Vransko jezero – izlet koji ćete pamtiti

Vransko jezero svakim danom broji sve više posjetitelja koji imaju priliku uživati u blagodatima ove prekrasne prirode i mirnoći Vranskog jezera, a novinarka Wish portala Marina Jakšić donosi nam sve dojmove i užitke s ovog izleta.

Ovo je oaza mira, a ljubitelji životinja (sa naglaskom na ptice) imaju prilike vidjeti mnoge vrste i uživati u njihovoj istinskoj ljepoti. Osim rekreacije i edukacije ovdje je vrlo razvijen i sportski ribolov te biciklizam.

Na vrhu „Kamenjak“ pruža se prekrasan pogled na cijelo Vransko jezero, Kornatsko otočje, otok Murter, Pirovac, Dragane i Pakoštane.

vransko jezero 10

Prekrasno Vransko jezero pripada skupini od jedanaest parkova prirode Republike Hrvatske, a parkom prirode proglašen je 1999. godine. Geografski gledajući Vransko jezero obuhvaća širok dio, a čini ga područje Šibensko-kninske županije, Zadarske županije, općine Pirovca, Stankovca, Pakoštana, Tisnog i Benkovca.

Osim što je Vransko jezero park prirode također moramo napomenuti da je to najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Vransko jezero pravi primjer istinske ljepote, a također je rijedak primjer kriptodepresije, stanište mnogih vrsta ptica te ornitološki rezervat važan za cijelu Europu.

vransko jezero15

2013. godine Ramsarskom konvencijom Vransko jezero uvršteno je na listu zaštićenih močvarnih područja.
Park prirode Vransko jezero smješten je na odličnoj lokaciji tako da ga možete posjetiti sa svih strana, a definitivno je jedna od lokacija koju preporučujemo posjetiti.

Što je kriptodepresija Vranskog jezera

Kriptodepresija jest jezero kojemu je površina vode iznad, a dno udubljenja ispod razine more. Možemo reći da je Vransko jezero krško polje ispunjeno bočatom vodom, a karakteristično je zbog kriptodepresije. Sam park Vransko jezero velik je oko 57km2, a najveći dio pripada upravo Vranskom jezeru čija dubina varira od 2m do 5m.

vransko jezero marina jaksic

Ornitološki rezervat – raskošan rezervat ptica

Osim što je poznato po prirodnoj ljepoti moramo naglasiti da je Vransko jezero jedan od najznačajnijih ornitoloških rezervata, prirodno stanište mnogih ptica. Prema statistikama u Vranskom jezeru zabilježeno je oko 235 vrsta ptica od čega najviše ima ptica močvarica i ptica vodarica. Neke ptice tamo imaju svoje stalno stanište dok ostale ptice služi kao odmorište prilikom selidbe ili zimovalište.

IMG_7317

Kako bi rekli naši ornitolozi prema zapisima otprilike u vrijeme jesenske selidbe na Vranskom jezeru dnevno boravi između 25000 – 200 000 ptica što predstavlja jedninstveno prirodno bogatstvo životinjskog svijeta. Vransko jezero također je vrlo važno močvarno područje i primjer velike bioraznolikosti, netaknuto područje te stanište mnogim pticama koje tamo pronalaze svoje utočište.

Flora i fauna

Bogatstvo Vranskog jezera leži u raznolikosti flore i faune koja obuhvaća; morske i slatkovodne ribe, vodozemace, gmazove, kornjače, mnoge ptice, močvarna staništa, crnogorične šume, razne šikare, alepski bor, hrast crnika, šareni daždevnjak, žuti mukač, gatalinka, obična čančara, brojni kukci, pauci i ostalo.

Više informacija možete pronaći na stranici Vransko jezero.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Šime Strikoman

Facebook Like Button