Nakrivljena šuma misteriozno čudo u Poljskoj

Da li ste čuli ili možda vidjeli ovaj prirodni misterij skriven u Poljskoj.

Šuma kao iz bajke, u istom trenutku je inspirativna kao što je i bizarna.

Oko 400 nakrivljenih borova smjestilo se u sjeverozapadnoj Poljskoj te čine prirodni misterij koji nitko ne može razriješiti. Nitko zapravo ne zna kako su ova stabla u malom kutu Poljske narasle na ovaj način. Spekulacija ima mnogo, ali nitko nema točan odgovor.

Skup nakrivljenih stabala zasađena su davne 1930. godine. Svih 400 stabla raste u smjeru od 90 stupnjeva te su sva stabla, bez iznimke, savijana u istom smjeru, prema sjeveru. Šuma je također poznata kao i Gryfino šuma, koja daje dojam kao da ulazite u neku čarobnu zemlju. Smatra se da su mlada stabla rasla i oblikovala se nekih sedam do deset godina, nakon čega su se počela okretati prema nebu i nastavile su svoj rast.

Tu se postavlja važno pitanje. Što se događalo tijekom tih desetak godina, da su stabla savijana u istom smjeru? Rezultat njihove zakrivljenosti može biti rezultat prirodnog pritiska tla, neke bolesti stabla, snijega ili dostupnosti svjetla. Međutim, vjeruje se da je na njihov rast utjecala ljudska ruka, kako bi se gradili različiti namještaji ili trupovi od čamca. No, izbijanjem drugog svjetskog rata prekidaju se planovi ljudskog utjecaja te na nastavak rasta stabla utječe priroda.

Danas je ovaj prirodni fenomen veliki misterij za istraživače i idealna je destinacije za objašnjavanje znanstvenih čuda i mutacije. Kakav god da je razlog njihovog nastanka, danas je Nakrivljena šuma u Poljskoj još jedno odredište za turiste koji dolaze svjedočiti prirodnom misteriju.

Nikada nećemo u potpunosti razumjeti prirodni svijet no rado ćemo učiniti sve kako bismo istražili prirodne fenomene i misterije. Jer, što bi život bio bez imalo misterija?

Autorica: Azra Terzić
Izvor fotografija: Foter/uz dopuštenje Anwar Nillufary

Facebook Like Button