Savršen ljetni izlet u Vražji prolaz

Vražji prolaz nalazi se na području čarobno lijepog Gorskog kotara odnosno Zelenog vira, a prvi put se spominje davne 1884. godine kao izletište za hrabrije izletnike. Vražji prolaz dio je Općine Skrad, uzdižući se na nadmorskoj visini od 302 do 649 metara.

Posebnu ljepotu kojom se oduševljavaju svi posjetitelji ovog veličanstvenog rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija koja obuzima cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije, poznat i izvan granica Hrvatske.

zeleni-vir

Prirodno fenomen Vražji prolaz mnogi su proglasili za jednim od najljepših prirodnoh senzacija, a proglašen je i rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine. Dolazak do Vražjeg prolaza, koji je dug 80 metara, pomalo i izgleda kao vražji jer se dolazi uskim makadamskim markiranim putem kroz šumu koja već u ranijim popodnevnim satima počinje biti dosta mračno mjesto zbog guste šume i raslinja. No prizor koji će vas dočekati vrijedan je svakog koraka.

Izdvojeno:

> Ne propustite legendarnu skradsku štrudlu u ovom živopisnom planinarskom izletištu.

> Zanimljivo je da se na svega dvadesetak metara od doma nalazi stara skradska munjara – hidrocentrala iz 1922. godine zahvaljujući kojoj je započela elektrifikacija Gorskog kotara, ali i dijela Primorja.

Vražji prolaz i Muževa hižica

Kroz uski kanjon teče i probija se potok Jasle koji je tisućama godina izgrađivao okolno kamenje na svom putu i tako stvorio Vražji prolaz kroz koji nahrupljuje divlja vodena stihija kroz vrletne oštre stijene.
Kako je čovjek uvijek volio nadvladati prirodne sile tako su i ovdje napravljeni mostići i stepenice na metalnim nosačima pa se tako može vidjeti i obići pješice cijeli Vražji put što svakog putnika i znatiželjnika totalno oduševljava, jer su prizori veličanstveni.

vrazji-prolaz-1

Ulaz u kanjon nalazi se točno pored izletišta Zeleni Vir, drvenog planinarskog doma koji je zasigurno jedan od najniže pozicioniranih domova jer se nalazi na samo 230 metara nadmorske visine.

Isplanirajte i druge izlete uz ove članke

Lonjsko polje predivna oaza mira – U potpunoj tišini i netaknutoj prirodi prostire se Lonjsko polje koje je idealno za potpuni odmor u netaknutoj prirodi.
Park prirode Kopački rit – izlet koji nećete zaboraviti – Kopački rit stvorila je voda. S jedne strane razigrana Drava a s druge moćni Dunav.
Destinacije za izlete u Hrvatskoj koje se ne propuštaju – Pregled osam predivnih lokacija koje bi mogli posjetiti.
Vransko jezero – izlet koji ćete pamtiti – Prekrasno Vransko jezero pripada skupini od jedanaest parkova prirode Republike Hrvatske.
Tajna starih gradova Požeško-slavonske županije – stari gradovi u srcu Slavonije jednostavno pozivaju da ih istražite.

Iznad hidrocentrale dolazi se do najljepšeg prizora vrijednog penjanja i hodanja – snažan izvor na dnu plitke, prostrane spilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 metara, niz koje se ruši raskošan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu.

Zeleni vir dobio je upravo ime po zelenkastoj boji vode u jezercu koje nastaje u spilji. Cijelim pješački put utabanih staza okružen je raskošnom netaknutom prirodom, a jedini zvukovi su pjev ptičica i lagani žubor vode.

vrazji-prolaz-2

Legenda o Mužekovoj hižici – špilji

No atrakcijama u ovom dijelu nema kraja. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna špilja – Muževa hižica.

Izdvojeno:

> Davne 1525. godine za vrijeme najezde Turaka tu su se sakrili neki od stanovnika ovog područja. Na čelu izbjeglica u špilji bio je muž – muškarac, a špilja je bila zamjena za hižu – kućicu, pa je po tome i ona dobila svoje ime.

> Spilja je prilično velika i ukrašena je sigama, a na kraju spilje koje još nije u cijelosti istražena, nalazi se jezerce. Prema nekim navodima, u tom je jezercu, približno u isto vrijeme kad i u Postojnskoj jami, pronađena čovječja ribica.

Načini dolaska

Automobilom se u centru Skrada skreće lijevo sa stare ceste za Rijeku iz smjera Zagreba, a tada se strmom, još uvijek asfaltiranom cestom, možete automobilom spustiti skroz do izletišta Zeleni vir.

vrazji-prolaz-3

Ako putujete iz pravca Broda na Kupi onda se s glavne prometnice iz smjera Delnica prema Brodu na Kupi skreće prema selu Iševnica. Cestom se dolazi do sela Donji Ložac , a nakon toga se skreće desno na makadamsku cestu po kojoj se dolazi do parkirališta otkud se pješači stazom uz potok Curak do planinarskog doma Zeleni vir.

Facebook Like Button