Plaza Sur jedan od najmanjih a najzanimljivijih otoka svijeta

Ako ćete se u skoroj budućnosti pripremati na putovanje kroz Galapagos i ne posjetite Plaza Sur, učinili biste veliku pogrešku.

morski

Smješten oko pola milje na sjeveroistočnoj obali Santa Cruza, zapadno od kontinentalnog Ekvadora, Plaza Sur je samo jedan od otočića koji je otvoren za posjetitelje.

Taj otočić je izuzetan, jer nije formiran kao djelo vulkanske aktivnosti već kao uzdignuće morskog dna što ga čini dodatno zanimljivijim.

Dugačak samo oko jedan kilometar i širok možda oko 800 metara, Plaza Sur se ponosi sa iznenađujuće brojnom vegetacijom i životinjskim svijetom.

goul

Kada siđete na otok, prvu stvar koju ćete primijetiti je vegetacija

Ovo je jedan od otoka sa stablima veličine plodova kaktusa.

plazasur3

Ovo maleno stablo iz svoje kore rađa plodove u obliku sivih bodlji, veličine oko tri centimetra.
Spektakularan je događaj vidjeti čvrste, ružičaste iguane koje stoje na svojim zadnjim nogama i sa zadovoljstvom žvaču upravo ove biljke koje se čine kao njihov najbolji desert.

Uz ostali životinjski svijet otok Plaza Sur je poznat kao dom za više od tisuću morskih lavova.

plazasur1

Dok sa oduševljenjem promatrate plitku vodu, biti ćete zasigurno primjećeni kod male morskih lavova, koji se vole kupati upravo u plićoj vodi i tako imati bolji pogled na okolinu.
Odrasli morski lavovi su oprezniji, naime majke obično ostaju iza mladunaca tako pazeći na njih, dok mužjaci daju upozorenje svakom onom za kojeg smatraju da se približio previše blizu njegovoj obitelji.

Ovo malo ali bogato mjesto predstavlja i jedan od otoka koji je pošteđen nekontroliranih ljudskih zamisli i loših aktivnosti. Stoga ovdje posjetitelji uživaju u svakom provedenom trenutku.

iguaana plaza sur

Svakome tko je bio na ovom dijeliću zemaljskog raja ostati će u sjećanju predivan i zanimljiv prirodni i životinjski svijet. A za sve koji tamo nisu bili donosimo prekrasnu galeriju slika koja će barem na tren približiti čari ovog otoka.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button