Madagaskar čarobni otok vanilije

Posjetite čaroban otok uz istočnu obalu Afrike, koji je ujedno i najveći proizvođač vanilije.

Madagaskar je otočna država u Indijskom oceanu, prostire se na oko 587 tisuća četvornih kilometara, a Mozambičkim kanalom odvojena je od jugoistočne Afrike. Na istoku se protežu uske obalne nizine, središtem otoka prostiru se visoravni, a na zapadu se izmjenjuju brežuljkaste obalne nizine. Izolirani položaj zemlje učinio je ovaj četvrti po veličini otok na svijetu dom za brojne životinje i biljke koje ne možete vidjeti nigdje drugdje na planeti. Ne čudi stoga što ga mnogi ekolozi prozivaju i osmim kontinentom.

Njegova prošlost seže 1500 godina u prošlost, a povezana je s naseljavanjem stanovništva iz jugoistočne Azije, kao i s afričkog kontinenta. Danas na Madagaskaru živi oko 20 milijuna stanovnika, a većina se okuplja u velikim gradovima.

Najveći i glavni grad Madagaskara jest Antananarivo, a smjestio se u središnjem dijelu otoka, otprilike 145 kilometara od istočne obale. Imajte na umu da je šoping ovdje iznimno povoljan, a cijene vrlo niske. Mahune vanilije svakako se moraju naći na popisu za kupnju jer je Madagaskar svjetski lider u njihovoj proizvodnji, ali ne propustite izabrati ni neke od drvenih rukotvorina, tkanina i srebrnoga nakita.

Gastronomija ovoga otoka počiva na riži i mesnim umacima – koje je najbolje konzumirati u hotelskom okruženju, u kojem možete biti sigurni da je termički ispravno obrađeno. Isprobajte i različite vrste banana i rižinih kolača, kao i lokalno proizveden rum, kokosove napitke, izvrsnu kavu i razne druga pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Madagaskaru:
Lemuri i druga madagaskarska čuda

Madagaskar je dom za osamdeset posto svjetske populacije životinja i biljaka koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Prva turistička odrednica onda bi svakako trebali biti Nacionalni parkovi, točnije kišne šume Atsinanana na istoku otoka, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Kraljevski brijeg

Pod zaštitom UNESCO-a nalazi se i kraljevski brijeg Ambohimanga, koji se smjestio dvadesetak kilometara od glavnoga grada. Za stanovnike Madagaskara ovo je sveto mjesto, pa lokalitet obuhvaća zidom omeđeno selo i pripadajuće mu nastambe i predmete etničke zajednice Merina.

Morske radosti

Ako ste nakanili kupati se, sunčati i roniti – pođite u pitoreskni gradić Anakao, na otočiće Nosy Komba i Nosy…zapravo za tu će svrhu poslužiti cjelokupna obala Madagaskara. Duge pješčane plaže i kristalno-plavo more vas očekuju.

Avenija baobaba i kamene šume

Posjetite i najveći prirodni rezervat Madagaskara –Tsingy de Bemaraha- koji se smjestio 200 km sjeverno od grada Morondrava na zapadnom dijelu obale, a sadrži neponovljiv prirodni fenomen – kamene šume. U blizini Morondrave nalazi se i popularna turistička atrakcija – Avenija baobaba. Baobab je nacionalni simbol Madagaskara, a riječ je stablu neobičnog oblika koji može narasti do 30 metara u visinu, te 8 metara u širinu.

Antananarivo

Razgledajte kulturne i prirodne ljepote glavnoga grada Madagaskara. Na raspolaganju vam je kraljičina palača Rova, tržnica Andravoahangy, kao i jezero Lac Anosy u okolici grada.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: malgaški i francuski, manji broj populacije govori i engleski jezik
Religija: animistička vjere (50 posto); kršćanstvo (45 posto)
Valuta: malgaški arijari (MGA)
Viza: potrebna – može se dobiti direktno po dolasku u zemlju u glavnoj zračnoj luci. Cijena joj je oko 600 kuna.
Kako putovati: zrakoplovom, glavna međunarodna zračna luka Madagaskara jest Ivato International Airport u glavnome gradu.
Bolesti i prevencija: nema obaveznog cijepljenja za ovu zemlju. Ipak, postoji velika opasnost od malarije pa poduzmite preventivne korake.
Kada putovati: Najbolje je putovati u sušnom razdoblju bez jakih kiša – od svibnja do listopada.
Smještaj: Hotel Tana i hotel Tomboho u glavnome gradu Madagaskara.
Restorani: Odvažite li se na obroke u hotelskim restoranima – nećete pogriješiti.

Oprez!

Najveći sigurnosni problem u zemlji su sitni lopovi na ulicama Madagaskara. Stoga pazite na svoje dokumente i novac u svakom trenutku. Pijte isključivo vodu iz boce i jedite na provjerenim mjestima. Zaštitite se od (malaričnih) komaraca i jakoga sunca. Izbjegavajte pse lutalice, jer ih na ulicama ima mnogo, a većina je zaražena bjesnoćom. Dio stanovnika Madagaskara zaraženo je HIV virusom, pa je oprez i po tom pitanju dobrodošao.

Facebook Like Button