Manu Peru

Ima li većeg birderskog iskušenja od ovog južnoameričkog nacionalnog parka što broji tisuću vrsta ptica?

Pluća našega planeta – Amazonska prašuma – zauzima nevjerojatnih 7 milijuna četvornih kilometara površine u Južnoj Americi, a tek manji dio – oko 10 posto – spada pod državne granice Perua. Unatoč tome, gustoća i bioraznolikost amazonske flore i faune svoj vrhunac doživljava upravo blizu Anda – na mjestu Nacionalnog parka Manu u peruanskoj regiji Cusco.

Ovaj se rezervat prirodne raznolikosti proteže na oko 15 tisuća četvornih kilometara, uz obale rijeke Manu. Ljubiteljima prirodnih ljepota učinit će se kao da su kročili u bajku gdje se gusta vegetacija isprepliće s nekima od najšarolikijih životinja na svijetu. Ovisno o doba godine, ovdje se može spaziti i do 1000 različitih ptica!

Birdere će oduševiti pogled na andskog pijetla (Rupicola Peruvianus) koja se inače smatra i nacionalnom pticom ove južnoameričke države. Riječ je o vrapčarki čije se fizičke karakteristike razlikuju ovisno o spolu. I dok je mužjaka lako spaziti po intenzivno narančastoj krijesti, ženke krasi samozatajno perje smeđe boje.

Ovo je područje i prirodno stanište za različite ptica iz reda tinamuovki, trogona i papigašica – uključujuće i stotine zapanjujućih ara. Odvažite li se na istraživanje Nacionalnog parka Manu spazit ćete i mnoštvo endemskih vrsta patki, čaplji, kržulja, gnjuraca, liski, te velik broj grabežljivica poput andskog kondora. Naletjet ćete na cigansku kukmaču, a nikako ne smijemo zaboraviti ni pticu velikog kljuna – tukana.

Uz bogat svijet ptica, posjetitelji će ovdje opaziti stotinjak vrsta leptira, vretenaca, riba, te dvjestotinjak vrsta sisavaca – uključujući čak 14 vrsta majmuna! Dakako, prepustiti se možete i bogatoj flori koja obuhvaća 20 tisuća različitog bilja što većim dijelom pripada tropskoj kišnoj šumi.

Spremni ste za pustolovinu života? Više informacija o Manu Peru Wildlife Centre pronađite na službenim stranicama.

Facebook Like Button