Idealna oprema za vaš ženski bicikl i vas

Dolaskom toplijeg vremena većina nas odlučit će se na kupovinu bicikla, ali i potrebne opreme za što ugodniju vožnju.
No, svaki bicikl nije dobar za svakog vozača. Važno je odabrati bicikl koji je dobre veličine, ali i stila za onoga tko će ga voziti. Osim pronalaženja pravog bicikla, tu je i širok izbor sofisticirane opreme kako za sam bicikl tako i za onoga tko će ga voziti.

zenski bicikl bicikliranje kalorije vjezbanje

OVDJE saznajte Pet razloga zašto ćete zavoljeti vožnju biciklom

No, prije nego što krenete u potragu upoznajte se opremom koja vam je potrebna za udobnu i što sigurniju vožnju.

Bicikl i kako ga izabrati

Odabir pravog bicikla ovisit će o vašoj veličini, gdje se planirate voziti s biciklom (da li na cesti ili na brdu) i koliko novaca želite uložiti. Kada krećete u kupovinu preporučujemo vam da prije izmjerite svoju visinu, kako bi vam osoblje u trgovini pomoglo pronaći odgovarajuću veličinu okvira.

zenska kaciga za bicikl

Kako odabrati kacigu za bicikl

Kaciga štiti biciklista od ozljeda vezanih uz padove, sudare i slične situacije. Dobro izrađena kaciga izuzetno je važna je zaštitu glave, a osobe koje najčešće ne nose kacige mogu se suočiti s neželjenim situacijama pri eventualnim padovima.

Prije nego što kupite bilo koju kacigu, prvo provjerite da li vam je kaciga udobna i stabilna. Preporučujemo vam da u trgovini odmah isprobate kacigu kako bi vidjeli da li vam odgovara.

Stavite kacigu na glavu i stegnite remen dovoljno da postoji prostor veličine prsta između remena i brade zatim nježno okrećite glavu s lijeve na desnu stranu te gore i dole. Ako vam kaciga odgovara i dobro se osjećate noseći ju, to je kaciga za vas!
Po Hrvatskom zakonu, kacigu moraju nositi svi vozači mlađi od 16 godina.

Kočnice za bicikl

Kvalitetne kočnice su jedna od najvažnije opreme svakog bicikla. Svaki bicikl bi trebao imati dvije neovisne kočnice, prednju i stražnju.

Pri kočenju ručne se kočnice smatraju boljim odabirom jer će vam pomoći da brže zakočite. Također, prisjetite se da vam ručna kočnica omogućava pravilno zaustavljanje u lošim vremenskim uvjetima na cesti, jer imate dovoljno vremena da prosudite kada je vrijeme da zakočite.

biciklist

Najbolja svjetla za vaš bicikl

Biciklist treba imati svjetlo kako bi mogao vidjeti a i kako bi bio viđen. Bicikl treba biti opremljen s tri vrste svjetla, prednjim i zadnjim te dugim svjetlom za noćne vožnje.
Također su obavezni katadiopteri ili takozvane mačje oči, koje trebaju biti smještene na pedalama (bijelo ili žuto mačje svjetlo) i na prednjim i stražnjim kotačima (crvena mačja svjetla).

truba

Zvona ili trube

Biciklistička zvona su dostupna u različitim bojama, oblicima ali i vrstama zvona. Svaki bicikl bi trebao biti opremljen s dovoljno glasnim zvonom kako bi biciklist mogao upozoriti druge bicikliste, pješake i vozače o svojoj prisutnosti i tako izbjeći neugodne situacije.

Reflektirajuće trake

bicikl-1Stavljanje reflektirajućih traka na kacigu i odjeću omogućit će ostalim vozačima da vas lakše vide a time ćete spriječiti potencijalne neugodne situacije. Budite sigurni, kada ih stavljate, da reflektirajuće trake nisu zaklonjene odjećom kada ste na biciklu.

Biciklističke rukavice

Rukavice pružaju bolje držanje volana, prikupljaju znoj i pružaju vam udobnost za vrijeme dužih vožnji. One također drže ruke toplim za vrijeme hladnih dana. Izaberite rukavice koje su udobne na vašim rukama, tako da budete sigurni da neće skliznuti ili stvoriti neugodan osjećaj tijekom vožnje.

Obuća za bicikliranje

Bicikl možete voziti u bilo kojoj ravnoj obući koja obuhvaća cijelo stopalo, a ako koristite tenisice namijenjene za vožnju biciklom ili biciklističke cipele, velike su šanse da smanjite grčeve ili umor tijekom vožnje.

SAVJET VIŠE:
Nikada nemojte voziti bosi ili obućom u kojoj su pete na stopalu slobodne, naprimjer japankama, natikačama i slično.

odjeca za trening trenirke bicikl

Odjeća za vožnju na biciklu

Ako želite maksimalnu sigurnost i prepoznatljivost na cesti, preporučujemo vam da nosite laganu obojenu ili reflektirajuću odjeću i obuću.
Neki proizvođači nude svjetlu i laganu reflektirajuću opremu kao što su to prsluci, ali i dresovi za noćni biciklizam.
U dobro opremljenim dućanima pronaći ćete odjeću koja je namijenjena jačem znojenju, a ujedno je prozračna i zadržava toplinu tijela.

Dobra vožnja je sigurna vožnja!

Facebook Like Button