Mauricijus sjajan izbor za bijeg od hladnih dana

Otok Mauricijus glasi kao iznimno popularna i više nego poželjna destinacija puna raskošnih doživljaja u netaknutoj prirodi.

Mauricijus rajski otok bijelog pijeska i azurnog plavetnila

No kada pogledamo gdje se točno nalazi Mauricijus na karti svijeta doživimo iznenađenje ugledavši malenu točkicu blizu istočne obale Afrike koja je u odnosu na taj kontinent, a i u odnosu na susjedni otok Madagaskar.

Mauricijus se nalazi u zagrljaju Indijskog oceana toliko izgleda malen da je tim veće iznenađenje kada dolaskom na njega shvatite da obiluje veličanstvenom prirodom, izuzetnim životinjskim svijetom i prirodnim atrakcijama koje osvajaju.

Svakog putnika ovaj rajski otok osvojit će i kulturnom raznolikošću te bojama i mirisima koji se pamte zauvijek.

Zašto je maleni otočić Mauricijus proglašen rajem saznajte iz naše putopisne reportaže

Oko 900 km istočno od Madagaskara smjestila se jedna od najrazvijenijih zemalja Afrike, otočna država Mauricijus koja s Reunionom i Rodriguesom čini Maskarenske otoke nastale vulkanskim djelovanjem.

Prvi put su ga posjetili Portugalci na početku 16. stoljeća, a naseljen je nešto više od sto godina kasnije, kad su došli Nizozemci. Nakon toga su Mauricijusom zavladali Britanci pa potom Francuzi, a 1968. ovaj komadić raja u Indijskom oceanu postao je nezavisna republika.

Danas na otoku živi najviše Indijaca pa zatim Kreola, Kineza i najmanje Francuza, a govori se engleski i francuski, kao i kreolski. Posjetitelje iz cijelog svijeta privlače prekrasne plaže od bijelog pijeska i azurni ocean, kao i vrlo ugodna klima. Mauricijus je omiljena destinacija za medeni mjesec ili romantični odmor.

Gozba za sva osjetila

Pogled na horizont i uživanje u šetnjama po bijelom pijesku ili ispijanje koktela s pogledom na jedan od najljepših zalazaka sunca iskustvo je koje vječno ostaje urezano u pamćenje. Čarobni otok nudi bezbrojne mogućnosti za stvaranje uspomena koje se ne zaboravljaju, zahvaljujući prirodi od koje zastaje dah, ali i bezbrojnih mogućnosti koje nude resorti i hoteli podređeni čistom hedonizmu.

Odaberite jedan od top 3 resorta na Mauricijusu za medeni mjesec, obiteljski ili aktivni odmor.

Upoznavanje s vrhunskom gastronomijom, istraživanje urbanih dijelova otoka, kao i netaknutih kutaka melem je za sva osjetila. Prepustite li se Mauricijusu, sigurno je da će vas razmaziti i omogućiti pravi odmor za duh i tijelo.

Mauricijus je idealna destinacija za obiteljski odmor s djecom jer osim raznovrsnih mogućnosti smještaja koji omogućuje raznolike sadržaje za mališane, najmlađi će zasigurno uživati i u promatranju kitova, divovskih kornjača te biljnog svijeta kakav se ne može vidjeti nigdje drugdje na svijetu.

Žila kucavica

Port Louis je glavni i najveći grad Mauricijusa, kaleidoskop različitih kultura u kojem se izmjenjuju utjecaji Indije, Afrike, Europe, Kine i Bliskog istoka.

Iako ima puno drugih mjesta na otoku na kojima vrijedi potražiti smještaj s pogledom na prekrasne plaže i Indijski ocean, nikako nemojte propustiti šetnju žilom kucavicom otoka, užurbanim ulicama i labirintima četvrti u kojima dominiraju različite etničke karakteristike, kao i razgledati kolonijalnu arhitekturu.

Glavna atrakcija je mali, ali ponosit Prirodoslovni muzej u kojem se može naučiti više o izumrloj ptici dodo koja stoji i u grbu Mauricijusa te predstavlja njezin zaštitni znak, kao i drugim endemskim vrstama. Vrijedi posjetiti i muzej posvećen povijesti umjetnosti Blue Penny, u kojem se može razgledati impozantna zbirka poštanskih markica.

Prava turistička atrakcija lokalitet je na kojem se nalazi Aapravasi Ghat, fascinantno mjesto u luci koje pruža uvid u kolonijalističku povijest imigranata na Mauricijusu. Očuvane ruševine svjedoče o prošlim vremenima kada je britanska vlada otvorila prvi imigracijski ured na svijetu i tako pružila uvid u dobrobiti plaćenog rada nad ropstvom.

Kompleksom koji broji nešto manje od 2000 četvornih metara prošlo je na stotine radnika iz Indije, ali i Kine, s Madagaskara i Afrike nakon ukidanja ropstva.

Zbog velikog povijesnog značaja Aapravasi Ghat nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine ne samo zbog podsjetnika koji ima na ukidanje ropstva nego i sjećanja, tradiciju i vrijednosti koju su obitelji donijele iz svojih zemalja na Mauricijus.

Okusi Mauricijusa

Središte lokalne ekonomije Mauricijusa je glavna gradska tržnica na kojoj možete osjetiti autentični ugođaj, opskrbiti se voćem, povrćem pa čak i kineskim narodnim lijekovima ili tradicionalnim suvenirima.

Obavezno kušajte ananas čiji se sočan okus ne može usporediti s voćem koje se kupuje na europskim tržnicama. Mauricijus je poznat i po svojim plantažama čaja.
U muzeju Bois Cheri Tea Plantations čaj se može i degustirati. Oni koji više vole rum, kušati ga mogu u Rhumerie de Chamarel te naučiti ponešto o njegovoj proizvodnji.

Ogladnite li u Port Louisu jedno od odličnih mjesta za ručak ili večeru je restoran Labic, smješten u srcu grada. U ponudi su deseci lokalnih i uvoznih vrsta piva koja odlično klize uz mesne ili riblje delicije. Labic je poseban i po ugođaju zahvaljujući rustikalnom interijeru smještenom u obnovljenoj kolonijalnoj kući.

Tlo u sedam boja

sarena-zemlja-mauricijus
Na Mauricijusu se nalazi i geološko čudo prirode: tlo u čak sedam boja. Uz to je i vrlo neobična oblika. Podrijetlo tih raznobojnih pješčanih brežuljčića povezuje se s vulkanskim djelovanjem i mineralima koji su obojili sitna zrnca pijeska plavo, zeleno, crveno i žuto, a njihovim su miješanjem nastale ljubičasta i narančasta nijansa.

Neobično je i to što unatoč jakim tropskim kišama boje ne blijede a oblici ostaju. Uzme li se pomalo od pijeska svih boja i promiješa – pijesak će se uredno rasporediti u slojeve prema boji.

Upravo zemlja u sedam boja u Chamarelu je jedna od glavnih turističkih atrakcija Mauricijusa još od 1960. godine. Posjetiteljima je zabranjeno penjati se po pijesku, no smiju mu se diviti preko ograde. Ako požele, kući mogu odnijeti suvenir – raznobojne slojeve pijeska koji se prodaje u bočicama.

U Chamarelu se nalazi i prekrasan vodopad visok sto metara koji se puni vodom dviju rijeka i obrušava čineći nezaboravan prizor.

Divovske kornjače

Početkom 17. stoljeća prekrasne goleme kornjače su nastanile Mauricijus. Nizozemci su uvelike smanjili njihov broj, ali tijekom vladavine Francuza uvriježilo se vjerovanje da kornjače štite ljude od bolesti. Iako su originalne kornjače s vremenom izumrle na Mauricijusu, stanovnici su se dosjetili i uvezli njihove rođakinje sa Sejšela, točnije nenaseljenog otočića Aldabre.

Divovske kornjače mogu narasti više od metra u širinu, a žive oko 150 godina. Najdugovječnija među njima posljednji je rođendan proslavila s 250 godina. U selu Chamarel divovske kornjače su uz šareni pijesak najpopularnija atrakcija.

Posjetitelji ih mogu i zagrliti te uvjeriti se kako izgledaju izbliza, ali pritom je važno da budu nježni jer kornjače znaju i ugristi ako se naljute. Zabranjeno ih je hraniti.
Toto i Tizean su mužjaci, a Rosette i Nini ženske kornjače koje u Chamarel radosno provode dane na suncu vrzmajući se uokolo ili spavajući. Uživaju u poslasticama poput banana, papaja i manga koji rastu na Mauricijusu. Kornjače možete razlikovati po obliku trbuha koji je kod „djevojaka“ ravan.

Rezervat endemskih vrsta

Ile aux Aigrettes mali je otok koji je nastao od koraljnog vapnenca. Ta ekoturistička destinacija fascinantan je prirodni rezervat i baza za istraživače koji proučavaju rijetke biljke i životinje.

Ondje se nalaze posljednji ostaci obalnih šuma koje su u prošlosti dominirale Mauricijusom, prekrasna ebanovina kao i divlje endemske vrste. Na Ile aux Aigrettes žive divovske kornjače, divlje orhideje, ružičasti golubovi i druge zaštićene vrste poput velikih šišmiša koji uglavnom vrijeme provode spavajući.

Rajski otočić koji oplovljavaju kitovi i dupini

ilot-gabriel
Putovanje katamaranom na Ilot Gabriel čarobno je iskustvo. Ravni biser na otvorenom oceanu osobito oduševljava zaljubljenike u zalaske sunca koji je ondje spektakularan.

Prekrasna flora i fauna, kao i bujna vegetacija čine Ilot Gabriel neodoljivim mjestom za piknik. Katamaran kreće s Grand Baya ili Pereyberea, a putovanje velikim plavetnilom traje oko sat i po tijekom kojeg možete promatrati kitove i delfine. Osim sunčanja i uživanja u rajskoj prirodi, otok je savršena baza za ronioce.

ronjenje-delfini

Ronjenje – savršeni prizori ispod mora

Blue Safari u Trou aux Biches omogućuje podvodnu avanturu koja je namijenjena svima koji požele doživjeti skriveni svijet plavetnila, pa čak i ako nisu dobri plivači ili ronioci.
U raskošnim dubinama fascinirati će svakoga tko voli roniti bogatstvo riba fascinantnih boja te koraljni grebeni koji su zaštitini otoka Mauriciusa.

Slavna stijena

Le Morne Brabant je poluotok na najjužnijem zapadnom dijelu Mauricijusa, čijim krajolikom dominira prepoznatljiv simbol – golema stijena viša od 500 metara. Vrh stijene je gotovo ravan, a s njega s spuštaju litice s brojnim špiljama, sve do plitke lagune.

le-morne-brabant

Zahvaljujući svojoj mikroklimi Le Morne Brabant jedno je od tri posljednja utočišta jedne od najrjeđih biljaka na svijetu, mandrinete te drugih endemskih vrsta. Velebna stijena u prošlosti je bila utočište odbjeglih robova iz raznih krajeva svijeta koji su na njezinom vrhu sagradili drveno naselje koje je bilo poznato kao “Marunska republika”.

Izdvojeno:

> Turkish Airlines je zrakoplovna kompanija koja leti u više destinacija od ijedne druge zrakoplovne kompanije. Trenutno imamo više od 290 destinacija.

> Iz Zagreba letimo 2 puta dnevno te jutarnjim polaskom nudimo odličnu konekciju za Ameriku, koja nam je izuzetno bitno tržište. U Americi letimo u New York, Boston, Houston, Los Angeles, San Francisco, Atlantu, Miami, Chicago, Washington.

> Grad Istanbul, koji služi kao hub, ima izrazito bitan geografski položaj jer se letom unutar 3 sata može doći do više od 80 destinacija.

> 6 puta zaredom smo proglašeni najboljom zrakoplovnom kompanijom u Europi, a naše business i ekonomska klasa su uvijek nagrađivane i prepoznatljive. Također je bitno spomenuti i CIP lounge u Istanbulu za koji kažu da je veći od nekih aerodroma. Izvrsna usluga, raznovrsnost u ponudi hrane je razlog da svake godine bude nagrađivan od strane Skytrax-a. Ove godine smo ponosni da je proglašen najboljim business loungem na svijetu.

> Jedna zanimljiva stvar jest da Turkish Airlines nudi svojim putnicima besplatnu turu Istanbulom ukoliko imaju čekanje više od 6 sati. Ture su raznolike, neke uključuju obroke, ovisno o vremenu čekanja, a putnici stignu uživati u ljepotama Istanbula, umjesto da vrijeme provode na aerodromu.

Autor: Diana Mikloš
Posjet omogućio:
Turkish Airlines Inc.

Facebook Like Button