Maui otok Havaja na kojem spava najveći svjetski vulkan

Znate li gdje se nalazi otok Maui? Ako vam kažemo da je to drugi po veličini najveći otok Havaja sigurno će vam biti lakše locirati ga na karti.

Na njemu se nalazi najveći svjetski vulkan koji spava, a zove se Haleakala. To je ujedno i nacionalni park s brojnim rijetkim pticama i prekrasnim krajolikom i zalaskom sunca koji oduzima dah. Ovaj je otok poznat kao “otok dolina”, a osim po vodopadima poznat je i po bambusovoj šumi.

haleakala

Maui je od Honolulua udaljen nešto više od 165 kilometara, od Meksika oko 5500 kilometara, a od Aljaske oko 4800 kilometara. Na njemu živi oko 140.000 stanovnika i to na površini od oko 1800 km². Stanovništvo se većinom bavi turizmom, a ljude osim prirode i prekrasnih plaža privlače aktivnosti na vodi poput surfanja, ronjenja i slično.

maui-3

Što se tiče hrane, slično kao na Havajima, jedu se riba, plodovi mora, voće i povrće na razne načine, ali i govedina i svinjetina. Uz to ćete dobiti koktel od kokosa i ruma ili pak bezalkoholno piće napravljeno od svježe iscijeđenog voća.

maui-5

Što posjetiti

Polja ananasa
Jeste li ikada vidjeli kako i gdje raste ananas? Ovo vam je idealna prilika jer na otoku Mauiu imaju razne aranžmane koji uključuju razgledavanje plantaže ananasa. Kako se bere i za što se sve koristi otkrit će vam baš tamo, a prije povratka u hotel, sigurno će Vam ponuditi malo ovog ukusnog voća, bilo u hrani ili u piću.

Put za Hanu
Grijeh je doći na Maui, a ne proći famozni put Hane. Preporučuje se iznajmljivanje auta kako biste bili slobodni zastati po želji, a putem će vam pažnju privlačiti vodopadi, prekrasna priroda, zelenilo i šume bambusa. Uzmite si vremena, zastanite i uživajte u pogledu i prirodi.

maui-2

Polje lavande
Ljubiteljima lavande preporučujemo posjetiti Ali’i Kula polje lavande. Iako lavanda ovdje nije izvorna biljka, ona se izvrsno prilagodila uvjetima pa ova polja privlače brojne znatiželjnike i turiste. Možete doći s organiziranim grupama ili pak u vlastitom aranžmanu, šetati poljima, pratiti procese ili pak poput malih istraživača otkrivati tajne.

maui-lavanda

Lahaina
Ovaj gradić poznat je po brojnim restoranima, dućančićima, surfanju, ali i po tome što je nekada bio glavni grad Havaja. U njemu posjetite neki od restorana, odmorite na plaži uz šum valova, otiđite u romantičnu šetnju ili pak u noćni život.

maui smještaj

Kitovi
Maui je jedno od rijetkih mjesta na kojima možete promatrati kitove na slobodi. Čisto i mirno more i dobra vidljivost zaslužni su da se na otoku organiziraju razne ture. Velik broj tura polazi upravo iz Lahaine pa nakon šetnje i doručka možete na izlet koji će Vam se zasigurno urezati u pamćenje.

maui-4

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski i havajski jezik
Religija: kršćanstvo
Valuta: američki dolar (USD)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – Kahului Airport
Viza: potrebna (http://zagreb.usembassy.gov/)
Kada putovati: od lipnja do rujna
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Four Seasons ili Hyatt Regency Maui Resort and Spa
Restorani: Mama’s Fish House ili Star Noodle

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Alex Ulanov, JoshBerglund19, Aussie Assault, Thomas Baeslack, Tony Faiola, Olga Caprotti, Jirka Matousek

Facebook Like Button