Galapagos otok kornjača koji oplahuje Tihi ocean

Postoji otočje u Tihom oceanu koje je u svijetu vjerojatno najpoznatije po kornjačama.

Ono ne samo da je poznato po Velikoj kornjači, već nosi i njezino ime. Riječ je o otočju Galapagos, oko 1000 kilometara udaljenom od Ekvadora. Pomorski je rezervat, obiluje endemskim vrstama, a nalazi se i na UNESCO – vom popisu zaštićene svjetske baštine. Neki ga vole nazivati “muzejem evolucije”, a vjeruje se da je bio i inspiracija za Darwinovu knjigu “Podrijetlo vrsta”.

Galapagos otočje je vulkanskog podrijetla, sastoji se od više desetaka otoka, otočića i hridi, od kojih su najveći i najpoznatiji Isabella, Santa Cruz, San Cristobal, Santiago i mnogi drugi.
Isabella je otok koji svojim izgledom podsjeća na morskog konjica, zauzima površinu nešto veću od 4500 km², a ime je dobio po kraljici Isabelli. Presijeca ga ekvator, dom je brojnih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih valja istaknuti kornjače, pelikane, albatrosa, iguane i pingvine. Posebno valja istaknuti da je Galapagos otočje jedino mjesto na svijetu na kojem žive pingvini u prirodnom okružju na sjevernoj hemisferi. Ovi pingvini poznati su po tome što su dosta mali, a najviše ih se može pronaći na najvećem otoku Isabelli.

galapagos-1

Na Galapagos otočju živi oko 25.000 stanovnika i to u gradovima Puerto Ayora, San Cristobal Santa Cruz i dr. Stanovništvo se većinom bavi turizmom koji je glavni pokretač gospodarskog rasta, a naravno, živi se i od poljoprivrede i mora, odnosno od ribe. Valja reći kako je ovo otočje specifično po bogatstvu podvodnog svijeta i broju vrsta koje se mogu pronaći samo ovdje i nigdje drugdje na planetu. Na Galapagosu se mogu pronaći i morski lavovi, delfini i kitovi, ali i brojne vrste ptica.

galapagos-2

Ovo je otočje pomorski rezervat i nacionalni park stoga veliku pažnju posvećuju upravo očuvanju prirode. Upravo iz tog razloga i turizam na otoku usmjeren je u ka tome.
Ono što svakako treba iskusiti na otoku to je ronjenje na kojem se može upoznati s dijelom ovog velikog bogatstva. Politički i administrativno gledano otočje Galapagos je pokrajina Ekvadora.

Gastronomija
Na otoku se uzgajaju agrumi i kava, a po čemu bi drugome bio poznat nego po morskoj hrani. Osim riba i škampi, njihova kuhinja obiluje povrćem i voćem. Svakako valja probati riblju juhu, marinirane škampe i egzotično voće.

galapagos-3

Što posjetiti

Sierra Negra
Kao što samo ime govori, Sierra Negra je crna zemlja, odnosno vulkan na otoku Isabella. Jedan je od najaktivnijih vulkana na otočju, a posljednji je put eruptirao 2005. godine. Ovo područje privlači brojne turiste, a dom je i brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

galapagos-5

Plaže
Ljubitelji mora svakako moraju posjetiti neku od plaža kojih na ovom otoku zaista ne nedostaje. Najpoznatije su plaže na otoku Santa Cruz, a neke od njih pogodne su i za surfanje. Romantičarima se preporučuje prošetati do “tunela beskrajne ljubavi”, prolaza kroz koji je prolazila lava, a poznat je po otvoru u obliku srca po kojem je i dobio ime.

Zašto ne biste volontirali
Kako je ovo jedan sasvim poseban i po svemu neobičan otok, možete ga posjetiti s namjerom da volontirate za neku od organizacija te na taj način pomognete očuvanju ovog posebnog mjesta. Samo jedno od mjesta koje traži volontere je Galapagos nacionalni park.

galapagos-4

Izdvojeno

> Galapagos je jedno od rijetkih mjesta za koje nije potrebna posebna pozivnica ili velika količina turističkih atrakcija. Ovo je otočje atrakcija samo po sebi. Prirodno bogatstvo i netaknuta priroda najbolja su pozivnica za sve ljubitelje prirode, ali i putovanja.

galapagos-6

Korisne informacije

Službeni jezik: španjolski
Valuta: američki dolar (USD)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom; aerodromi na San Cristobalu ili otoku Baltra
Viza: nije potrebna, pri ulasku je potrebno platiti oko 100 dolara za odraslu osobu za ulazak u nacionalni park, za djecu je cijena upola manja
Kada putovati: tijekom cijele godine, najveće gužve su od lipnja do rujna
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Finch Bay Eco Hotel ili Royal Palm Hotel
Restorani: La Garrapata ili Rincon del Alma

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije:
Derek Keats
blinking idiot
5of7
Nicolas de Camaret
Sophie Robson
Paul Krawczuk
Arnie Papp

Facebook Like Button