Obišli smo jezero Zmajevo oko – predivni prirodni fenomen Hrvatske

Znate li što je Zmajevo oko? Jeste li ga ikada vidjeli? Riječ je o prirodnom fenomenu, odnosno morskom jezeru.

Na poluotoku Gradina nedaleko Rogoznice nalazi se jezero s najvećom dubinom od oko 15 metara

Ono što jezero Zmajevo oko razlikuje od drugih su posebna fizikalna i kemijska svojstva.

Naime, iako jezero površinski gledano nije u doticaju s morem, ono sadrži i morsku vodu.
Osim što se osjećaju morske mijene, dolazi i do izmjene vode kroz pukotine u vapnencu, a rubne stijene na dijelovima visoke su i više od dvadeset metara.

zmajevo-oko-01

Kako je nastalo jezero Zmajevo oko

Vjeruje se da je jezero nastalo urušavanjem stropa špilje koje je nakon posljednjeg ledenog doba ispunjeno morskom vodom. U jezeru dolazi do raznih prirodnih promjena, raslojavanja vodenog stupca i pojave sumporovodika.

Zbog prekrasnog okoliša koji okružuje jezero, flore, faune i njegove specifičnosti, neki ga uspoređuju s norveškim fjordom Framvaren ili pak Crnim morem i jezerom Pavin u Francuskoj.

Iako je jezero bogato životom, pri dubini od oko 10 metara počinje sloj bez kisika na kojem nema života. Upravo taj sloj se 1942. i 1997. godine proširio na cijelo jezero pri čemu je došlo do prevrtanja vodenog stupca i oslobađanja velike količine elementarnog sumpora što je uzrokovalo veliki pomor riba i drugih organizama.

Ista se situacija dogodila i 2011. godine, ali se zbog prilagodbe organizama na ove ekstremne uvjete flora i fauna kroz neko vrijeme sama obnovila.

zmajevo-oko-03

Zmajevo oko

Baš kao što se boja ljudskog oka tijekom života mijenja, tako se mijenja i boja Zmajeva oka.

Na samoj površini boja vode je plavo zelena. Kako se ide dublje, tako i boja postaje žuto zelena. Pri dubini od oko 10 metara boja vode postaje roskasto ljubičasta radi velikog broja sumpornih bakterija.

Pri samom dnu boja se mijenja iz maslinaste i sive u tamno smeđu, a zbog miješenja slojeva dolazi i do miješanja boja vidljivih na površini, što domaći ljudi nazivaju „buđenjem zmaja“.

zmajevo-oko-02

Legende vezane uz jezero

Uz ovo je jezero vezan i nemali broj legendi.

Samo jedna od njih, ujedno i najpoznatija je legenda koja govori o braći koja su imala plodno polje na kojem su zajedno radili i sve pravedno dijelili.

Najednom, jedan od braće je oslijepio pa je upozorio da ga se ne smije zakinuti pri diobi jer će doći zmaj, a polje će potonuti. Kako se brat oglušio i učinio upravo to na što ga je brat upozorio, došao je zmaj i progutao polje i varalicu.

zmajevo-oko-05

Naravno, postoji nekoliko različitih verzija ove legende. Jedna od verzija govori kako je polje radi prevare postalo jezero, druga govori kako je tu ipak bio i zmaj, dok treća govori kako je zmaj svake godine uzimao najljepšu djevojku i najdeblju ovcu iz sela kao žrtvu jer je čuvao stanovnike od pljačkaša i osvajača.

Bilo je tako sve dok se jednog dana mladi junak nije zaljubio u mladu koja je trebala biti ubijena i izazvao zmaja na dvoboj. Uz pomoć koplja on je ranio zmaja koji si je na kraju sam iskopao oči. Jedno je oko bacio dalje od Mljeta, dok mu je drugo ispalo i istopilo kamen koje je ispunilo more. Vjeruje se da je tako i samo jezero dobilo naziv Zmajevo oko.

zmajevo-oko-06

Ljubitelji znanstvene fantastike vjeruju da se na dnu jezera nalazi svemirski brod, neki vjeruju da je dolje meteor, dok treći tvrde da još i danas na dnu spava zmaj koji se s vremena na vrijeme probudi, zajedno s vješticama koje se skupljaju za vrijeme punog mjeseca.

Što god od toga bilo, nema druge nego da se spremite put Rogoznice i sami otkrijete ljepotu, čari i tajne ovog prirodnog fenomena na našoj obali.

Rogoznica

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Mia Cvitković

Facebook Like Button