Trik s palcem otkriva prave tenisice za trčanje

Donosimo vodič kroz koji možete saznati kako ispravno odabrati tenisice za trčanje i koje su najčešće greške pri kupnji tenisica.

Trčanje je posljednjih godina osvojilo mnoge nove poklonike, a i one koji su mu se vratili s velikim zadovoljstvom. Bilo da krećete trčati sami ili u grupi, ono na što treba potrošiti malo energije i vremena je kupiti odgovarajuće tenisice za trčanje.

Rekreativci i sportaši znaju koliko je to važno, a neki od njih su naučili na teži način. Neadekvatne ili premale tenisice izazivaju čitavu paletu nezgoda i ozljeda. Od estetskog problema otpadanja noktiju koje nastaje zbog toga što niste kupili najmanje broj veće tenisice do bolova u koljenima i zglobovima zato što ne odgovaraju stopalu.

trcanje-tenisice-1

Iako je trčanje jeftin sport, u tenisice vrijedi uložiti kako biste nesmetano mogli trenirati. Ako i nemate običaj trošiti oko 600 kuna na obuću razmislite o tome koliko kilometara će u mjesec dana proći gležnjače ili čizme, a koliko tenisice za trčanje.

Saznajte još o trčanju

Prednosti i zamke trčanja sa slušalicama – Trčanje sa slušalicama navika je kao i svaka druga te stvara svojevrsnu psihološku ovisnost
Najpoznatiji svjetski maratoni – Pripremite tenisice za trčanje i posjetite svjetski poznata odredišta u kojima se održava maraton
Berislav Sokač čovjek koji je pokrenuo sebe i Hrvatsku – Kada čovjek shvati da treba pokrenuti sebe da bi pokrenuo svijet oko sebe i da je pozitivna energija
Trčanje zimi – Martonac Dragan Janković donosi vodič za trčanje zimi.
Kako pravilno disati? – Pospješite svoj trening, rekreaciju ili sportsku izvedbu tehnikom pravilnog disanja.
Šuma brendova

Na pitanje da li je doista potrebno kupiti brendirane tenisice, u gotovo svim slučajevima se to preporučuje. Razlog tome je što primjerice Adidas, Nike, Reebok, New Balance, Brooks, Mizuno, Salomon i Saucony doista razmišljaju o trkačima kako bi što uspješnije prodali svoje proizvode i nametnuli se konkurenciji, a samim time ulažu u nove tehnologije.

trkac-tenisice-trcanje-1

To ne znači da ćete obarati rekorde ako odaberete svemirske materijale i raznorazna pojačanja, ali veća je vjerojatnost da ćete u konačnici mnogo bolje proći. Sreća je u tome da se godišnje izbaci gomila novih modela koji nakon što prođe sezona odlaze u ropotarnicu povijesti, odnosno u outlet trgovine gdje im cijena pada za nekoliko stotina kuna.

Signali boli

Odabir modela ovisi o osobnom ukusu; nekim trkačima odgovaraju robusnije tenisice, drugi ih ne vole osjetiti na nogama, ali ono što je svima zajedničko jest da je pri kupnji novih tenisica važno osluškivati svoje kukove, koljena, listove i zglobove.

Osjeti li se nakon nekoliko dana ili tjedana bol koja ne prolazi razlog mogu biti tenisice koje su previše tvrde, mekane ili navode stopalo da gazi na način koji mu nije prirodan.

trcanje-tenisice-2

Motivacija za trčanje

Važno je i kako tenisice izgledaju jer kad padnu kiše ili snijeg one će vas motivirati da izađete iz kuće bez obzira na vremenske uvjete. Stoga odaberite neke u koje se možete zaljubiti, ali osim ljepote važno je i kako se u njima osjećate.

Obujte ih i čvrsto zavežite vezice po cijeloj dužini tako da si ne zaustavite cirkulaciju pa šećite i trčkarajte trgovinom. Stopalo mora biti fiksirano, osobito peta, a prsti moraju imati dovoljno slobode.

Ispružite palac na ruci i izmjerite duljinu od nožnih prstiju do kraja tenisice; toliko otprilike treba biti prostora. Imate li atipično dugačke ili kratke prste na rukama to bi u prijevodu bilo oko 2,5 centimetra.

Test u trgovini

Kod spuštenog stopala, visokog rista, gaženja prema unutra ili prema van mnogi trkači razmišljaju o kupnji specijaliziranih modela tenisica ili uložaka koji će osigurati potrebnu podršku u željenom smjeru.

Ne znate li kako gazite pomoći može računalno snimanje koraka koje neke trgovine omogućuju besplatno, ali brojna istraživanja ukazuju na to da takvi testovi nisu dovoljno precizni.
Najbolji test koji možete napraviti je taj da se uvjerite trčite li u željenim tenisicama s lakoćom ili se mišići pretjerano naprežu.

trcanje-tenisice-3

Bolje dva para nego jedan

Muške cipele ili košulja na ženama mogu izgledati privlačno, ali tenisice za trčanje bi trebalo kupovati u skladu sa spolom. Razlog tome je građa tijela, osobito razlika u širini kukova zbog kojih je i sama izvedba pokreta drukčija.

Korisno je i slušati sezonu jer prozračni materijali ljeti omogućuju stopalu da se ne znoji, samim time se i smanjuje rizik od žuljeva, ali zimi će se noga ohladiti.

Zbog toga se za hladniju sezonu preporučuju nepromočivi materijali poput gore-texa. Trenirate li tri ili više puta tjedno dobro je uložiti u dva para tenisica kako bi se materijal mogao odmoriti i „oporaviti“ do idućeg treninga. Tako ćete im i produljiti vijek, ali ne zauvijek.

Trkac tenisice trcanje

Vijek trajanja

Stručnjaci načelno savjetuju kupovinu novog para između 500 i 800 kilometara, ali to ovisi o brojnim faktorima poput podloge na kojoj se trči, kilogramima i kvaliteti tenisice. Pogled na izgled potplate nije uvijek mjerodavan jer ne otkriva pravo stanje.

Ono što se s materijalom događa u unutrašnjosti, oku je nevidljivo pa želite li biti sigurni obavljaju li tenisice i dalje svoju funkciju bolje se osloniti na osjećaj kod trčanja.

Tenisice za trčanje

Tenisice za trčanje u šumi prilagođene su terenu tako da imaju ripne koje osiguravaju bolje prianjanje za podlogu. Za kamenite staze one su manje, a tenisice prilagođene blatu imaju potplate s većim ripnama. Osim toga, teže su i čvršće kako bi zaštitile od udarca te bile stabilnije.

Facebook Like Button