prepoznao kulturnu važnost stare gradske jezgre Starog Grada i Starogradskog polja koje je, zbog najbolje očuvane katastarske podjele na Mediteranu, uvršteno na njegovu listu svjetske kulturne baštine.

Saznajte još više o ljepotama Hvara klikom na linkove:
Stari Grad jedna od najljepših mediteranskih destinacija
Uvala Dubovica na Hvaru
Dika Hvara DiVino restoran&wine bar

Ne propustite bisere na Mljetu

mljet-limuni-blace
Mljet je osim toga poznati po fascinantno lijepim plažama bilo da se radi o onima u neposrednoj blizini pitoresknih otočnih mjesta ili o skrivenim uvalama do kojih se može doći samo brodicama.

Otkrivamo vam samo djelić ovog otočkog raja i donosimo top 5 ljepotica otoka Mljeta na kojima bismo i sami rado potražili osvježenje.

Nacionalni park Mljet zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, a status nacionalnog parka područje je dobilo zbog izuzetne kulturno-povijesne baštine, ali i zbog njegovih ‘slanih’ jezera, bujnog biljnog svijeta i jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina…

Sve o magičnom Mljetu saznajte klikom na link:
5 kristalnih čarobnica otoka Mljeta

Obiđite i saznajte sve o Šibenskim tvrđavama

sv-nikola
Šibenik je jedno od najbajkovitijih gradova na obali Hrvatske, ali se posebno ističe po svojih četiri tvrđave od kojih svaki obilazak oduzima dah.

sibenik sibenske tvrdave

Četiri šibenske tvrđave, četiri ljepotice, spoj su kulturne baštine, specifičnog urbanog ambijenta i izvanredne uklopljenosti u prirodni okoliš. Dvije od njih odnedavno su u novom ruhu, sukladno planskoj obnovi i revitalizaciji grada koji sve više postaje biser hrvatske obale i nezaobilazna turistička destinacija.

Na otok Obonjan nailazi se ploveći Jadranskim morem, od grada Šibenika, naići ćete na otok Obonjan koji je nalik na odmorište James Bonda, skriven između brojnih susjednih otoka te ukrašen raskošnim stablima borova i maslina, te plavim lagunama u koje ćete momentalno poželjeti skočiti i zaplivati tirkizno plavim morem.

Sve o šibenskim tvrđavama i bajkovitom otoku Obonjanu saznaje klikom na linkove:
Šibenske tvrđave najprivlačnija mjesta ljeta
Otok Obonjan odmor za dušu i tijelo

Brač – otok čarobne povijesti i vina

otok-brac
Brač je otok koji krije iskonske ljepote i zanimljivosti u svojoj unutrašnjosti i ne otkriva tragove prošlosti na „prvi pogled“. Zakoračite li na otok Brač ostat ćete dirnuti ljepotom vinograda, plavetnilom mora i tajanstvenoj prirodnoj i kulturnoj ostavštini, ali i prekrasnim Zlatnim ratom i otočkim gradovima.

Pruži li Vam se prigoda, iskoristite svoj dan i pođite u pustinju Blacu koja se nalazi između grada Bola i mjesta Milne. Pustinja Blaca nije uobičajena pustinja, ona je glasovita glagoljaška pustinja.

Vidova gora najviši je vrh otoka Brača i sa svojih 780 metara nad morem pružio nam je jedinstven pogled na otok Hvar, grad Bol i fenomen prirode plažu Zlatni rat.

Od bijelog bračkog mramora izgrađena su najveličanstvenija djela arhitekture, a to su Dioklecijanova palača u Splitu, Bijela kuća u Washingtonu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu.

U utrobi Zmajeve špilje kriju se senzacionalne ćelije u kojima su se molili i boravili svećenici glagoljaši.
OVDJE saznajte sve tajne Zmajeve špilje otoka Brača koje ćete zauvijek prepričavati

zmajeva-spilja

Saznajte sve o mogućnostima otoka Brača jednostavnim klikom na linkove:
Otok Brač dragulj Dalmacije
5 top razloga zašto posjetiti Bol
Kako je nastao Zlatni rat na otoku Braču?
Ljekovite biljke otoka Brača

Zadar najbolja europska destinacija

zadar
Zadar je nekoć bio glavni grad Dalmacije, pa ne čudi da je ovaj prostor bogat spomeničkom baštinom i u svjetskim okvirima. Od Rimskog foruma koji datira iz 1. stoljeća preko crkve sv. Donata i katedrale sv. Stošije do brojnih palača, vila i ostataka bedema i utvrda – nepresušno je vrelo zanimanja brojnih turista iz cijelog svijeta.

Venecija ima gondolijere, a Zadar barkajole, ali i ostalih poznatih 5 nezaboravnih turističkih atrakcija Zadra.

Zadar je turistički zanimljiv i zbog blizine čak pet nacionalnih parkova, Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit.
OVDJE upoznajte čaroliju zadarskog i šibenskog zaleđa

skradinski buk krka roski slap

Saznajte sve o atraktivnoj zadarskoj destinaciji jednostavnim klikom na linkove:
Zadar najbolja europska destinacija
Nacionalni park Plitvička jezera
Planina Velebit
Nacionalni park Paklenica
Zadarske marine

Makarska rivijera raskošna destinacija Dalmacije

makarska
Makarska rivijera s punim pravom nosi taj elitni naziv, jer grad Makarska s okolnim mjestima i fantastično lijepim plažama naprosto to zaslužuju.

Mladi planinski lanac Biokovo koji se nalazi iznad rivijere čini ovaj prostor fantastičnim mjestom u spoju mora, savršeno lijepih plaža i mjesta na kojem ova planina dijeli Jadransko more od dalmatinske Zagore, a planinarenje po njoj donosi nadnaravna iskustva.

Uz sav taj jedinstveni spoj prirodnih ljepota u blizini teče i rijeka Cetina na koju dolaze mnogi obožavatelji raftinga baš zbog njenih izvrsnih brzaca, ali i bajkovito lijepe okoline. Zbog veličanstvenih vizura u ovom kraju snimalo se i mnogo kadrova za kultni vestern “Winnetou”.

Saznajte sve makarskoj rivijeri i atraktivnim aktivnostima jednostavnim klikom na linkove:
Makarska rivijera
Agroturizam Vrata Biokova

Split ponos Dalmacije

split
Iako se osnivanje i razvoj grada povezuju s gradnjom Dioklecijanove palače, arheološke iskopine na sjevernoj strani Marjana ukazuju da je ovo mjesto bilo naseljeno još u starorimskom dobu.

Split je najveći grad u Dalmaciji i drugi po veličini grad u Republici Hrvatskoj čije uže gradsko središte okuplja više od 220 tisuća stanovnika.

Smjestio se na marjanskom poluotoku u srednjoj Dalmaciji, uz obale Jadranskog mora.
S mora ga okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo, a s kopna planina Mosor, brdo Kozjak, Perun i Marjan.

Nezaobilazne su turističke atrakcije koje ne propušta niti jedan posjetitelj krunskog Splita, a to su Dioklecijanova palača, legendarna plaža Bačvice, Prokurative, katedrala Sv.Duje te Tvrđava Gripe.

Prošećite Splitom i njegovim čarima te mogućnostima i aktivnostima u okolici klikom na linkove:
Split ponos Dalmacije
Upoznajte čaroliju dalmatinske Zagore

Facebook Like Button