Jankovac u geoparku Papuk idilično je izletište za pamćenje

Na pitomim obroncima Papuka, odnedavno proglašenog UNESCO-vim geopark nalazi se popularno izletište i planinarski dom Jankovac koji je smješten na prekrasnom proplanku, okružen s jezerima, brežuljcima i bogatom bukovom šumom.

Papuk je zbog svoje iznimne geološke baštine, biološke i kulturne raznolikosti 2007. godine postao prvi hrvatski geopark te član UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova.
UNESCO svjetski geoparkovi su jedinstvena geografska područja gdje se geološkim lokalitetima i krajolicima od međunarodnog značaja upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

papuk geopark

Današnju lokaciju Jankovac, sredinom devetnaestog stoljeća uredio je pl. Josip Janković za svoje potrebe, a u njoj je sagradio lovačku kuću, uredio šetnice oko slapa Skakavac te je dao iskopati jezera.

papuk 20

Oko planinarskog doma Jankovac nalazi se poučna kružna staza nazvana “Grofova staza“, u počast grofu Jankoviću. Iako je dugačka preko dva kilometra sa svojim zanimljivostima i atraktivnostima može se mjeriti s puno razvikanijim i duljim stazama.

geopark papuk

Ugodna šetnja oko jezera

Staza je lijepo uređena i pomno osmišljena. Čak i ako niste u punom planinarskom raspoloženju, svako prošećite šetnicom uz obale dvaju jezera, koja je djelomično popločena i ravna cijelom dužinom.

planinarski-dom-jankovac-3

Ako zastanete i promotrite možete primijetiti bogati riblji fond, pastrve te podosta potočnih rakova a u ovisnosti o godišnjem dobu možete uživati u prekrasnom pjevu ptica.

planinarski-dom-jankovac-6

Na kraju gornjeg jezera u jednoj od brojnih spilja nalazi se izvor Jankovačkog potoka koji vodom puni obližnja jezera.

Spilje – glavne atrakcija staze

planinarski-dom-jankovac-15

Grofova staza nakon ravnog dijela, poslije izvora kreće oštrije u brdo, prema grobnici grofa Jankovića koji je i nakon svoje smrti htio boraviti u ovoj dolini. Za svoje posljednje počivalište odabrao je spilju u neposrednoj blizini iznad izvora.

planinarski-dom-jankovac-8

Grobnica grofa Jankovića, rekonstruirana je 2010. godine a nedaleko od grobnice se nalazi i spilja Maksima Bojanića, skrovište poznatog papučkog hajduka iz devetnaestog stoljeća.

planinarski-dom-jankovac-9

Po povratku prema planinarskom domu staza vodi pored groblja staklara. Gospodarsku vrijednost ovog kraja prvi su otkrili njemački staklari, koji su još početkom 18. stoljeću zbog velike količine vapna i dostupnosti bukvi ovdje pronašli idealno mjesto za proizvodnju stakla.

Prirodna senzacija – Jankovački slap

planinarski-dom-jankovac-13

U blizini planinarskog doma nemojte odustati i odazvati se zovu klupica u hladu nego nastavite dalje slijedeći znakove koje posjetitelje vode prema slapu.

planinarski-dom-jankovac-10

Pred sam kraj, šetnja po Grofovoj stazi dovest će namjernika do nadaleko poznatog Jankovačkog slapa. Pogled, ali i šum vode potoka koja se obrušava sa stijena visokih preko 30 metara ostavit će svakog posjetitelja zadivljenog i očaranog.

planinarski-dom-jankovac-11

Ova šetnja po svježem zraku idealna je za otvaranje apetita jer se ovaj planinarski dom posebice ističe izvrsnom gastronomskom ponudom s jelovnikom i namirnicama prilagođenim lokalitetu (planinarski grah, čobanac, sablja grofa Jankovića …).

planinarski-dom-jankovac-12

Zanimljivosti i aktivnosti na Papuku:

planinarski-dom-jankovac

> Ako se odlučite prespavati u planinarskom domu obvezno uživajte u zvjezdanom nebu, koje je zbog malog svjetlosnog zagađenja prepuno zvijezda, no jednako ćete zadovoljstvo doživjeti odlučite li se smjestiti na nekom od pravih slavonskih seoskih imanja.

papuk seosko imanje

> Ako poželite svoj odmor provesti cijeli vikend ili nekoliko dana na Papuku, a uz to volite odmor s prijateljima idealnim mjestom za potpuno opuštanje su kuće za odmor smještene u mjestu Novo Zvečevo, u srcu ovog idiličnog geoparka..

papuk kuća zvečevo

U toplim danima moći ćete uživati uz otvoreni bazen, roštilj i igru biljara. Uz pogled na prekrasan krajolik najmlađi zabavu mogu pronaći u brojnim dječjim sadržajima, a opuštajuće trenutke odrasli mogu doživjeti i u vrtu kuće u kojem se nalazi sauna i Whirlpool uz poseban opuštajući pogled na netaknutu prirodu.

papuk poučna staza

> Na Papuku je osmišljena i posebna poučna staza na kojoj djeca, a podjednako i odrasli, mogu saznati kako je nekoć izgledao Papuk i kako je uopće nastao te što se sve dešavalo na ovom području, a s posebno osmišljenim adrenalinskim parkom ovo je izletište postalo omiljeno mjesto za odmor i opuštanje cijele obitelji.

papuk adrenalinski park

> Bit će vam poseban užitak obići baroknu Požegu, koja je biser “Zlatne doline”, a smještena u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.

požega

Ova “Slavonske Atene” otkrit će vam nevjerojatno lijepe znamenitosti grada, a jedinstven u Hrvatskoj barokni trg Svetog Trojstva ostavlja svakog posjetitelja bez daha.

gradski muzej požega

Od gradskog muzeja pa do raskošnih crkvenih zdanja šetnja ovim predivnim gradom uz mirise tradicionalnih specijaliteta ovog kraja, poput kulena ili slavonske gibanice, zasigurno ostaje zauvijek u sjećanju.

slavonska gibanica

Facebook Like Button