Nin kraljevski grad velikih gastronomskih užitka

Poželite li vidjeti prvi kraljevski grad Dalmacije onda je Nin pravo mjesto koje će vam pružiti nezaboravne povijesne trenutke, ali i sjajne gastronomske delicije koje ćete poželjeti kušati iznova i iznova.

Nin je smješten na otočiću 15 km sjeverozapadno od Zadra promjera svega 500 m, okupan suncem njegove rustikalne građevine dočaravaju njegovu bogatu prošlost koja seže još u 9. st. pr. n. e. kada su ga osnovali Liburni, ilirsko pleme koje je ostavilo svoje temelje i tragove koji oduševljavaju i dan danas kad se obilazi Muzej ninskih starina.

stari grad nin

Ovaj sjajno koncipiran muzej, koji gordo stoji na kraju glavne žile kucavice grada, ulice prepune crkava, kapelica, restorana i starih kamenih kuća, otkriva bogatu povijest kraljevskog grada Nina.

Najvredniji nalazi koji se čuvaju u Muzeju ninskih starina su dva originalna starohrvatska broda iz 11. st, poznata pod imenom Condura Croatica. Pored njih se nalazi replika dijela broda Serilia Liburnica iz 1. st., kopija krstionice kneza Višeslava, zatim mnogobrojni ostaci materijalne kulture iz prapovijesnoga, rimskog, starokršćanskog i starohrvatskog života Nina.
Bogatstvo ninske graditeljske i druge baštine na ovom području datiraju još iz davnina, čak iz 1777. godine.

muzej grada nina

Nin je specifičan i zbog toga jer se smjestio u laguni na otoku kojeg spajaju dva mosta s kopnom, a prije nego krenete prema nekadašnjim vratima ovog slavnog grada dočekati će vas stameni spomenik kneza Branimira koji je još davne 879. godine od pape Ivana VIII. primio pismo koje je potvrđivalo priznanje države Hrvatske.

1069. godine Petar Krešimir IV. u Ninu prvi naziva Jadransko more našim morem, a čak i pod mađarskom krunom Nin je samostalna gradska komuna što mu potvrđuju Andrija II. 1205. godine i Bela IV. 1244. godine. Ludovik I. Anžuvinac 1371. godine održava sabor plemstva i građanstva hrvatske i Dalmacije i naziva Nin glavnim i kraljevskim dalmatinskim gradom.

Kako je povijest ponekad bila i okrutna zbog straha od Turaka Mlečani ruše većinu grada, ali kako je svako zlo za neko dobro baš su zato sačuvani mnogi vrijedni ostaci koji su pronađeni zakopani ispod ninskog tla. Najstariji spomenik koji svjedoči o pokrštavanju Hrvata je krsni zdenac kneza Višeslava iz Nina (oko 800. godine) koji se nalazio u kompleksu župne crkve sv. Anselma u Ninu a spada među najznačajnije spomenike naše nacionalne povijesti.

spomenici grad nin

Nezaobilazan je i Forum iz rimskog vremena s kapitolijem, na kojem se nalazio monumentalni hram, a koji je po veličini najveći na istočnoj obali Jadrana.

Uz mnoge kulturne spomenike koji određuju grad Nin Crkva sv. Križa, poznata i kao „najmanja katedrala na svijetu”, najpoznatiji je ninski građevni spomenik, a iz dvorišta koji je okružuje sjajan je pogled na gordog biskupa Grgura Ninskog.

Za ovog hrabrog i neustaršivog biskupa vežu se mnogobrojne legende, ali je ipak bio najpoznatiji po svojoj borbi za hrvatski jezik, narodno pismo glagoljicu i glagoljaško bogoslužje.
Posjetitelji se najradije vežu uz legendu koja kaže da ako dotaknete njegov palac i poželite želju ona će se obistiniti, zbog čega je brončani biskupov palac doveden do punog sjaja :) , a red za mnogobrojnih turista i posjetitelja ponekad je itekako dug.

grgur ninski grad nin

Mnoge se još tajne i ljepote kriju u starim ninskim ulicama, od mirisnog autohtonog bilja, starog groblja pa do kuća prepunih rimskih freski, ali kad miomirisi iz starih ninskih kuhinja dotaknu nosnice povratak u sadašnjost postaje jednako zanimljivom.

morske sparoge caklenjaca

Naime, morske šparoge prepune joda i minerala s kojima se grad Nin diči i gastronomski brendira, šokol koji je izvrsnog mesnog okusa odmah privlače pažnju svakog ljubitelja dobrog zalogaja. A još kad se sve začini cvijetom soli, iz poznate solane Nin, želja za kušanjem i ninskim specijalitetima postaje neodoljivo privlačna.

Želite li kušati najbolje okuse ovog starog grada svakako rezervirajte svoje mjesto u nekoliko lokala u kojima smo se i sami osvjedočili da su izvanredan spoj novih, modernih i starih okusa i namirnica u delicijama koje čine pravo bogatstvo okusa.

Upoznajmo morske šparoge ili caklenjače

Morska šparoga (Salicorina Europea, caklenjača) je rijetka delicija, koju je najbolje probati tamo gdje i raste, u kraljevskom gradu Ninu, u njegovim plićacima čistog mora. Sezona branja prefinih morskih šparoga je u svibnju i lipnju, a ona je toliko nježna da je se mora brati ručno.
Kao biljaka koja raste iz mora ona uspijeva komprimirati i njegove okuse i tako doprinosi jedninstvenim okusima u jela koja se stavlja.
Morska šparoga izuzetno je bogata mineralima, željezom, kalcijem i vitaminima, a posebice vitaminom A.

morske sparoge cvijet soli nin

Donosimo top 7 gastro mjesta grada Nina u kojima možete kušati delicije s morskim šparogama

U Konobi Branimir s morskim šparogama pripremaju odličan Savur od skuše, a ragu od sipe i morskih šparoga u spoju s palentom od koromača dovodi do rapsodije okusa. Tu su i raviole s puinom ili znanom skutom i morskim šparogama na posteljici od gorgonzole, pesta od koprive i paškog sira, a obvezno morate zagristi u ribu kokota ispod peke koji se odlično nadopunjuje s slankastim morskim šparogama.

U Gostionici BURELA probajte ih u finom kanapeu, a u ovoj tradicionalnoj kuhinji dodaju ih u brudet zvan “Dali Burela” s kozicama i finom ribom hamom. Naravno, neizostavne su osvježavajuće salate s morskim šparogama koje su dobrodošle kao samostalno ljetno jelo ili kao prilog od nekih finih ribljih ili mesnih zalogaja.

DE SALT STREET FOOD & BAR nudi Bruschettu s ninskim morskim šparogama.

brudet morske sparoge nin

Restoran Kruške i jabuke nudi file brancina s morskim šparogama i pestom od agruma, punjenu jadransku lignju s kozicama i morskom šparogom, zapečenu Jakobovu kapicu s plavim sirom i morskom šparogom te osvježavajuću salatu s kozicama i morskom šparogom koja poziva na još.

Konoba SENTIMENTI možete probati tartar jadranske tune na kremi od morskih šparoga, kremi od bijelog tartufa sa dodirom svježeg zadarskog crnog tartufa. U kuhinji se priprema i kremasti zeleni rižoto s jadranskim škampima, dimljenjem dagnjama i glaziranim morskim šparogama.

Pizzeria PEPERONI morske šparoge nudi kao sastavni dio pizze 4 mora uz salatu od kozica.

ZA KVARAT URE mjesto je gdje pizzu možete probati s plodovima mora i morskim šparogama što pizzi daje posebno fin i zaokružen okus, a nudi se i u varijanti Margatita pizze i pizze s tunom.

ninski šokol mesni specijalitet

Ninski šokol za sve koji vole fini mesni zalogaj

Ninski šokol delicija je neponovljivog okusa koja se od davnina proizvodi u kraljevskom gradu Ninu i čitavom ninskom kraju. Jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli, ali je okusom je različit.

Što je šokolijada u Ninu

U cilju očuvanja tradicije izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda od 2003. organizira se nadaleko poznata Ninska šokolijada.
Svake godine organizirana se, trećeg vikenda u srpnju, Fešta od šokola, a u 20 godina postojanja osvojila je slijedeće vrijedne nagrade:
1. “Simply the best” sa zlatnim znakom za manifestaciju Šokolijada za očuvanje i spas tradicije pripreme Ninskog Šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude uručila
je “Udruga hrvatskih putničkih agencija” i časopisa “Way to Croatia” 19. studenoga 2014.
2. Srebrnu povelju “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za očuvanje Ninskog šokola u kategoriji “Tradicijska ruralna gastronomija”, a prema kandidaturi Zadarske županije, uručila je Udruga “Klub članova – Selo” i tvrtka ʺHF Eko Etno Grupaʺ 2. listopada 2014.
3. Brončana povelja ʺSuncokret ruralnog turizma Hrvatskeʺ u kategoriji ruralno turistički projekti za 2010. uručio je ʺKlub članova Seloʺ i ʺHrvatski farmer Zagrebʺ 22. veljače 2011.

pizza pizzeria nin ninski šokol

Gdje možete isprobati Niniski šokol u gradu Ninu

Pizzeria ZA KVARAT URE nudi hladnu platu sa šokolom i pizzu s Ninskim šokolom koja će vas potpuno osvojiti
Gostionica BURELA proizvodi za potrebe svog restorana svoj šokol, a nude ga kao hladni narezak i u kanapeima Maris u kojima svoje okuse udružuje s dimljenom oradom
Pizzeria PEPERONI također nudi Ninsku pizzu sa šokolom koji daje poseban okus i aromu ovom najpopularnijem jelu na svijetu
Konoba SENTIMENTI u svom meniju nudi pureće medaljone s domaćim ninskim šokolom i aromatiziranom palentom uz šareni buketić od sezonskog povrća
DE SALT STREET FOOD & BAR u svojoj ponudi nudi jedinstveni sočni burger Grgur Ninski sa šokolom te tako stvara posebne okuse u ovom omiljenom zalogaju street fooda

solana nin cvijet soli

Zašto soliti s Cvijetom soli

Cvijet soli (franc. Fleur de sel) je tanki sloj kristala soli koji se pojavljuju na površini mora i skuplja se veoma pažljivo zbog svoje krhkosti. Cvijet soli je veoma dragocjena forma soli, zbog svojih iznimnih sastojaka, i dosta je skuplja od obične, industrijske, jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, nema je mnogo, a obiluje prirodnim magnezijem i jodom.

Cvijet soli ninske Solane, kavijar je među solima, dar mora i sunca, vjetra i ručnog branja ove vrste soli. Stoga poželite li kujšati ukusne delicije u različitim varijantama koje nudi gastronomska scena Nina pogledajte što smo isprobali i što nam se izuzetno svidjelo. Drugim riječima za svaku preporuku!

Pizzeria ZA KVARAT URE u autohtonom ambijentu nudi salate s Cvijetom soli
Gostionica BURELA ima u ponudi Salatu “Stella” s jajima, cherry rajčicama, slanutkom, morskim šparogama i Cvijetom soli
DE SALT STREET FOOD & BAR ima u ponudi Fleur DeSalt sliced rump steak s ninskim Cvijetom soli.

cromaris riba najbolji uzgoj

Partneri na projektu gastronomskog brendiranja grada Nina su:
> Solana Nin na čijem području rastu morske šparoge i Cvijet soli
> OPG Butić koji sa svojim čuvenim pršutom, ekološkom janjetinom, vinima od starih sorti grožđa i prirodnim sokovima snabdijeva ugostiteljske objekte
> Kraljevski vinogradi čija su vina okićena brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima za kvalitetu
> Cromaris iz čijeg mrjestilišta u Ninu riba osvaja međunarodna tržišta zbog svoje kvalitete i sačuvanih nutritivnih vrijednosti
> Zaton Holiday Resort koji svojom jedinstvenom ponudom osvaja mnoge domaće i strane turiste

Tekst i fotografije: Diana Mikloš

Facebook Like Button