Makarska rivijera poželjna je destinacija Dalmacije i ove godine

Makarska rivijera s punim pravom nosi taj elitni naziv, jer grad Makarska s okolnim mjestima i fantastično lijepim plažama naprosto to zaslužuju.

Mladi planinski lanac Biokovo koji se nalazi iznad rivijere čini ovaj prostor fantastičnim mjestom u spoju mora, savršeno lijepih plaža i mjesta na kojem ova planina dijeli Jadransko more od dalmatinske Zagore, a planinarenje po njoj donosi nadnaravna iskustva.

makarska hrvatska dalmacija

Uz sav taj jedinstveni spoj prirodnih ljepota u blizini teče i rijeka Cetina na koju dolaze mnogi obožavatelji raftinga baš zbog njenih izvrsnih brzaca, ali i bajkovito lijepe okoline.

Zbog veličanstvenih vizura u ovom kraju snimalo se i mnogo kadrova za kultni vestern “Winnetou”.

Makarska

Znamenitosti i atrakcije Makarske

Makarska je grad smješten u srednjoj Dalmaciji nad kojim se nadvisuje planina, ujedno i zaštićeni park prirode, Biokovo, a oplahuje ga more.

Prekrasan je pogled na poluotok Sv. Petar koji izgleda kao dobra pozornica, a zapravo je strateška točka još iz sredine 3. tisućljeća pr. Kr., čime se ogleda početak povijesnog tijeka današnjega grada koji je bio u neposrednom trgovačkom dodiru sa starim Grcima.

Grad je isprva bio pod osmanlijskom vlašću, a nakon toga pod Mletačkom što se u starom dijelu grada ogleda po nizu upečatljivih dijelova arhitekture stare jezgre.
Simboli grada su predivna katedrala Sv.Marka, biskupska i kanonička kuća te nadaleko poznate Vukovićeva i Alačevićeva palača.

Makarska

Grad Makarska ima jednu od najživopisnijih tržnica na jadranskoj obali, koja osvaja svojim mirisima, bojama i ljudima koji podosta glasno komuniciraju što je specifično za svaki južnjački grad na moru.

Na prekrasnoj rivi koju krase raskošne palme i bijele palače iz prošlosti vrlo je upečatljiv zanimljiv spomenik posvećen turistima.

Naime, u Makarskoj su građani birali kojim će spomenikom ukrasiti rivu te su izabrali skulpturu koja prikazuje par turista u posjeti ovom prekrasnom živopisnom gradiću.

Makarska

Makarska plaža jedna je od najljepših na Jadranu, a može se ponositi savršenim uređenjem i čistoćom. Na plaži zaista ima niz zanimljivih sadržaja kako za djecu tako i za odrasle.

Izdvojeno:

Makarska
> Zidine oko Makarske gradio je u to vrijeme jedan od najpoznatijih arhitekata osmanlijskog carstva Hajrudin još davne 1568., isti onaj koji je gradio i povijesni most u Mostaru. 1646. zidine su spalili Mlečani u napadu na grad.

> Gradska česma iz 1755. sadrži najstariji kameni grb Makarske i grb providura Balbija, dok je nasuprot stup za zastavu iz 1767. s reljefnim grbom Venecije, lavom Sv. Marka.

> Spomenik turistima čiju su temu izabrali sami građani, a stoji nasred gradske rive.

Aktivnosti i zabava na raftingu

Rafting na Cetini savršen je odabir želite li dan ispuniti pustolovinom uz očaravajuću prirodu razigrane rijeke Cetine. Ovaj sport najzanimljiviji je za obitelj ili veselo društvo prijatelja, jer u plovilu treba biti između četiri ili čak deset osoba koje su raspoložene za timsku aktivnost.

Za rafting nije nužno imati bilo kakvo predznanje, jer će skiper, koji je obvezan dio posade velikog gumenog čamca, sigurno s ekipom preploviti rijeku. Rafting na Cetini traje tri sata, a prelazi se 12 kilometara riječnog puta prepunog veličanstvenih slika okolne prirode i riječnih životinja.

rafting-2

Tijekom vožnje postoje i mjesta za odmor, a to su obično visoke glatke stijene s kojih se može skakati u rijeku i zatim uživati u plivanju. Ako poželite imati osjećaj bezgranične slobode i bezbrižnosti zaista morate posjetiti zelenu Cetinu i upustiti se u avanturu raftinga koji će vas ugodno umoriti, a prizore čarobne prirode nikada nećete zaboraviti.

Oprema za rafting:

> Oprema koja je obavezna je kaciga, sigurnosni prsluk i veslo, koje dobijete na samom startu.

> Nije obvezno specijalno odijelo za rafting pa možete umjesto njega obući ili samo kupaći kostim ili kratke hlačice i majicu, ovisno o tome što vam je udobnije.

> Obvezno uzmite sredstvo protiv komaraca i sunca

> Sa sobom ponesite suhu odjeću i ručnik, kako bi ste se na kraju mogli presvući, jer teško da ćete ostati suhi pri prelasku preko brzaca i riječnih bujica

> Iako vam svi kažu da za rafting ne treba imati kondicije, slobodno se malo kondiciono pripremite, naročito ako vam sport nije obvezna tjedna rutina

makarska more dalmacija

Park prirode Biokovo

Biokovo, planinski masiv smješten u Dalmaciji, najviša je i najveća planina tog područja. Osim planinarenja, hodanja, biciklizma pa čak i lova Biokovo zapanjuje raznovrsnošću biljnog i životinjskog svijeta.

Brojna su bogatstva koje Biokovo skriva. Na ovoj planini žive divokoze, zmije, divlje ovce, divlje mačke, mufloni, lasice, čagalj, kune zlatice, tvorovi, vukovi, lisice.

Biokovo

Nevjerojatno je da se od biljnog svijeta ovdje pronalazi nekoliko vrsta orhideja, biokovsko zvonce, uskolisna zečina i mnogo drugih cijenjenih ljekovitih biljaka. Posjet Biokovu neizostavan je dio sadržaja ako se nalazite u Makarskoj ili njenoj okolici.

Tekst: Diana Mikloš
Fotografije: Turistička zajednica Makarske

Facebook Like Button