Otočje Socotra

Izolirano otočje Socotra smješteno je u Indijskom oceanu te iako je po svom geografskom položaju otočje bliže afričkom kontinentu i državi Somaliji ono svjedeno pripada čak 350 kilometara udaljenom Jemenu koji je smješten na arapskom poluotoku. Od 2008. godine otok Socotra uvršten je u UNESCO popis svjetske baštine. Većina otoka, skoro 70% površine, zauzima nacionalni park i unatoč svojoj izoliranosti prvi tragovi naselja na otoku sežu u drugo stoljeće naše ere. Današnji stanovnici uglavnom se bave ribarenjem, uzgojem koza i datulja.

socotra-2

socotra-7

socotra-3

Otok Socotra

Otok Socotra dugačak je oko 130 kilometara a krajolik mu je očaravajuć. Uglavnom se sastoji od uskih ravnih obala, pustinjskih dolina, vapnenačkih brežuljaka te granitnih planina visine preko 1200 metara. Pećine su još jedna posebnost koje ovaj krajolik nudi a na obalama su još uvijek mogu vidjeti nasukane olupine brodova. Klima je tropska s malom količinom oborina a tijekom trajanja monsuna ovaj otok je praktički nepristupačan zbog velikih valova.

socotra-6

Endemske vrste

Usred izoliranosti otoka, te surovih vremenskih prilika otok je najpoznatiji po velikom broju biljaka koje obitavaju samo na ovom području. Mnoge od njih smatraju se ostatcima prastarih organizama koje nemaju suvremene rođake a osim biljnih vrsta na otočju se pronalaze i endemski primjerci životinjskih organizama, posebice ptica i guštera. Znanstvenici su pronašli preko 700 endemskih vrsta što ovo područje stavlja uz bok mnogo poznatijih otočja Hawaii i Galapagosa po raznovrsnosti života. Koraljni greben koji se nalazi u blizini otočja također obiluje endemskim vrstama riba.

socotra-1

Među najpoznatije biljke spada drvo zmajeva krv. Drvo ima karakteristični oblik, koji podsjeća na gljivu a ime je dobilo zbog svojeg grimizno crvenog soka koji posjeduje ljekovita svojstva. Stanovnici smolu i sok ovog drveta koriste prilikom bojanja tkanina, izrade mirisa i bojanja drva. Zbog vjerovanja da se radi o zmajevoj krvi smola se koristila u magičnim obredima.

socotra-5

Osim zmajeve krvi među poznatije neobične biljke uvrštavaju se pustinjska ruža poznatija pod imenom drvo Boca koja u svom stablu zadržava velike količine tekućine i svakao treba spomenuti neobično drvo krastavca.

socotra-4

Izdvojeno:

Prema legendi na otoku se nekoć nalazio rajski vrt
Na ovom području ima jako malo cesta jer se one smatraju glavnim onečišćivačima zraka
Sovjetski savez je tijekom hladnog rata na otoku imao svoju vojnu bazu

Autor: Borna Marić
Fotografije: Maria Victoria Rodriguez, Gerry & Bonni, Rod Waddington

Facebook Like Button