7 najneobičnijih ptica na svijetu koje možete vidjeti i kod nas

Ljepota naše planete ogleda se ponajviše u prirodnim ljepotama i njenim stanovnicima, i ptice su ponajviše one koje opčinjavaju svojim izgledom, raznolikošću, ulogama i ljepotom pjeva ili neobičnog glasanja.
Izabrali smo 7 ptica koje plijene svojim neobičnostima, a saznajte po čemu su baš ove tako posebne.

Samo da znate i to da se Krunasti golub, zelenokrila ara i pet drugih neobičnih ptičjih vrsta može vidjeti u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, a sami procijenite zašto su ove ptice toliko lijepe i toliko drugačije od svih svojih srodnika.

OVDJE pročitajte još nekoliko zanimljivih članaka o pticama

Ekologija i ptice
Promatranje ptica

krunasti_golub

Krunasti golub (Goura victoria)

Najveća živuća vrsta goluba na svijetu potječe iz močvarnih šuma Nove Gvineje, a može težiti više od dva kilograma. Iako je opremljen za let, krunasti golub vrijeme radije provodi na tlu ili među niskim granama, a hrani se voćem, bobicama i sjemenkama.
Karakterizira ga i velika kukuma na vrhu glave koja podsjeća na krunu, i zbog koje je svoje (latinsko) ime dobio po britanskoj kraljici Viktoriji.

Ara chloropterus zelenokrila ara papiga

Zelenokrila ara (Ara chloptera)

Vazdazelene šume Južne Amerike dom su najveće papige na svijetu. Zelenokrila ara gnijezdi se u dupljama drveća i udubinama stijena, a među pticama poznata je i po svojoj monogamnosti.
Naime, sparuje se doživotno s jedinim partnerom, s kojim brine za jaja i mlade što ostaju s roditeljima do druge godine života. Ove su ptice poznate i kao vješti te snažni letači koji mogu postići brzinu od 55 kilometara na sat.

crveni ibis

Crveni ibis (Eudocimus ruber)

Ova elegantna ptica iz visokih planinskih područja Južne Amerike posebna je po svojim dugim nogama i tankom zakrivljenom vratu. Mladunci su po rođenju sive boje, a romantičnu ružičastu nijansu poprimaju zbog ishrane posebnom vrstom račića.

Crveni ibisi su vrlo društvene ptice. Razmnožavaju se i traže hranu u grupama. Teritorijalni su, a svi sukobi između mužjaka rješavaju se određivanjem veličine pojedinaca. Veći, naravno, pobjeđuje u sukobu.

snjezna sova

Snježna sova (Nyctea scandiaca)

U sjevernim polarnim područjima obitavaju snježne sove, koje love danju i noću i tako se izdvajaju od ostatka ove skupine ptica. Hrane se leminzima i miševima, gnijezda grade u snijegu, a od velikih hladnoća štiti ih perje koje im prekriva noge, a katkad i kljun.

Za razliku od gotovo bijelih mužjaka, ženke ove sove mogu se uočiti zbog crnih crtica koje prekriva njihovo snježno perje.

Leucopsar rothschildi

Balijski čvorak (Leucopsar rothschildi)

Endemska ptica iz monsunskih šuma otoka Balija danas je jedna od najugroženijih jedinki na svijetu. Nakon godina ilegalnog hvatanja i prodaje na crnom tržištu, balijski čvorak danas uglavnom živi u zoološkim vrtovima diljem svijeta. Monogamna je vrsta, a gnijezdi se unutar dublji koje su u deblima izdubili djelići na visini od 4 do 10 metara.

africki kljunorozac

Afrički pozemni kljunorožac (Bucorvus leadbeateri)

Savane i polupustinjska područja Afrike dom su ove ptice, prilagođene terestrijalnom načinu života. Riječ je o monogamnoj vrsti sa zanimljivim ritualom udvaranja. Naime, mužjak svoju odabranicu mami hranom – odnosno snubi ju manjim gmazovima ili zečevima.

Afrički pozemni kljunorožac većinu dana provodi u potrazi za hranom koju lovi u skupinama – snažnim kljunom. U zatočeništvu može doživjeti više od 40 godina.

ptica mongolski zdral

Mongolski ždral (Grus vipio)

Plesom protiv stresa moto je ovih elegantnih ptica selica iz istočne Azije. Plesni ritual sastavni je dio njihovog života, kojim smanjuju napetost unutar zajednice, ali i udvaraju svojim odabranicima. Mongolski ždralovi su dnevne ptice koje veći dio dana provode tražeći hranu. Hrane se kukcima, korijenjem biljaka i manjim životinjama, a mogu narasti i do 130 centimetara visine.

*Zoološki vrt grada Zagreba spada među najstarije i najljepše zoo vrtove Europe, te predstavlja pravo mjesto za opažanje rijetkih i neobičnih ptičjih vrsta. Populacija ptica ovdje broji 300 jedinki koje predstavljaju čak 73 vrste iz svih krajeva svijeta.

S obzirom da su zaštita životinja i edukacija dvije važne funkcije Vrta, u maksimirskom parku može se naučiti mnogo stvari o ovim dvonožnim toplokrvnim kralježnjacima – osobito početkom svibnja kada se obilježavaju Svjetski dani ptica selica. Naučimo stoga osnove…

UZ DOPUŠTENJE PRORSUS KOMUNIKACIJA (sve fotografije)
Fotografija čvorka: Brian

Facebook Like Button