Otok Vir krije brojne zanimljivosti a možete ljetovati i u svjetioniku Lanterna

Jedan od važnijih hrvatskih otoka Vir (talijanski Putadura) nalazi se u blizini grada Nina u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Od kopna je odvojen kod mjesta Privlake, a Općina Vir koja je službeno utemeljena 1993.godine obuhvaća cijeli otok Vir s naseljima Lozice, Torovi, Vir i otok Školjić.

U vrijeme ustrojstava Vir je pripadao dijelu Općine Zadar dok je danas službeno više ustrojen i vezan uz grad Nin.
OVDJE saznajte što smo sve otkrili o Ninu – kraljevskom gradu velikih gastronomskih užitka

Smatra se da je stanovništvo (tadašnji Hrvati) počelo naseljavati otok oko 1570. godine. Prema službenim podacima danas na otoku živi nešto više od 3000 stanovnika. Poznati most koji povezuje otok i kopno izgrađen je sedamdesetih godina 20. stoljeća, a sagrađen je od 11 stupova.

plaza

Geografija i klima otoka Vira

Kao što smo već i napisali, otok se nalazi u sjeverozapadnom djelu Dalmacije, a službeno pripada Zadarskoj županiji. Zanimljiva je informacija da je otok Vir dvadeseti po veličini u Hrvatskoj, a ukupna površina otoka iznosi oko 22,50 km2. Okružuju ga otoci Maun, Planik, Pag, Rivanj, Sestrunj i Ugljan. Na otoku Viru prevladava mediteranska klima, a sam otok bogat je raznolikom florom i faunom.

vir-1

Znamenitosti na otoku Viru koje trebate posjetiti – svjetionik Lanterna

Jedna od najzanimljivijih atrakcija otoka Vira je poznati svjetionik Lanterna. Izgrađen je u 19.-om stoljeću i jedan je od 50 predstavnika ovog tipa svjetionika na jadranskoj obali izgrađenih iz tog perioda.

Izgrađen je 1944.godine, a ponovno je obnovljen nakon završetka rata. Danas je svjetionik Lanterna itekako zanimljivo turističko odredište odnosno prvi rezidencijalni objekt na otoku Viru koji ima pet zvjezdica. Ljubitelji osame, avanture i posebnosti morat će za uživanje u svjetioniku Lanterna izdvojiti više od 2500 Eura na tjednoj bazi.

Iako mu je najam iznimno visok, moramo napomenuti da je bukiran gotovo uvijek pa i mjesecima unaprijed. Rad svjetionika je automatiziran dok je prije na njemu boravila posada koja ga je i održavala. Svjetionik Lanterna star je 131 godinu i visok 21 metar.

Više informacija možete pronaći na Facebooku.

Vila Lanterna – svjetionik idealan za savršeno ljetovanje

Villa Lanterna nalazi se u šumovitom dijelu otoka Vira u prekrasnoj oazi plavoga mora, usred guste botrove šume i blistavo modrog neba. Ovaj turistički dragulj funkcionira kao luksuzno preuređeni svjetionik te ga krasi status od čak 5 zvjezdica.

dnevni-boravak91

Unutrašnjost vile diči se raskošnim dnevnim boravkom i iznimno moderno opremljenom kuhinjom. Stoljetno stepenište vodi na kat koji se sastoji od četiri udobno namještenih spavaćih soba sa balkonom koji otvara pogled na fascinantnu morsku pučinu i na privatnu plažu. Zamislite svjetionik je tako spretno arhitektonski preuređen da svaka soba ima zasebnu kupaonicu. Sastavni dio ville je i fittnes dvorana, sauna i whirpool.

Opojni miris mora i smiraj zalaska sunca ovu vile čine iznimno privlačnom za ljetni boravak i odmor. No u slučaju da se poželi aktivniji odmor u vili su na raspolaganju bicikli, mogućnost tečaja ronjenja ili najam speed boata odnosno po želji klasičnog broda.
Za sve one koji raspolažu većom količinom novca u svom životu ovo će mjesto biti pravi raj kada je u pitanju ljetni odmor.

OVDJE vam otkrivamo još Top 7 svjetionika u Hrvatskoj

Crkva svetog Jurja

Župna crkva svetog Jurja vuče korijene u davno 12.-o ili 13.-o stoljeće. Svi posjetitelji koji se nalaze na otoku Viru moraju posjetiti ovu malu građevinu s pravokutnom sakristijom.

vir-crkva-juraj-1

Kaštelina – atrakcija otoka Vira koja se ne propušta

Uz svjetionik Lanterna, Kaštelina je jedna od najznačajnijih atrakcija na otoku Viru. U povijesti je služila za obranu od Turaka, a izgradile su je Mletačke vlasti. Ova utvrda važna je otok Vir, ali i govori puno o povijesti za vrijeme vladavine Venecije i tadašnjih vladara.
Crkva svetog Ivana Krstitelja
Još jedna crkva na otoku danas se koristi kao grobljanska crkva budući da je oko nje izgrađeno groblje. Važno je napomenuti da je crkva pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a izgrađena je u 13.o, ili 14-om stoljeću.

vir-castle

Gradina povijesni lokalitet koji treba obići

Ovaj itekako važan lokalitet ističe se kao prapovijesno nalazište. Lokalitet je od velike važnosti za arheologiju, kulturu i povijest.

Zanimljivosti

> Jezik: Službeni jezik na otoku Viru je hrvatski jezik, iako većina lokalno stanovništa poznaje i talijanski jezik
> Valuta: HRK (hrvatska kuna)
> Otok Vir je 20 po veličini otok u Hrvatskoj
> Svjetionik Lanterna star je 131 godinu i visok 21m

vir-2

Više informacija o otoku Viru možete pronaći na sljedećem linku:
www.otok.vir.info
www.vir.hr

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button