Promatranje ptica ili birdwatching – ima li išta dosadnije?

Ima li išta dosadnije od gledanja odnosno promatranja ptica, pitaju se mnogi? Ako ste si postavili ovo pitanje više puta, obavezno pročitajte ovaj članak…

Promatranje ptica ili birdwatching rekreacijska je aktivnost koja podrazumijeva opažanje različitih ornitoloških vrsta u njihovom prirodnom staništu golim okom ili uz pomoć dalekozora.
Promatrači ptica (eng. birderi) upućeni su ornitološki znalci, koji prepoznaju stotine ptičjih vrsta vidom ili čak sluhom – prema pjevu ptice.

Mislite da to i nije neko postignuće? Pokušajte naglas nabrojiti (imenom i prezimenom) ljude s kojima ste išli u srednju školu ili na fakultet! Kako vam ide? :)

promatranje_ptica

Na svijetu ima tisuće vrsta ovih dvonožnih toplokrvnih kralježnjaka, što pustolovinu promatranja i proučavanja čini iznimno zahtjevnom.

Pritom valja znati da vješti promatrači ne pamte samo ime, izgled i pjev pojedine ptice, već i specifičnosti određenog staništa, utjecaj klimatoloških promjena na njihove migracijske navike i slične podatke. Ta se znanja pak koriste da budu na pravom mjestu u pravo vrijeme za opažanje određene vrste!

Birdwatching kao aktivnost vuče svoje korijene iz 19. stoljeća, kada su britanski plemići i biolozi provodili vrijeme u prirodi  kako bi zabilježili što veći broj ptica, katalogizirali ih te spriječili istrebljivanje ugroženih vrsta.

S vremenom se promatranje ptica proširilo na sve kontinente i među razne skupine, pa se danas time bavi čak desetak milijuna ljudi. Štoviše, ono je s godinama preraslo i u neformalno natjecanje po imenu Big Year (Velika godina) što se odvija u Sjevernoj Americi, a prema kojem je snimljen i istoimeni film.

OVDJE otkrijte koji je birderski san svakog promatrača ptica

promatranje ptica sport natjecanje bird watching

Sudionici ovog natjecanje tijekom jedne kalendarske godine putuju sjevernoameričkim kontinentom i traže ptičje vrste – što neobičnije, to bolje – a pobjednik je onaj promatrač koji 31. prosinca „prijavi“  najveći broj viđenih ptica. S obzirom da promatrači nisu obavezni fotoaparatom ili kamerom snimiti sve viđene pripadnike ptičjeg svijeta – snažan moralni kod sprečava ih da krivotvore završne podatke.

Ako ste se zainteresirali za ovaj sport, odnosno birdwatching, OVDJE ćete pronaći sve potrebno oko opreme za birdere

“Profesionalno” promatranje ptica nije jeftin sport jer podrazumijeva korištenje određene (skupe) opreme, a uključuje i brojne troškove putovanja te smještaja. Rekorder ovog neformalnog natjecanja jest Sandy Komito, koji je 1998. godine proputovao oko 150 tisuća kilometara kako bi opazio čak 748 različitih vrsta ptica.

Facebook Like Button