Norfolkška ptičja pustolovina

Birderi znaju da se na istoku britanskog otoka u svakom dijelu godine može naći barem šezdesetak različitih ptičjih vrsta.

Promatrači ptica biraju Norfolk! Ova engleska pokrajina smjestila se istoku Velike Britanije, okružena Lincolnshireom na zapadu, Camridgeshireom na jugozapadu, Suffolkom na jugu i Sjevernim morem na istoku i sjeveru. Ponosi se s više od četiristotinjak ptičjih vrsta – kako selica tako i stanarica, koje se najvećim dijelom okupljaju oko močvarnog područja poznatog po imenu the Broads kojeg tvori mreža nekoliko rijeka.

U Norfolku zimuju velika jata kratkokljune guske i eja strnjarice, te mali i sivi sokol što dolaze s hladnijih skandinavskih adresa. Zapadni dio pokrajine hranom privlači jata močvarica, na moru se mogu vidjeti plijenori i gnjurci, a u unutrašnjosti imelaši, strnadice i kugare. Sredinom ožujka prvi vjesnici proljeća – lastavice – najavljuju doba migracija i gniježđenja. U Norfolk dolijeću jastrebovi, ćukavice i batokljuni. Svijetu se pokazuje mali djetlić, a iznimno aktivni postaju ševa krunica, vatroglavi kraljić i planinska sjenica.

Travanj i svibanj pak, najbolji su mjeseci za opažanje ptica na ovom prostoru jer se cijeli niz vraća iz Afrike – od kukavica i šivalica do grlica i leganja. I dok će neke tek nakratko predahnuti od dugog putovanja, druge će se zadržati do nove migracije u rujnu. Ako budete iznimno sretni u lipnju ćete možda naići na rijetku vugu, a tijekom ljetnih mjeseci i na dvije vrsta gnjezdarica – eju livadarku i škanjca. Ljubitelji ptica pritom će svakako posjetiti rezervat prirode Holkham na sjeveroistoku Norfolka kojim tradicionalno odzvanja pjev brojnih ugroženih vrsta.

Bez obzira na godišnje doba, vremenske prilike i migracije – Norfolk je jedna od rijetkih engleskih pokrajina u kojoj tijekom cijele godine može vidjeti od 60 do 90 vrsta ptica. Imajte na umu da su turistički kapaciteti ovdje vrlo solidno razvijeni, pa u prirodnim ljepotama možete uživati pješice, na biciklu, u čamcima, jedrilicama ili na organiziranim brodicama. Ma, prava divota.

Točna mjesta za promatranje ptica i datume nadolazećih turističkih tura u Norfolku pronađite na službenim stranicama Bird Toura.

Facebook Like Button