Lonjsko polje predivna oaza mira

U potpunoj tišini i netaknutoj prirodi prostire se Lonjsko polje koje je idealno za potpuni odmor u netaknutoj prirodi.

Lonjsko polje je najveće močvarno, poplavno područje unutar Hrvatske, koje je smješteno uz tokove rijeka Save, Lonje i sela Struga od Siska do Nove Gradiške.

Velikim djelom ovo polje je proglašeno parkom prirode kojeg karakteriziraju poplavne šume hrasta lužnjaka i prostrani pašnjaci. S jedne strane rijeke Save, koja je zrcalno čista, ljudi dolaze na kupanje dok se već s njene druge strane mogu vidjeti golim okom divlje svinje i još pokoja životinja poput srna i jelena.

lonjsko-polje-21-2

Za sve ljubitelje ptica ili one koji se profesionalno bave sportom Birdwatching (Promatranjem ptica) ovi su prostori idealni budući da se ovdje nalazi stanište preko dvjesto vrsta ptica od čaplji, patki, orlova i mnogobrojnih drugih vrsta.

Na ovom lokalitetu mogu se ugledati i rijetke čaplje žličarke kojima je upravo Lonjsko polje bilo duže vrijeme jedino mjesto njihovog parenja. Pojedina područja unutar parka proglašena su ornitološkim rezervatom što dovoljno govori o raznolikosti rjeđih vrsta ptica.

lonjsko-polje-21-1

Kako se zabaviti i odmoriti u Lonjskom polju

Krenete li na izlet zaista ćete moći uživati u raznolikoj ponudi u parku. Posjetiteljima se nudi vožnja čamcima po rijeci i iz vodene perspektive promatranja raznolikog životinjskog svijeta, safari kanuima za ljude koji vole avanturistički odmor kako bi potpuno udaljili od civilizacije i upoznali prirodu i život unutar nje.

Brojne su i pješačke staze za obilazak i razgledanja na biciklima. Ljubitelji promatranja ptica dolaze najviše dolaze tijekom prvih tjedana listopada kada se obilježavaju “Svjetski dani promatranja ptica”.

Izdvojeno:

> Osim po močvarama i pticama ovo područje izuzetno je poznato je i po radnoj pasmini konja koji se zove hrvatski hladnokrvnjak, a najčešće se uzgajao upravo u okolici Siska. Ti su konji specifični jer imaju široko kopito te stoga mogu prolaziti s lakoćom po močvarnom području.

> Upravo zahvaljujući jednim dijelom baš tim konjima ovo područje bilo je uspješno čuvano od Turaka i ostalih napadača koji su imali konje uskog kopita te njima nisu mogli kročiti dublje u ovo područje.Ono što garantira domicilno porijeklo početaka ove pasmine je praćenje od njenog nastanka, sve tamo od početka 19. stoljeća.

> Unutar parka nalazi se najpoznatije selo roda Čigoč. Osim ovog sela poznatija je i Krapje selo graditeljske baštine u kojem se najbolje mogu vidjeti oblici drvenih građevina iz prošlih stoljeća.

etnoselo

Gastronomija i boravak

„Nekada u davna vremena iz Budžaka je dopirala pjesma, čuo se zvuk klepanja kose, rzanje konja i mukanje krava, zvuci čekića i pila Lonjanaca koji su gradili Budžak kao da će on uvijek biti ovdje“. Ovako vlasnici etno sela Stara Lonja, dva brata blizanca koji su izgradili savršeno mjesto za odmor i užitak te sačuvali stare originalne kuće, pričaju o ovom nekoć živom kraju. U potpunoj tišini, oazi zelenila i mira ili u zimskoj bijeloj idili ovo je mjesto koje će vas očarati svojom originalnošću, tradicijom i toplinom.

lonjsko-polje-21-3

lonjsko-polje-21-4

Izdvojeno:

> Osim rustikalno namještenih kuća koje se iznajmljuju gosti mogu uživati u izvrsnim gastronomskim užicima ovog kraja, koje još uvijek pripremaju baka i mama dvojice blizanaca, neženja :) stoga ukoliko neka od djevojaka želi živjeti u skladu sa prirodom i bez gradskih napetosti, svakako preporučujemo odlazak u obilazak etno sela Stara Lonja.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button