Južnoafrička Republika idealno je mjesto za najveće zanimljivosti na vašem odmoru

Južnoafrička Republika pruža bezbroj zanimljivosti i znamenitosti, a destinacija je to na kojoj se može doživjeti bezbroj avantura, ali i potpuno mirnog odmora iz snova.

OVDJE odmah pogledajte kojih je Top 7 fantastičnih avantura u Južnoafričkoj Republici

Na krajnjem jugu Crnog kontinenta smjestila se Južnoafrička Republika – svjetski lider u proizvodnji zlata, platine, kroma i dijamanata. Država koja se prostire na više od 1,2 milijuna četvornih kilometra, omeđena je obalama Atlantskog i Indijskog oceana, a graniči i s Namibijom, Bocvanom, Zimbabveom, Mozambikom te Svazijem, dok je neovisna kraljevina Lesoto u potpunosti okružena njenim teritorijem.

Zemlja je to bogate arheološke povijesti, mineralnih bogatstava te neopisivih prirodnih ljepota.

Većina od oko 50 milijuna stanovnika okuplja se u urbanim sredinama njenih devet provincija, a  osobito u najvećem gradu Johannesbergu, kao i u trima glavnim gradovima: Pretoria (središte izvršne vlasti), Cape Town (središte južnoafričke skupštine) i Bloemfontein (sudsko središte). Zateknete li se u Johannesbergu obavezno posjetite rodnu kuću Nelsona Mendele, muzej aparthejda ili zabavni park Gold reef city.

U Cape Townu nemojte zaobići  šaroliki predio grada Bo-Kaap, botaničke vrtove Kirstenbosch koji sadrže neke od najrjeđih  biljaka na svijetu, a dio vremena odvojite i za surfanje, ronjenje te uživanje u drugim vodenim aktivnostima Atlantskog oceana.

Ova južnoafrička država ponosi se svojom netaknutom prirodom pa vam je na raspolaganju i niz zaštićenih prirodnih područja. Primjerice, u Nacionalnom parku Addo Elephant vidjet ćete kako žive afrički slonovi, iSimangaliso Wetland Park pokazat će vam vodenkonje, dok je park Ukhahlamba Drakensberg savršeno mjesto za planinarenje na nadmorskoj visini iznad 3000 metara.

south-africa

Južnoafrička kuhinja neobičan je spoj povijesti ovoga prostora u kojoj se kombiniraju namirnice i tehnike britanskih, nizozemskih, portugalskih, malajskih i njemačkih kuhinja s kulinarskim dostignućima domorodačkih plemena. Tako su ovdje uobičajena jela od svih vrsta povrća i voća, kao i mesna jela od govedine, janjetine i noja. Ako zaista želite eksperimentirati probajte masonju – poslasticu od prženih afričkih crva!

Ako odlučite posjetiti Južnoafričku Republiku obiđite njihove vinske podrume i saznajte koja su vina najbolje od tradicija Starog kontinenta i Novog svijeta

Znamenitosti i turističke atrakcije u Južnoafričkoj Republici:
Nacionalni park Kruger

Vodeći nacionalni park JAR-a prostire se na čudesnih 20 tisuća četvornih kilometara , a glavni mu je cilj održati postojanost južnoafričke divljine. Osnovan je 1898. godine od strane južnoafričkog predsjednika Paula Krugera, po kojem nosi  ime. U njemu se danas može vidjeti ponajbolja afrička flora i fauna, koja opstaje uz rijeke Sabie i Crocodile, a među turistima osobito je popularna potraga za velikom petorkom (lav, leopard, afrički slon, afrički bizon i crni nosorog).

Najjužnija točka Afrike

Turisti rado posjećuju najjužniju točku Afrike – Agulhaški rt, ali i njegovog mnogo popularnijeg brata – rt Dobre nade, koji se smjestio 150 kilometara sjevernije. Prvi Europljanin koji je doplovio do oba rta bio je Bartolomeo Diaz davne 1488. godine. Zbog spajanja hladne bengalske i tople agulhaške struje na ovim su mjestima redovito mogu vidjeti izuzetno visoki valovi. Agulhaški rt ujedno je i točka razdvajanja između Atlantskog i Indijskog oceana.

Kolijevka čovječanstva

Jedan od najstarijih nalazišta pračovjeka na svijetu smjestilo se upravo u JAR-u, točnije u sjeverozapadnom dijelu Johannesburga. Riječ o mreži špilja, koja se naziva Kolijevka čovječanstva, te koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Ovdje se mogu pronaći i neke od najzanimljivijih afričkih biljaka mesožderki.

Bliski susret treće vrste

vredefortski-krater
Južnoafrički grad Vredefort u središnjem dijelu zemlje dom je najvećeg potvrđenog kratera na Zemlji. Pretpostavlja se da je krater nastao udarom meteora promjera do 10 kilometara, prije nekoliko milijardi godina. Vredefortski krater, pak, ima, promjer od oko 200 zapanjujućih kilometara, a zbog geološke važnosti UNESCO ga je stavio na listu Svjetske baštine.

Otok Robben

Turisti redovito posjećuju ovaj otok, nedaleko Cape Towna, kako bi vidjeli mjesto na kojem je Nelson Mandela proveo većinu svoje mučne zatvorske kazne. Osim bivšeg zatvora, koji je sada pretvoren u muzej, tu se može opaziti i kolonija magarećih pingvina, koji su ime dobili prema načinu glasanja, sličnome magarcu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: čak njih 11, od kojih su najzastupljeniji engleski, afrikaans i zulu
Religija: kršćanstvo (80 posto stanovništva), islam (1,5 posto), hinduizam(1,3 posto), neopredijeljeni (15 posto)
Valuta: rand (ZAR)
Viza: potrebna – izdaje ju Južnoafričko veleposlanstvo u Zagrebu (Trg Dražena Petrovića 3 – zgrada Agrokora, tel. +385 1 48 94 111) po cijeni od oko 500 kn. Papire vam može srediti i turistička agencija s kojom putujete.
Kako putovati: zrakoplovom – kroz glavnu zračnu luku Johannesburga OR Tambo ili i Međunarodnu zračnu luku Cape Towna
Bolesti i prevencija: ako dolazite direktno iz Europe nisu potrebna nikakva cijepljenja.
Kada putovati: JAR ima umjerenu klimu s blagim zimama i toplim ljetima, s tim da su zimski mjeseci: lipanj, srpanj i kolovoz.
Smještaj: Hotel Cape Riviera u Cape Townu, Illyria House u Pretoriji ili Peech Hotel u Johannesburgu
Restorani: Ljubitelji mesa odlučit će za restoran Wombles u Johannesburgu, a u istom gradu kompleksnu afričku kuhinju okusit će u restoranu Moyo . Odlična moderna kuhinja može se pojesti u restoranu Opal Lounge u Cape Townu.

Oprez!

Putujte isključivo u organiziranim turističkim aranžmanima, jer je samostalno otkrivanje Južne Afrike izuzetno opasno. JAR naime ima visoku stopu kriminala i seksualnih delikta, a zabrinjavajući postotak stanovništva boluje od AIDS-a. Ne nosite na ulici napadnu odjeću i nakit, novac uvijek imajte blizu sebe, te ne nasjedajte na “prijateljske”ulete potpunih stranaca.

fstockfoto / Shutterstock.com (naslovna fotografija)
Danie van der Merwe

Facebook Like Button