Izlet u Gorski kotar kroz zanimljive atrakcije i prirodu donosi potpuni vikend odmor

Budući da nam je ovo vrijeme godine kada najviše odlazimo na izlete Hrvatskom upoznajemo vas s ljepotama i blagodatima Gorskog kotara i njegovih skrivenih mjesta, poput Vrbovskog, koja oduševljavaju sve zaljubljenike u prirodu.

Da Hrvatska ima i mnogobrojne prirodne i povijesne zanimljive dragulje dokazuje nam gradić Vrbovsko, smješten u srcu Gorskog kotara, sa svojim pripadajućim okolnim mjestima.

gorski kotar vrbovsko

Ovo prekrasno mjesto spominje se još u književnim djelima iz davne 1481. godine, a u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti zbog kojeg ćete poželjeti posjetiti Vrbovsko, ako već niste.

Savjetujemo vas gdje su najbolja odmorišta i mjesta za tradicionalne specijalitete te što sve trebate obavezno pogledati ako se odlučite za odlazak u ovaj biser Hrvatske.

vrbovsko

O Vrbovskom

Vrbovsko je drugi po veličini gradić u Gorskom kotaru, a nalazi se na pola puta između Zagreba i Rijeke.
Jedno je od 60 većih i značajnijih naselja koje se izdvojilo od Moravica, Lukovdola, Severina na Kupi, Gomirja i dr.

Važno je naglasiti da Vrbovsko ima bogatu povijest i kulturnu baštinu s vrijednim kulturnim, sakralnim i povijesnim spomenicima.
Iako spada u manje gradove itekako je bogato prirodnom ljepotom, florom i vegetacijom. U svim priručnicima i gradskim vodičima Vrbovsko se spominje kao „zeleno naselje“ koje se preporučuje za opuštanje, relaksaciju i uživanje u prirodi. Ogromni prostori prekriveni su šumom i zelenilom, a šumovi prirode prisutni su na svakom koraku.

Što trebate posjetiti u Vrbovskom

KANJON KAMAČNIK
kamacnik
Jedan od zaštićenih hrvatskih krajolika je upravo kanjon Kamačnik. Ako se nađete na području Vrbovskog obavezno posjetite ovaj idealno mjesto za sve koji vole aktivni turizam i kretanje u prirodi. Odlično je za šetače, ljubitelje prirode i rekreaciju.

Za one koji vole šetnje ovdje se nalazi staza dužine 6,3 km od izvora Kamačnika do ušća. Prekrasna i nadasve zanimljiva pješačka staza prepuna brojnim mostićima iznad potoka vodi rubom stijene tako da je osjećaj bliskosti s prirodom tim veći.

Najposjećenije mjesto za odmor i bogat izbor tradicionalnih jela, koja uključuje i pastrvu, je Bistro Kamačnik

LUKOVDOL
U neposrednoj blizini Vrbovskog nalazi se pitoreskno selo Lukovdol.
U Lukovdolu je ponajprije najbolje prošetati i upiti energiju ovog mirnog kraja, ali i posjetiti rodnu kuću Ivana Gorana Kovačića u kojoj je smješten i HPM memorijalni muzej, amfiteatar, crkvu sv. Franje Ksaverskog i crkvu Blažene djevice Marije.

muzej

DVORAC ZRINSKO FRANKOPANSKI – SEVERIN NA KUPI
Ovaj prekrasni dvorac iz 15. stoljeća jedno je od važnijih mjesta koje obavezno trebate posjetiti kada se nalazite u ovom kraju Gorskog kotara.

Ostaci ovog nekad zasigurno raskošnog zdanja, nalazi se u mjestu Severin na Kupi, a do njega ćete doći lokalnom cestom uz osnovnu školu kada putujete starom cestom za Rijeku.

dvorac

Crkva sv. Ivana Nepomuka
U samom središtu Vrbovskog smještena je crkva sv. Ivana Nepomuka koja je glavno odredište svih turista i idealno mjesto za fotografiranje.

NASELJE MORAVICE I PRIRODNA ATRAKCIJA ČOGRLJEVO JEZERO
Naselje Moravice poznato je po znamenitom Čogrljevom jezeru, a ljubitelji istinske prirode nikako ga ne zaobilaze.
Smješten uz staru cestu Lujzijanu Moravice se diče prirodnim biserom, Čogrljevim jezerom koje je od Vrbovskog svega 8 km.

Izvor ovog jezera sačinjava pet malih izvora koji se slijevaju u jezero,a zapravo slap imenom Vede stvara ovo akumulacijsko jezero. Uputite se šarmantnom šetnicom, optočenom crnogoričnom šumom, oko jezera i dok uživate u mirisima prirode obiđite i same izvore. Nikako ne treba zaboraviti da je Čogrljevo jezero dom i živahnih pastrva.

jezero

Vrbovsko je idealno za aktivnosti i sport

Za vrijeme vašeg boravka u Vrbovskom možete se baviti različitim sportskim dvoranskim aktivnosti, lovom, ribolovom, kanuing, biciklizmom, planinarenjem ili šetnjama. Za sve ljubitelje relaksacije na vodi ovdje se nudi vožnja u kanuima. Na vama je da odaberete.

Smještaj i prehrana u Vrbovskom

Vrbovsko nudi veliki izbor hotela, privatnih kuća i apartmana za odmor i ugodan smještaj.
Donosimo vam popis privatnih kuća sa smještajem i restoranom: Bistro Kamačnik, Mali Raj, Zelena terasa, Restoran Rim, i Pink-Panter.

Pronađite i više informacija o Vrbovskom na stranicama Turističke zajednice Vrbovsko

Autor: Marina Jakšić
Naslovna fotografija: Jiri Brozovsky
Fotografija Kamačnika: rom@nski photo

Facebook Like Button