Tajne Zmajeve špilje otoka Brača koje ćete zauvijek prepričavati

Otok Brač dragulj je Dalmacije i krije bezbrojne prirodne ljepote, povijesna mjesta i gradove, more boje safira, ali i znamenitosti i povijesne čarobne trenutke koji i danas oduševljavaju posjetitelje.

Jedna od takvih prirodnih čuda, ali koju je oblikovala i ljudska ruka u davnoj prošlosti, je i tajnovita Zmajeva špilja ili kako je još zovu Drakonjina špilja, koje je sve takoreći donedavno bila manje poznata javnosti, a nalazi se iznad sela Murvice na južnom dijelu otoka Brača.

rusevine samostana otok brac selo murvice

No, kada jednom posjetite to znamenito čudo u kamenu i poslušate istinitu priču, ali i poneku legendu iz davne prošlosti o zmajevoj špilji, vjerujte zauvijek ćete prepričavati svoj doživljaj.

Na suroj i ne baš pristupačnoj stijeni, do koje možete doći pješice ili nekim terenskim vozilom, zateći će vas prizor od kojeg zastaje dah.

zamjeva spilja brac iklesani mjesec

zidovi u glagoljaskoj pevini zmajeva spilja brac

Zanimljivost:
* Moramo otkriti da smo ostali začuđeni kada nas je naš vodič, inače parketar iz obližnjeg mjesta, informirao da je sam dao napraviti vrata od kovanog željeza na ulazu, jer se i nije baš vodila briga o ovom legendarnom mjestu na kojem su dotada dolazili “čudni svati” provoditi slobodno vrijeme.

zeljezna vbrata zmajeva spilja brac
pogled iz zmajeve spilje na more brac

No, nakon što je to napravio prije ne tako puno godina, oglasila se Turistička zajednica otoka Brača rekavši da je špilja u njenom vlasništvu i napokon se uključila nešto aktivnije u priču oko ove sjajne kulturne i povijesne znamenitosti.

*Moramo još istaći i da smo uz cestu koja vodi do špilje uočili smo savršeno obrađene vinograde Dalmatinske zadruge na čijem bi uređenju pozavidjeli i mnogi svjetski vinogradari.

terasasti vinogradi otok brac
zmajeva spilja na otoku bracu

Zmajeva špilja – znamenitost na otoku Braču koja se ne zaboravlja

Već na našem prvom razgledu shvatili smo zašto nas je vodič upozorio da se moramo dobro opremiti što se tiče obuće, vode i ostale opreme za pješačenje. Krenuvši terenskim vozilom uz izuzetno strmu cestu prema Zmajevoj špilji otkrivamo pravi pastirski život ovoga kraja, a u trenutku kada smo dio puta morali proći pješice.

zmajeva-spilja
redovnicka celija glagoljasa zmajeva spilja brac

Pri dolasku ispred same špilje prošli smo pored solidno očuvanih ruševina starog skromnog samostana u kojem su živjele časne sestre koje su služile redovnicima koji su većinu dana provodili u ćelijama Zmajeve špilje.
No obišavši zarasle prostorije u kojima su svoje isposničke dane provodile časne ostajemo bez daha ugledavši utrobu Zmajeve špilje.

oltar zmajeva spilja otok brac
redovnicka celija glagoljasa zmajeva spilja brac

Na tom, pomalo tajnovitom mjestu otoka Brača, još uvijek u tišini živi drevni poganski duh, zaustavljena vječnost u čast nekih davno zaboravljenih bogova. Isklesani zid u kamenu na boku tog senzacionalnog mjesta zapravo donosi ime samoj špilji, jer je najupečatljivija glava zmaja, biblijskog simbola, kako neki tvrde, iz knjige Otkrivenja.

Zmajeva spilja
zmajeva spilja otok brac selo murvice

Zmajeva špilja duga je 19 metara, a sastoji se od Gospinog oltara, malih ćelija u kojima su se molili, meditirali i spavali redovnici, te unutrašnjosti s uklesanim reljefima oko kojih se pletu različite legende i priče.

ulaz u zmajevu spilju otok brac

Zmajeva špilje otkriva i senzacionalne, ali zaista klaustrofobične ćelije u kojima su se molili i boravili svećenici glagoljaši. Na istočnoj strani špilje nalazi se i Gospina crkvica veličine svega 2 metra, a čiji je oltar isklesan u živoj stijeni pećine.

Zmajeva spilja
zmajeva spilja otok brac pregradni zid

Ono što ovu špilju čini posebnom su i priče i legende o vukodlacima, boginjama i mitološkim bićima koje su vezane za nju.

> Poznata kao i Dragonjina špilja, smjestila se na južnim padinama otoka, iznad mjesta Murvice. Špilja je zaštićena od Ministarstva zaštite okoliša.
> Neki znanstvenici i povjesničari, koji su posjetili Zmajevu špilju, tvrde da su u njoj prikazani prizori iz Apokalipse

likovi u kamenu zmajeva spilja brac
zmajeva spilja murvice otok brac

Facebook Like Button