Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Zamislite da morate preletjeti više tisuća kilometara da dođete do svog doma, a da pritom ne koristite blagodati zrakoplovne kompanije? Ptice selice pravo su čudo prirode! Pretpostavlja se da svake godine oko 50 milijardi ptica seli iz jednog kraja u drugi u potrazi za hranom i sigurnim utočištem. Ptice iz Srednje Europe, primjerice, zimu provode na jugu Starog kontinenta ili u Sjevernoj Africi, dok dugoprugaši lete na sam jug Crnog kontinenta.

Migracije

Velike migracije ptica nezaobilazan su dio smjene godišnjih doba, pa najveći broj ptica seli u proljeće i jesen. Ipak, seoba se događa svih 365 dana u godini čemu doprinose razlike u brzini ptičje vrste, ruti kojom putuju, klimi i slično. Najveća prijeđena udaljenost, koja je dosad zabilježena zahvaljujući sofisticiranim načinima praćenja ptica, dogodila se 2007. godine, kada je jedna uporna riđa muljača preletjela 11.500 kilometara dug put iz Aljaske do Novog Zelanda bez zaustavljanja!

Maribu

Pravi put ptice ne nalaze zbog korištenja navigacijskih spravica, već zahvaljujući čudesnim mehanizmima majke prirode koje im omogućuju da prate zemljine magnetske silnice, ili se orijentiraju uz pomoć zviježđa na nebu. Uz pomoć ove magije, Klepetan svake godine pronalazi svoju Malenu u Brodskoj Varoši.

Mnogi ne znaju da se ptice selice suočavaju s nizom problemima na svojim dugim putovanjima: od vremenskih neprilika do raznih prepreka koje im stvara čovjek gradeći visoke nebodere, postavljajući dalekovode, antene i elise vjertroelektrana.

UZ DOPUŠTENJE PRORSUS KOMUNIKACIJA (Marabu)

Facebook Like Button