Ekologija i ptice

Kako uživati u ljepotama ptičjeg svijeta bez štetnih posljedica po naše pernate prijatelje i okoliš?

Promatranje ptica ili birdwatching fascinantan je i opuštajući hobi za koji je potrebno jako malo – dovoljan vam je dobar dalekozor i vodič za prepoznavanje ptica da budete spremni za akciju! No, nakon što ste se konzultirali se sa svojim vodičem o tome kako uočiti i raspoznati vrste ptica koje obitavaju u vašem okolišu i pripremili za svoj prvi promatrački izlet , nemojte da vas entuzijazam ponese toliko da zaboravite na osnovna pravila ponašanja prilikom promatranja ptica. Uvijek imajte na umu – vi ste gost na njihovom terenu, a prema domaćinima se valja odnositi s poštovanjem.

promatranje-ptica

Šutnja je uistinu zlato što se promatranja ptica tiče. Zahvaljujući njihovim istančanim čulima, ptice će biti obaviještene o vašoj prisutnosti još davno prije nego što ste ih uopće ugledali ako proizvodite glasne zvukove, stoga se potrudite hodati što tiše moguće, a ako ste u grupi neka razgovor ne bude glasniji od šapata. Također, parkirajte svoj auto što dalje od mjesta na kojem namjeravate promatrati ptice, te ostavite psa kod kuće. Ptice su prirodno znatiželjne oko ljudi, te ako ste tihi, krećete se mirno i zatvorenih ustiju (otvorena usta signaliziraju da ih želite pojesti) te ne izvodite nagle pokrete, vaši pernati prijatelji bi vam se mogli približiti i obdariti vas svojim prekrasnim pjevom.

promatranje-ptica-1

Iako ste možda znatiželjni istražiti sve izbliza, prije svega poštujte granice ptica, jer zadnje što im treba je uplitanje ljudi da im dodatno zakomplicira živote i poremeti njihov osjetljiv društveni sustav. Ptice se vraćaju na isto mjesto svake godine, stoga ako naštetite njima ili njihovom okolišu više ih nikada nećete vidjeti. Budite osobito obzirni ako naiđete na gnijezdo i/ili ptiće – iako ćete možda teško odolijeti porivu da uzmete slatku, malu ptičicu u ruke, zapamtite da trag ljudskog mirisa može čak navesti roditelje ptice da napuste svoje mlade. Stoga pustite jaja i ptiće na miru te držite se na pristojnoj udaljenosti. A ako želite sve ovjekovječiti fotoaparatom ili kamerom,  izvedite to što tiše i diskretnije moguće (odaberite kameru koja najmanje buči) kako ne biste uznemirili ptice, te svakako izbjegavajte korištenje bljeskalice. Osobit oprez je potreban ako ugledate kakvu rijetku pticu – valja dobro procijeniti ako bi približavanje na bilo koji način ugrozilo ili uznemirilo pticu, te je fotografiranje najbolje izbjegavati.

promatranje-ptica-2

Budite obzirni i prema drugim promatračima ptica oko vas, te poštujte prostor drugih grupa i nemojte ometati pojedince koji su zadubljeni u promatranje. Uvijek je dobro i dijeliti korisne informacije i iskustva, a ako ugledate kakvu zanimljivu pticu na koju želite svratiti pozornost učinite to, naravno, što tiše moguće, šaptajući i signalizirajući rukama. Pazite i da ne zalutate na prostor koji je nečije vlasništvo, te ako želite izbliza promotriti pticu koja se nalazi na nečijem tuđem terenu, obavezno pitajte za dopuštenje. Naravno, briga za okoliš je također obavezna – pazite da  za sobom ne ostavljate nikakve otpatke te lokaciju napustite onakvu kakvom ste ju našli kako bi iskustvo susreta prošlo što ugodnije i za majku zemlju i za ptičji svijet.

Silvia Vidović

Facebook Like Button