Svjetska čuda za koja možda niste znali

Svi smo čuli za poznatih 7 svjetskih čuda, ali postoje razna vrhunska dostignuća, bilo da ih stvorila priroda ili ljudska ruka, koja naprosto oduševljavaju sva naša čula.
UNESCO svake godine proglašava i imenuje nova kulturna i prirodna čudesa na svoj Popis svjetske baštine od izuzetne univerzalne vrijednosti.

To je izvrstan način za podizanje svijesti o očuvanju mjesta važnih za čovječanstvo, ali ujedno i za sve one koji žele saznati za fascinantna mjesta na našem planetu koja privlače ljudsku pozornost i divljenje.

Šest svjetskih čuda koja će zaokupiti vašu pažnju

Pogledajte 6, možda nekima manje poznatih mjesta, impresivna čuda koje smo izabrali kao mjesta spektakularne ljepote i vrijednosti.

palau tihi ocean zastita UNESCO

Stjenoviti otoci, Južna Laguna, Palau

Palau je je jedna od najmanjih država na svijetu koju krasi nevjerojatna ljepota prirodnih bisera koji oduševljavaju. Ova otočna država u Tihom oceanu, južno od Filipina, bogata je specifičnim otočjem i prekrasnim lagunama ne naseljenoga vapnenca i eruptivnih otočića od kojih su neki silno simpatični jer podsjećaju na gljive.

palau laguna  juzno od filipina tihi ocean

Stjenoviti otoci predstavljaju najveću svjetsku zbirku morskih jezera a grebeni broje više od 385 vrsta koralja. Ljudski tragovi sežu unatrag više od 3000 godina, a sela, makar su napuštena zbog klimatskih promijena, predstavljaju atrakciju za pamćenje.

IZDVOJENO: Palao je jedina zemlja na svijetu koja u svoj zakon ugradila Zakletvu koja se mora položiti i primijenjivati pri ulasku u zemlju, ali je provode i stanovnici otočja. Zakletva se naime odnosi na čuvanje okoliša, ne nenošenje ničega iz prirodnih resursa s otočja. Da se stanovnici Palalua ne šale govori i izuzetno visoka novčana kazna za svakog prekršitelja Zakletve o očuvanju eko sustava ove redivne zemlje.

Margravial Operna kuca kazaliste bavarska njemacka
fotografija službena stranica Facebook Markgräfliches Opernhaus Bayreuth

Barokna Margravial Opera, njemački grad Bayreuth u Bavarskoj

Fantastičan primjer njemačkog baroka operna je kuća Margravial u Njemačkoj, u gradu Bayreuthu, s čak 500 sjedala, a naručila ju je markgrofica Wilhelmina, supruga markgrofa od Brandenburg-Beyreutha, Fredericka, sredinom 1700. godine.

Ovu raskošno lijepu opernu kuću, remek djelo barokne arhitekture, dizajnirao je arhitekt Giuseppe Galli Bibiena koji je osmislio i dekorativna ukrasna platna.
Margravial Opera sagrađena je od drvene građe koju krasi, i dan dana očuvan, 25 metara dug drveni krov.

chad

Jezera Ounianga – plutajući valovi u pustinji, Chad u Africi

Slana i slatkovodna jezera raspršila su se u ovom dijelu Sahare na dramatičan način. Izuzetno visoka razina soli u vodi, te duboko plava i smaragdno zelena boja jezera koju imaju zahvaljujući algama, nastala su od podzemnih voda na površini od 628 km². Ovaj nevjerojatno lijep prirodni pustinjski dragulj, krajolik u kombinaciji pjeskovitih dina i jezera stvaraju raskošnu sliku boja i oblika. Jezera Ounianga sastoje se od 18 jezera i razlikuju se po dubini, boji te po različitosti u samom kemijskom sastavu.

bahrain perzijski zaljev

Bahrein biser Perzijskog zaljeva

Kraljevina Bahrein otočna je država Perzijskog zaljeva koja je nekoć, prije nego su otkrili crno zlato naftu, bili sakupljači najljepših morskih bisera.
Bahrein je otočje koje se sastoji od čak 33 otoka od toga otok Bahrein i još 32 manja otočića od kojih su najveća dva po imenu Havar i Muharak.

bahrain stara utvrda tvrdava

Ono što čini ovu zemlju jedinstveno je arheološki lokalitet i utvrda Qal’at Bu Mahir, poznata i kao Portugalska utvrda koja osvaja svojom ljepotom. Sastoji se od humka, oko utvrđenog naselja, kojeg su kontinuirano obnavljali njegovi stanovnici od 2300. pr. Kr. pa sve do 18. stoljeća. Ovaj dio Bahreina bio je prijestolnica drevne kulture Dilmun iz davne 2200. pr. Kr., a na humcima se pronalaze i ostali ostaci i slojevi ljudskih naselja.

Na vrhu humka nalazi se impozantna Portugalska utvrda iz 16. stoljeća, a Portugalcima je ova utvrda bila prometna postaja na trgovačkom putu iz Perzijskog zaljeva od 1521. do 1602. godine.

svjetsko cudo zapadna gata Indija

Zapadna Gata, Indija

“Stari kao planina” – savršeno opisuje Zapadnu Gatu, planinski lanac koja daje poznatoj Himalaji mladoliki izgled. Tropski ekosustav ovdje je pod utjecajem monsuna u sezoni, a toplina i stalna vlaga čini izvrsnu podršku za mnoge endemske vrste. Zapadna Gata jedan od najboljih primjera monsunskog sustava na planeti stoga šume u tom području uključuju neke od predstavnika neekvatornih tropskih zimzelenih šuma koje su dom za oko 325 vrsta globalno ugrožene flore i faune što predstavlja jedinstveni prirodni fenomen na Zemlji.

Camaroon

Nacionalni parkovi Trodržavna Sangha (Sangha Trinational) pozicionirani kroz Kamerun, Srednjoafričku Republiku, i Republiku Kongo

Netaknute divljine u nacionalnim parkovima tropske Afrike protežu su se skroz kroz teritorij triju država od Kameruna, Srednjoafričke Republike i Republike Kongo.

Ovaj fascinantni rezervoat flore i faune mnogih ugroženih vrsta slonova, gorila, čimpanza, divovskih riječnih takozvanih tigar riba grabežljivica i krokodila ukupno pokriva više od 1.850.000 hektara površine jedinstvenog prirodnog eko sustava.
Vode su ovdje prepune riba i krokodila, dok su na kopnu slonovi, gorile i čimpanze koje lutaju šumama zajedno s još mnogim afričkim ugroženim vrstama.

Zbog svega toga ovi su parkovi područja upisana na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Africi kao najveće zaštićeno područje na mjestu druge po veličini tropske šume na svijetu. Neki dijelovi ove goleme tropske šume su još uvijek neistraženi i u njemu žive nomadska plemena na još uvijek njima svojstven način.

gorile nacionalni park srednjoafricka republika UNESCO

Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button