Sisak grad koji živi punim plućima

Krenete li put Sisačko – moslavačke županije prošetajte kroz Sisak, jedan od nekoć najvećih industrijskih gradova Hrvatske poznat po rafineriji nafte koja danas više ne radi svojim maksimalnim kapacitetom, a i ostali industrijski pogoni odbrojali su nažalost svoje dane. No, možda se baš zbog toga Sisak počinje oživljavati kao grad koji se posjećuje zbog predivne prošlosti, povijesnih spomenika vrijednih svake pažnje i manifestacija i festivala zbog kojeg ovaj grad posjećuju čak i velike svjetske zvijezde.

Izdvojeno:

> Siscia jazz club, koji se nalazi u dijelu grada poznatom pod imenom Mali Kaptol, postao je brend grada Siska zbog vlasnika Damira Kukuruzovića poznato hrvatskog jazz glazbenika koji je doveo u Sisak mnogobrojne svjetske jazz i blues zvijezde poput Carvin Jonesa velikana američkoga bluesa, a svake godine u ovom se klubu tradicionalno održava Siscia Open Jazz & Blues Festival
> Festival piva u Sisku na obalama predivne Kupe manifestacija je koja počinje mamiti mnogobrojne ljubitelje piva iz cijele Hrvatske i inozemstva na kojem se osim kušanja i uživanja u pivu organizirano posjećuje obilazak čak dviju sisačkih pivovara, od kojih jedna datira iz davne 1855. godine. Ta je pivovara najstariji industrijski pogon u gradu, a kroz povijest je mijenjala vlasnike te u 19. stoljeću došla u vlasništvo bogate sisačko-zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare.
Povijest lijeve i desne obale Kupe – žile kucavica grada

Predivna rijeka Kupa teče kroz grad i dijeli ga na dvije podjednako lijepe obale te mu daje poseban pečat i ukras, jer su njene obale pitomo uređene za kupanje, a duž njenog tijeka rasprostire se stara jezgra grada prepuna bajkovitih priča od samog postanka Siska do današnjih dana.

rijeka-kupa-sisak

Šetnica Slave Striegla glavno je mjesto za druženje i šetnje te mjesto za okrjepu u nekom od brojnih kafića ili restorana s pogledom na rijeku. U 18. stoljeću ovdje su se nalazila lučka postrojenja čemu svjedoči sačuvana parna dizalica u blizini zgrade Malog Kaptola koja je jedna od najstarijih zidanih kuća sagrađena krajem 18. stoljeća.

mali-kaptol-sisak

Krenete li duž šetnice od zgrade Malog Kaptola na svega 500 metara udaljenosti naići ćete na još jedan raskošan dio Siska kojeg krasi Stari most povezujući stari dio grada s dijelom na desnoj obali pod imenom Vojni Sisak sagrađen u vrijeme Vojne krajine koji je bio bitan za razvoj trgovine i riječnog brodarstva, odnosno za razvoj čitavog grada Siska.

stari-most-sisak

U Sisak su se u davna vremena doselili stari Rimljani otkrivši na ovom području vodu prepunu joda koju su odmah počeli iskorištavati u ljekovite svrhe i na području grada ostavili zadivljujuće građevine od kojih se neke mogu razgledati i dan danas poput Arheološkog parka Siscia gdje se nalaze ostaci rimskog jugozapadnog bedema s kulom s kraja 2. stoljeća unutar kojeg se vide ostaci horreuma – žitnice, sagrađene početkom 4. stoljeća, a neki su spomenici nažalost nakon otkrića ponovno zakopani ispod zemlje poput ostataka rimskih kupališta i termi tik uz obalu rijeke Kupe.

arheoloski-park-siak

katedrala-sisakTik uz ostatke rimske arhitekture uzdiže se katedrala Svetog Križa koju je 2009. godine proglasio papa Benedikt XVI. te time ponovo je utemeljio Sisačku biskupiju.

Još je mnogo raskošnih zgrada koje čine arhitektonsku ljepotu starog dijela Siska, a u kojima se nalaze brojni muzeji, gimnazije, gradska vijećnica ili domovi poznatih trgovačkih ili umjetničkih obitelji no svakako se ističe bajkovito lijepa građevina Veliki Kaptol koja je jedna od najvrednijih primjeraka klasicizma u Sisku izgrađena 1830. godine. Ono što je izuzima i čini još vrjednijom je davna 1839. godina kada je u njoj izvedena prva kazališna dramska predstava na hrvatskom jeziku štokavskog narječja, “Juran i Sofija” ili „Turci pod Siskom“ koju je napisao Ivan Kukuljević Sakcinski.

sisak-1

Upravo je Stari grad, divljenja vrijedna renesansna utvrda iz 16. stoljeća, na samoj obali Kupe, krunski svjedok povijesne bitke pod Siskom koja je 1593. godine obilježila pobjedom kraj ekspanzije Osmanskog pokoravanja Europe. Utvrda je bila u novije vrijeme kulisa mnogim predstavama i događanjima, a poslužila je savršeno i za scene iz filma Čaruga.

sisak-utvrda

Sisak danas

U današnje vrijeme obala Kupe postala je najvažnije mjesto za šetnje, festivale, vožnje biciklima ili pak sportske susrete te se na njenoj zelenoj površini odvijaju utrke brodicama, ribički susreti ili natjecanja u Kupskoj alci, a naveliko su poznate i Kupske noći kada se na otvorenom uživa u gastronomskim i muzičkim veselicama duboko u noć. Obala Kupe predivna je i za odmor i promatranje prirode.

sisak-ladja

Izdvojeno:

> Da Siščani vole vodu i natjecanja dokazuje i Udruga lađara Sisak koja je svoju originalnu neretljansku lađu dovezla na Kupu na kojoj redovito treniraju za sportski maraton na Neretvi

Grad je u novije vrijeme počeo sa obnovom baštine, jer su gradski oci shvatiti da je Sisak grad koji zaista u pravom smislu te riječi krije od očiju potencijalnih posjetitelja i turista mnoge dragocjenosti vrijedne divljenja kao što je primjerice Holandska kuća izgrađena u 19. stoljeću, tada je korištena kao skladišni prostor, kao i niz ostalih rustikalnih zgrada u tada razvijenom trgovačkom i industrijskom Sisku. Holandska kuća uskoro postaje bitan interaktivan muzejski i galerijski prostor.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button