Park prirode Kopački rit – izlet koji nećete zaboraviti

Uspijeva li priroda biti čudesnija od one koju iz dana u dan iznova stvaraju i oblikuju dvije rijeke? Kopački rit stvorila je voda. S jedne strane razigrana Drava a s druge moćni Dunav. Pjev tisuća ptica budi volju za životom, a mnogi ljudi dolaze u Kopački rit kako bi se povezali s iskonskom prirodom.

Drava i Dunav stvaraju prirodnu bajku

U parku prirode Kopačkog rita dvije rijeke stvarile su sprudove i otoke – ade – te rukavce koji se ovdje nazivaju ‘Dunavcima’ ili ‘Starim Dravama’. Cijelo područje ima specifičan valoviti izgled barama i gredama koje se pružaju stotinama metara jedna pored druge.

kopacki-rit-1

Izdvojeno:

> Raspored bara i greda čine da Rit poprima izgled delte, a jedinstven je fenomen da rijeka Dunav u svom srednjem toku, uz pomoć rijeke Drave, stvara unutrašnju deltu.
Takav fenomen kod drugih europskih rijeka u ovakvom obliku nije poznat, te daje ovom području svjetski značaj.
Obilazak Kopačkog rita kopnom ili brodom?

Kopneni obilazak parka moguće je proći kroz program „Stazama Kopačkog rita“ uz stručno vodstvo ili vozeći se vlakićem koji ima i grijanje za slučaj iznimno hladnog vremena.

kopacki-rit-4

Kopački rit od nedavno možete obići brodom po imenu Labud, prvim brodom na električni pogon koji posjetiteljima osigurava unaprijeđen doživljaj boravka u Parku. Moći ćete se susresti s čak više od 2300 životinjskih vrsta, a u njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica.

Izdvojeno:

> Ukupna vrijednost broda je 3,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Investicija je realizirana kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), izvođač radova je tvrtka Metalac PNT d.o.o. iz Bedekovčine, a izrađen je u suradnji s JU PP Kopački rit.

kopacki-rit-5

Što možemo vidjeti u Kopačkom ritu

Veliki dio oko poplavljenog područja čine šume bijele vrbe i crne topole. Šuma bijele vrbe dominira u posebnom zoološkom rezervatu Kopačkog rita. Na nešto višim terenima svoje mjesto u šumskoj populaciji pronalazi i hrast lužnjak, najplemenitije i najcjenjenije drvo našeg podneblja. Uz rubove kanala, na povremeno poplavljenim površinama najraprostranjeniji su, za močvaru karakteristični, tršćaci i visoki šaševi.

Izdvojeno:

> Sibirska perunika u Hrvatskoj i u srednjoj Europi može se naći na svega nekoliko staništa, pa u Ritu zauzima posebno mjesto u bogatoj vegetaciji koju čini blizu 450 vrsta biljaka.
> Nedvojbeni pobjednik u ljepoti ipak je bijeli lopoč – mistični vodeni cvijet. Kako raste iz mulja močvare, a otvara se u bijeli cvijet nestvarne ljepote, i ne čudi da ga se u većini kultura povezuje s božanskom čistoćom i ljepotom.

kopacki-rit-3

Kopački rit je skladan i siguran dom brojnim kukcima, ribama i pticama te omiljenim kornjačama

Dok slušate govor močvare, udišete mir i sklad za sunčanog dana, Rit će, kao svoje stalno prebivalište na osobit način, kao dom na kopnu podjednako kao i u vodi, predstaviti barska kornjača koja većinu vremena provodi na obali sunčajući se, bezopasnu zmija bjelouška, koja umjesto napada, za obranu koristi snažni neugodni miris trule ribe, praveći se mrtva.

Simbol Kopačkog rita omiljena je roda

Živopisno baranjsko selo, povrh krovova ovdašnjih kuća, uveseljava posebna gošća i to svakog proljeća iznova. Bijela roda u svoju europsku rezidenciju stiže u proljeće, sredinom ožujka, nakon što je iz daleke južne Afrike letjela 10 tisuća kilometara. Bijela roda gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu, koje može težiti preko tone. Živi u paru i to prema nekim istraživanjima i doživotno u monogamnoj zajednici.

kopacki-rit-2

Izdvojeno:

> Crna roda je, pored bijele, jedina vrsta iz porodice roda koja se gnijezdi u Europi. Rijetka je i ugrožena vrsta. Gnijezdi se na pedesetogodišnjim krošnjama crne topole. Hodajući, hrani se različitim životinjama koje žive u vodi.
Da li znate tko je danguba Kopačkog rita?

Čaplja danguba, još jedna stanovnica Rita, koja satima stoji u plitkoj vodi čekajući plijen. To se može učiniti kao gubljenje vremena, pa otud i ime danguba. Ova je vrsta brižan roditelj mladuncima, čuva ih od neprijatelja i jakog sunca.

Još su mnoge ptice ukras parka prirode Kopačkog rita kao što divlja patka, inteligentan, organiziran i vrlo društven stanovnik Rita veliki vranac ili kormoran, orao štekavac, najveći orao u Europi, a ovdje je zabilježeno svukupno blizu 300 vrsta ptica što ljubiteljima ptica oduzima dah.
Kopački rit je, ugodan i siguran dom brojnim vrstama riba

kopacki-rit-6

Park je dom čak 44 vrste riba, a od toga 35 autohtonih od čega babuška, štuka, šaran, som i smuđ čine najpoznatije predstavnice podvodnog svijeta močvare.

Kralj šumskog dijela Kopačkog rita

I konačno, posvetimo dužnu pozornost i kopnenom kralju šumskog dijela našeg Rita. Životinja sumraka! Znatiželjni promatrači ponajviše lutaju pogledom ne bi li vidjeli jelena – kralja šume. Jelen i njegovo rogovlje koje se obnavlja, simboliziraju neprekidno ponovno stvaranje i obnavljanje upravo kako se i priroda obnavlja svake godine, a mnoge ga kulture baštine kao simbol plodnosti.

Divlja svinja, europski dabar, lisica, divlja mačka i kuna samo su još neki predstavnici raznolikog stanovništva Rita iz populacije sisavaca.

Kad završi naša priča o prirodi mnogi će navraćati iznova, u razna godišnja doba, tražeći lice rita koje možda još nisu vidjeli.

Facebook Like Button