Top 7 svjetionika u Hrvatskoj za potpuni doživljaj odmora

Jeste li ikada sanjali o životu na svjetioniku? A jeste li ikad poželjeli svoj odmor provesti na svjetioniku, daleko od gužve i vreve, ali ipak nasred plave pučine i mirisa mora?

Top 7 svjetionika u Hrvatskoj za potpuni doživljaj odmora

Mir, tišina, priroda i more samo su dio priče o ovom malo drugačijem životu. Znate li gdje ih u Hrvatskoj možete pronaći? Ako ne znate, mi vam donosimo samo neke od njih. Doduše, u njima ne možete živjeti, ali možete provesti jedan malo drugačiji godišnji odmor.

Savudrija

savudrija
Krenimo od po nekima najzapadnije točke Hrvatske, Savudrije. Ovdje se nalazi svjetionik Savudrija iz 19. stoljeća. Izgrađen je 1818. godine, nalazi se nedaleko slovenske granice i ujedno je najsjeverniji svjetionik u Hrvatskoj.

U njemu živi jedan svjetioničar koji svoj dom dijeli s turistima. Odjednom mogu doći do četiri osobe jer za više nažalost nema mjesta. Svjetionik je visok 36 metara, a njegovo svjetlo moguće je vidjeti do 32 kilometra. Plaža je kamenita, a bistro more idealno je za ronjenje.

Porer

porer
Malo južnije smjestio se Porer, svjetionik na otočiću nedaleko Premanture. On je izgrađen 1833. godine, visok je 35 metara, a kako se nalazi na otoku površine od oko 80 metara, cijelog ga je moguće obići za manje od minute.

O pogledu koji se s njega pruža i zalascima sunca mogle bi se ispjevati brojne pjesme, a ni kopno nije daleko. Radi snažnih struja kupanje se preporučuje na mjestu gdje pristaje brod, a upravo zbog miješanja slojeva i jakih struja poznato je kao bogato ribolovno područje.

Veli Rat

veli-rat
Na putu prema jugu, točnije na Dugom Otoku smjestio se svjetionik Veli Rat. Izgrađen je 1849. godine, visok je 40 metara, s dosta velikim stambenim prostorom u kojem živi i svjetioničar s obitelji.
U njemu se nalaze dva apartmana, jedan s tri i jedan s četiri kreveta. Oko svjetionika nalazi se borova šuma, a ni „civilizacija“ nije daleko ako vam uz ovaj mir i ljepotu nešto hitno zatreba iz lokalnih dućana.

Sušac

susac
Na otoku Sušac koji u jednoj svojoj pjesmi spominjao i poznati hrvatski bend Daleka obala smješten je istoimeni svjetionik iz 1878. godine. Izgrađen je na visini od 100 metara pa se s njega pruža pogled kojem kao da nema kraja. Njegovi jedini stanovnici su svjetioničari koji će svakog turista rado odvesti u obilazak.

Modro more, skrivene uvale i endemske vrste samo su dio onoga što ovaj otok može ponuditi. Za avanturiste on skriva malo jezerce do kojeg je moguće doći jedino ronjenjem kroz pećinu.

Sveti Petar

sveti-petarOvaj svjetionik nalazi se kod Makarske. Izgrađen je 1884. godine, a može primiti do pet osoba. Neki kažu da se nedaleko njega nalazi najljepša plaža na Jadranu, a ljeti okuplja velik broj turista.

Ovo je jedan od svjetionika koje se ne preporučuje posjetiti ljeti ako želite pobjeći od gužve. Ljeti se ovdje održavaju brojne škole ronjenja, dok je u proljeće i ranu jesen moguć sportski ribolov.

Palagruža

palagruza
Na otoku Palagruža smjestio se istoimeni svjetionik izgrađen 1875. godine. Mir, ljepota, bogata povijest i mediteransko raslinje na ovom otoku čine idealne sastojke za savršen odmor.

U svjetioniku se nalaze dva četverokrevetna apartmana, a samo je zdanje smješteno na oko 90 metara visine. Bogato podmorje i šljunčane plaže idealne su za sve kupače neovisno o iskustvu, a u šetnji otokom moguće je vidjeti endemske vrste biljaka i životinja.

Grebeni

Nedaleko Dubrovnika smjestio se otok Grebeni na kojem se nalazi svjetionik izgrađen 1872. godine. Za razliku od ljeti turistima napučenog Dubrovnika, ovaj otok pruža osamu i mir. Na njemu je moguće i prespavati u dvokrevetnim, ali i jednokrevetnim sobama i to najviše do sedam osoba.

Uz ovoj otok veže se i jedna priča iz 1943. godine kad je nedaleko svjetionika potonuo talijanski brod Taranto. Posjetiteljima omogućuju podvodni posjet broda sa zanimljivim detaljima iz ne tako daleke povijesti.

Ovo je bio samo malen dio svjetionika koji nude godišnji odmor na ne toliko uobičajen način. Odvažite se jedne godine posjetiti i takvo nešto, samo imajte na umu da je smještaj ponekad potrebno rezervirati nekoliko mjeseci, čak i godinu dana unaprijed, a potrebno je izdvojiti i koju kunu više.

Ono što svjetionici pružaju to su prekrasan pogled, mir, tišina i osjećaj slobode za koji bi neki rekli da naprosto nemaju cijenu.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Porer: m.prinke
Veli rat: tomislav medak
Palagruža: Adam Sporka
Grebeni: Dennis Jarvis

Facebook Like Button