Destinacije za izlete u Hrvatskoj koje se ne propuštaju

Bez sumnje ovo je idealno godišnje doba za uživanje u prirodi.

Malo koga će predivna ljepota prirode u Hrvatskoj ostaviti ravnodušnim, a najviše veseli činjenica kako u njoj mogu uživati baš svi – mali i veliki, društvenjaci i samotnjaci, svi neumorni avanturisti, ali i posve „obični“ promatrači.

Bilo da se želite jednostavno izgubiti ili opet pronaći, dovoljno je izdvojiti samo malo vremena i dobre volje te se zaputiti na jedno od mnogobrojnih prirodnih atrakcija naše zemlje u kojima ćete, barem nakratko, ovo doba godine doživjeti svim svojim osjetilima.
Kako ne biste previše razmišljali, za vas smo pripremili listu od sedam neizostavnih izletničkih destinacija koje uvijek iznova osvajaju.

hrvatska-izleti

Nacionalni park Plitvička jezera

plitvicka-jezera
Ako u ovom najstarijem, najvećem i najposjećenijem nacionalnom parku niste imali prilike uživati još za vrijeme osnovnoškolskih ili srednjoškolskih dana – sada je idealna prilika za to!

Smješten između Male Kapele i Plješivice u Lici, park zauzima gotovo 30 tisuća hektara površine od kojih 200 ha otpada na kompleks od 16 jezera od kojih veća i dublja pripadaju Gornjim, a ona manja i plića Donjim jezerima.

Čitav park moguće je razgledati krenuvši s nekoliko različitih ulaza, a osim lagane šetnje na raspolaganju vam je vožnja panoramskim vlakom ili električnim brodom na jezeru Kozjak. Plitvice kriju vrlo zanimljivu, ali mnogima nepoznatu legendu.

plitvicka-jezera-1

Ako je vjerovati u nju, jezera nastala su nakon velike suše za vrijeme koje su sva tadašnja živuća bića čeznula za kapljicom vode. Napokon, nakon neumornih molitvi naroda, u dolini se pojavila Crna Kraljica koja je uz jak vjetar i grmljavinu prizvala kišu koja je napadala u mjeri dovoljnoj da oformi jezera.

Vjerovali vi u narodne priče ili ne, sigurni smo da nećete moći odoljeti zaviriti u špilju Šupljaru ili se osvježiti kapljicama 78-metarskog Velikog slapa – najvećeg slapa Plitvica, ali i Hrvatske.

Trakošćansko jezero

trakoscan
Trakošćansko jezero smjestilo se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja, na dodiru Macelja, Ravne gore i Strahinjčice te okružuje istoimeni dvorac obitelji Drašković. Ovo umjetno jezero dugačko je oko kilometar i pol, a duboko je 2,5 metra.

Uz jezero se nalazi i pomno oblikovani pejzažni park koji s uređenim livadama, raznovrsnim cvijećem i grmljem čini vrlo skladnu hortikulturnu cjelinu.

Posađene su i različite egzotične vrste drveća čije boje do izražaja najviše dolaze u jesenskom razdoblju. Od samog je nastanka jezero imalo dvojaku funkciju pa je prvotno bio ribnjak, a kasnije se na njemu izgradio mlin, zatim pilana i manja elektrana. Također, jezero je imalo i estetsku funkciju te je služilo kao dekorativni element arhitekture čitavog parka.

Oko jezera su uređene i pješačke staze koje taj prostor pretvaraju u šetalište, a sama staza uz jezero dugačka je oko 5 km. Jezero je dom i različitih vrsta riba među kojima se nalazi i pastrvski grgeč „bass“ – zvijezda sportskog ribolovstva.

Teško da se išta može mjeriti s prirodnim ljepotama nacionalnih parkova ili parkova prirode, ali Trakošćan i njegovo jezero jedno je od malobrojnih bajkovitih mjesta na kojima možete uživati u ambijentu neponovljive ljepote, ali i naučiti više o kulturnoj baštini.

Park prirode Papuk

papuk
Ako obožavate provoditi vrijeme u prirodi, ali lagane šetnje su vam dosadile i osjećate kako bi vam dobro došao mali dašak avanturizma – otiđite na Papuk i nećete požaliti.

Geo par Papuk se prostire na površini od 336 km², a smjestio se u gorskim predjelima istoimene planine. U cijelosti je prekriven šumskom vegetacijom u kojoj su prije 200 godina obitavali medvjedi, vukovi i risovi, a danas je utočište srna, jelena, lisica i kuna.

Mnogima nepoznata, ali vrlo zanimljiva činjenica jest da na Papuku raste gotovo 1300 vrsta biljaka, što je više od četvrtine cijele Hrvatske flore. Koliko je poseban, govori i činjenica kako je 2007. godine zbog vrijednog geološkog nasljeđa proglašen prvim geoparkom u Hrvatskoj.

Sa preko 100 km označenih biciklističkih staza, uređenim penjalištem Sokoline koje je na raspolaganju iskusnim penjačima (ali i stijenom za početnike) te paragliding uzletištem na vrhu Pliš, Papuk je mjesto koje će testirati sve vaše sposobnosti i dovesti vas do krajnjih granice izdržljivosti.

Ukoliko vas silne aktivnosti u potpunosti izmore, zaputite se prema planinarskom domu Jankovac i u njemu potražite prijeko potrebno osvježenje.

Nacionalni park Paklenica

paklenica
Nacionalni park Paklenica zauzima površinu od 96 km², a nalazi se na južnim obroncima Velebita, odnosno ispod najviših vrhova – Svetog brda (1753 m) i Vaganskog vrha (1757 m).

Park obuhvaća područje tokova Velike i Male Paklenice te se na tom, relativno malom prostoru, može vidjeti iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznoliki biljni i životinjski svijet, prekrasni krajolici i netaknuta priroda.

U nacionalnom parku postoji i nekoliko špilja i jama od kojih su najpoznatije i najveće špilja Manita peć iznad kanjona Velike Paklenice i Jama Vodarica između kanjona Velike i Male Paklenice.
U parku se smjestio i najznačajniji hrvatski penjački centar kojeg godišnje posjeti preko 100.000 posjetitelja, a posebnost mu daje i blizina morske obale, pa je tako Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

paklenica-1

Danas na pakleničkom penjalištu postoji oko 400 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina u kojima svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Najpoznatija stijena za penjanje je Anića kuk (712 m) s čijeg se vrha pruža prekrasan pogled prema Podvelebitskom kanalu i izlazu potoka Velike Paklenice iz svog kanjonskog dijela.

Park prirode Žumberak

zumberak
Udaljen 30-tak kilometara jugozapadno od Zagreba i smješten na površini od 350 km², Park prirode Žumberak već je dugi niz godina omiljeno izletničko odredište mnogih planinara, rekreativaca i izletnika.

Tako strastveni planinari mogu uživati u šetnji po nekoj od njegovih 347 označenih staza ili nešto zahtjevnijim usponima na vrhove Japetić (879 m) i Svetu Geru (1178 m).

Biciklistima će se svidjeti detaljno uređene biciklističke staze, a nisu isključeni ni ljubitelji konja koji mogu rekreativno jahati poljskim i starim putevima – danas konjičkim stazama.
Mnoge će razveseliti mogućnost padobranskog jedrenja, aktivnosti koja je zbog brdovite reljefne konfiguracije sve raširenija na njegovom području.

zumberak-1

Pri posjeti Žumberačkom gorju, dobro je znati kako se radi o kraju koji je bio naseljen još od pretpovijesnih dana te obiluje raznovrsnim arheološkim ostacima od kojih bi trebalo razgledati arheološka nalazišta Budinjak i Bratelji, na području kojih je zasnovan Arheološki park, ili razgledati ostatke srednjovjekovnih gradova Tuščaka, Staroga grada Žumberka te Okića koji se smatra najstarijom plemićkom utvrdom sjeverozapadne Hrvatske.

Nacionalni park Krka

krka
Nacionalni park Krka nalazi se u središnjoj Dalmaciji nizvodno od Miljevca, svega par kilometara sjeverno-istočno od grada Šibenika.

Park obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke po kojoj i nosi ime te dio donjeg toka rijeke Čikole. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka se smatra prirodnim i krškim fenomenom. Najposjećeniji dijelovi nacionalnog parka su Skradinski buk i Roški slap.

slapovi-krka

Skradinski buk jedna je od najpoznatijih hrvatskih prirodnih ljepota, a sastoji se od sedrenih kaskada, otoka i jezera. Veći dio sedrenih kaskada ovog zadivljujućeg slapa mlađi je od 10 tisuća godina, a njegovih 17 stepenica raspoređenih na 800 metara dužine mjesto su posljednjeg prelijevanja zajedničke vode Krke i Čikole.

Također, ispod Skradinskog buka počinje estuarij rijeke Krke, odnosno njezin potopljeni dio ušća.

Park prirode Lonjsko polje

lonjsko-polje
Lonjsko polje čini dio doline između rijeke Save i Moslavačke gore te je najveće zaštićeno poplavno područje ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom Dunavskom slijevu.

Park obuhvaća površinu od 506 km² i ističe se velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Njegove su močvarne livade, šume jasena, vrbe i topole značajne za gniježđenje pataka, dok se u poplavnim hrastovim šumama i livadama Lonjskog polja susreću rijetke europske životinje.

U tom poplavnom području, gdje se visoke vode zadržavaju i do šest mjeseci, jedno je od najvećih mrjestilišta šarana u Europi.

lonjsko-polje-1

Promatranje ptica, biciklizam, šetnje, vožnja čamcima, jahanje konja te ograničeni lov i ribolov neizostavne su rekreacijsko-sportske aktivnosti Parka, a ako se tome još doda bogata gastronomska ponuda, izleti i foto-safari, velika je vjerojatnost ćete u Lonjskom polju poželjeti ostati puno duže od planiranog.

Rastoke raj za odmor

rastoke
Gotovo da nema osobe koja u ljetnim mjesecima nije zastala u Rastokama kako bi nakratko popila kavu, međutim, Rastoke su puno više od usputne stanice. Ono što ih čini toliko posebnima jest rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaca i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

rastoke slunj

Ako niste znali, Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera pa ih zbog toga zovu još i Male Plitvice. Ono po čemu su zapravo toliko posebne, priča je o simbiozi tvorevina prirode i ljudskih tehničkih dostignuća starih nekoliko stoljeća, a radi se o takozvanim mlinicama – žličarama.

Dakle, to je bio prvi put da primitivne strojeve nije pokretala ljudska ili životinjska snaga već je mljevenje obavljao isključivo mlinski kamen. Danas uz njih nalazimo i takozvane koševe, koji su služili za ispiranje vunenih predmeta i pranje rublja pa ih možemo smatrati i prvobitnim perilicama.

rastoke-1

Osim posjeta mlinicama, turistička aktivnost Rastoka oživljena je kroz mogućnost smještaja, bogatu ugostiteljsku ponudu, likovnu koloniju i auto-kamp, a Slunjčica obiluje prvorazrednom autohtonom pastrvom koju ćete netom uhvaćenu moći kušati u lokalnom restoranu.

Facebook Like Button