Komori otočna država Afrike i biser Indijskog oceana

Otoci Komori su zasigurno pravi biseri Indijskog oceana za avanturistički i vrlo sadržajan odmor. Nažalost, Komori su ujedno i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Unija Komori su otočna država koja se prostire na oko 2100 četvorna kilometra u južnoj Africi. Točnije, smjestili su se u Mozambičkom kanalu između Madagaskara i afričkog kopna.   Okupljaju tri veća vulkanska otoka: Grande Comore, Anjouan i Mwali te nekoliko manjih.  

U zemlji živi oko 700 tisuća stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.  Glavni grad i najvažnija luka – Moroni – nalazi se na otoku Grande Comore.

U ovome je gradu jaka drvna i prehrambena industrija, pa se izvozi drvo, eterična ulja i mahune vanilije.

otoci komori indijski ocean

Komorska prehrana temelji se na namirnicama koje se mogu pronaći odnosno uloviti u određeno doba godine

Iako to zvuči u duhu s načelima zdrave prehrane, nezgodno je kad se po nekoliko mjeseci na lokalnim tržnicama ne može pronaći povrće.

Temelj prehrane su ribe i morski plodovi, dok se na otocima može pronaći i azijsko voće (jackfruit) – koji izgledom podsjeća na gigantski avokado. Iako većina stanovništva pripada islamskoj vjeroispovijesti – ovdje je alkohol raširen. Može se kupiti pivo, vino i razna žestoka pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Uniji Komori
Krater vulkana

Najviša točka Komora – Mount Karthala – izdiže se na 2361 metar nadmorske visine na otoku Grande Comore. Riječ je o aktivnom vulkanu, čije su erupcije 2005. i 2006. godine napravile krater – koji je danas omiljena turistička lokacija, a njen okoliš podsjeća na znanstveno-fantastične filmove koje govore o drugim planetima.

 Koraljni grebeni

Komori su savršena destinacija za uživanje u tipičnim morskim aktivnostima – kupanju u toplom i kristalno-plavom moru, te izležavanje na plažama. Uživate li pak u istraživanju podmorskog svijeta – zaronite oko manjih komorskih otočića Maya i Baobab, jer kriju spektakularne koraljne grebene.

Glavni grad

Moroni je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija – što zbog blizine zrakoplovne luke, a što zbog  spektakularnih pješčanih plaža. A možda su glavni razlog dupini – koje je moguće vidjeti uz obalu ovoga otoka. Najposjećenija građevina u Moroniju jest džamija – Ancienne Mosquee du Vendredi.

Tradicijski zanati Ljubitelji tradicijskih zanata svakako se moraju uputiti u grad Nioumachoua na otoku Mwali, gdje se stanovništvo bavi upravo tim aktivnostima. Ovdje se izrađuju tepisi tradicionalnim tehnikama, predmeti od keramike te rukotvorine od drva.

Aktivni odmor

Obožavate li uvijek biti u pokretu – Komori su prava destinacija za vas. U sklopu otoka moguće je i pecati, ploviti, jedriti, voziti se na biciklu, planinariti, promatrati ptice, istražiti tradicionalnu arhitekturu ovoga prostora, otkriti neke ugrožene vrste životinja poput morskih kornjača ili uživati u krajoliku kišnih šuma.  

otoci komore indijski ocean afrika

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: komorski, arapski, francuski Religija: islam (98 posto) Valuta: komorski franak (KMF) Viza: potrebna – možete je pribaviti po dolasku u zemlju. Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka zemlje jest Prince Said Ibrahim International Airport nedaleko glavnoga grada. Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije pa treba poduzeti preventivne korake. Kada putovati: Od svibnja do listopada. Smještaj: Itsandra Beach hotel i hotel Karthala dobar su izbor u glavnom gradu. Restorani: Hotelski restorani mudar su izbor.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom putovanja u ovu zemlju zbog nestabilne političke situacije – osobito na području otoka Anjouana. Valja pripaziti i na gusarske aktivnosti u vodama oko Unije Komora. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button