Šibenske tvrđave najprivlačnija mjesta ljeta

Nekoć su stameno štitile šibensku gradsku jezgru od brojnih napada koji su prijetili tom gradu, a danas svojim veličanstvenim konturama i pogledom koji se s njih pruža postaju iznimna turistička atrakcija i kulturno bogatstvo.

Četiri tvrđave, četiri ljepotice, spoj su kulturne baštine, specifičnog urbanog ambijenta i izvanredne uklopljenosti u prirodni okoliš.
Dvije od njih u novom ruhu postaju neizostavan biser hrvatske obale i nezaobilazna turistička destinacija.

Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila prvi se put spominje u 11 stoljeću, u vremenu vladavine kralja Petra Krešimira IV., utemeljitelja grada Šibenika.

Smatra se najstarijom šibenskom tvrđavom, a građena je na uzvisini od 60 metara kako bi se kontrolirao i spriječio ulazak neprijatelja u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke.

Njezin tlocrt ima oblik nepravilnog četverokuta, na istočnom dijelu sačuvane su dvije kvadratne, a na sjevernom dijelu dvije poligonalne kule>. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci materijalne kulture od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Tvrđdava sv. Mihovila - Šibenik

Današnji izgled te tvrđave potječe iz 18. stoljeća s obzirom da je prije toga mnogo puta bila razorena i iznova podizana.

Tvrđava sv. Mihovila postala jedna od prepoznatljivih šibenskih atrakcija i platforma kojom se Šibenik i sama tvrđava promoviraju kao poželjno mjesto kulturnog turizma, na kojem se, zbog pozornice i 1077 mjesta, odigravaju različiti glazbeno-scenski spektakli i kulturno-umjetnički programi.

Tvrđava Barone

Još jedna uzdanica kulturnog turizma Šibenika je tvrđava Šubićevac, poznata i kao tvrđava Barone, koja je također revitalizirana i osvaja ljepotom.

Smještena je na 80 metara nadmorske visine te je, zajedno s tvrđavom svetog Ivana s kojom je povezana, 1647. godine odigrala važnu ulogu u obrani Šibenika od turskih napada.
Dugo je nosila ime po mletačkom vojskovođi njemačkog podrijetla, barunu Degenfeldu, koji je dao velik doprinos obrani grada.

Tvrđdava Barone - šibenik

Tvrđava Barone postala je prepoznatlji spomenik kulturne baštine te jedinstvena turistička atrakcija u kojoj su spojene prošlost, sadašnjost i budućnost kombinacijom povijesnih ostataka i visoke tehnologije, uz jedinstvenu promociju mediteranskog načina života i zdrave prehrane.

Tvrđava sv. Ivana

Zvjedolikog oblika, tvrđava svetog Ivana nalazi se iznad stare šibenske gradske jezgre, na 115 metara nadmorske visine.

Nastavši s jednakim ciljem obrane grada od turskih napada, baš kao i ostale tri, ova tvrđava podignuta je u samo 45 dana jer su šibenski građani udružili snage svjesni opasnosti koja im prijeti.

Zanimljivo je da je upravo ova tvrđava 2014. godine poslužila kao atraktivna scenografija za snimanje pojedinih scena svjetski popularne serije Igra prijestolja.

Tvrđadva sv. Ivana - Šibenik

Tvrđava sv. Nikole

Sa svih strana okružena morem, tvrđava sv. Nikole trokutastog oblika podignuta je sredinom 16. stoljeća, na ulazu u kanal sv. Ante.

Cilj je bio obraniti grad od napada s mora. Projektirao ju je mletački inženjer Michele Sammichelle. Tek je kasnije uzanim nasipom povezana s kopnom.

Njezin je donji dio građen od bijeloga kamena, a gornji od opeke te je jako dobro očuvana. I danas se ova tvrđava smatra jednim od najvažnijih hrvatskih pomorskih spomenika i jednim od najljepših renesansnih spomenika.

Tvrđava sv. Nikole - Šibenik

Do tvrđave se može doći nedavno obnovljenom šetnicom sv. Ante, koja je spojila područja koja su nekada bila pod vojnom upravom, uvalu Panikovac i ovu tvrđavu. Šetnicom dugom oko 4,5 km može se uživati u nenadmašnim pogledu na Šibenik, kanal sv. Ante i okolna mjesta.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Facebook Like Button