Birderski san

Posjetite jezero Nakuru u Keniji – dom za jednu od najvećih populacija plamenaca na planeti.

Plavo nebo, modra voda i ružičasto perje tisuća plamenaca tvore čarobnu sliku u Nacionalnom parku jezera Nakuru u središnjoj Keniji. Riječ je o zaštićenom prostoru oko ovog slanog jezera u Dolini velike rasjekline što se prostire na 1754 metara nadmorske visine.

Jezero Nakuru bogato je algama kojima se hrane ove graciozne ptice dugih nogu, pa se u pojedinim dijelovima godine može opaziti i oko četvrt milijuna jedinki na jednom prostoru. Plamence karakterizira i dug vrat te savijen kljun kojim filtriraju hranu iz vode, dok boja njihovog perja ovisi o prehrani.

Manjak karotinoida u hrani – što je čest slučaj kod prehrane mladih plamenaca ili jedinki u zatočeništvu – rezultirat će bijelim perjem na ptici.

Ekolozi i biolozi upozoravaju da broj ptica na ovom području varira tijekom kišne i sušne sezone, odnosno kad je razina vode preniska ili previsoka. Tijekom sušnih razdoblja povećava se lužnatost vode, što direktno dovodi do smanjenog broja algi, ali i plamenaca. Isto vrijedi i za izrazito kišna razdoblja, kad povećana količina vode utječe na njihovo razmnožavanje.

Tada plamenci s jezera Nakuru sele na druga područja – najčešće na jezero Naivashi, Bogoria i Elementaita.

Promatrači ptica trebaju znati da osim plamenaca, jezero Nakuru predstavlja i jedno od velikih gnjezdilišta velikih pelikana, a tu se može opaziti i velika čaplja, čekićarke, crno-bijeli vodomar te afrički orao ribar.

Više o jezeru Nakuru i njenim životinjskim predstavnicima čitajte na službenim stranicama službe Kenya Wildlife Service.

Facebook Like Button